Objavljeno: 26.6.2012 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Junij 2012 | Teme: android

Čakanje se je izplačalo!

Samsungov telefon Galaxy S II je bil minulo leto najbolj prodajani telefon z Androidom na svetu, vsaj tako kažejo podatki o aktivacijah. Dovolj dober razlog, da je izdelovalec iz ugibanj o nasledniku poskušal narediti skorajda jabolčni kult. In na koncu predstavil telefon, ki je res v vseh pogledih (naj)boljši.

Serija telefonov Galaxy se je začela pred leti kot ambiciozen poskus popravila slabega glasu, ki so si ga nabrali prvi Samsungovi telefoni z Androidom, Omnia (saj veste, "panika, Apple je predstavil iPhone, tudi mi moramo imeti kaj takega!"). Prvi Galaxy S je bil videti odlično, pravzaprav bolje kot takratni iPhone, in je obetal veliko. Prodali so jih veliko, vendar se mu ni uspelo otresti vtisa hroščatosti (o tem smo pisali tudi v Monitorju). Naslednik, Galaxy S II, je bil veliko boljši, pravzaprav vrhunski telefon, in je to še danes. Prvi dvojedrni telefon z odličnim zaslonom AMOLED se je marsikomu zdel (pre)velik, vendar danes v tej smeri ne odstopa več. iPhoni imajo resda še vedno (le) 3,5-palčne (8,9 cm) zaslone, vendar je 4,3 palce (10,9 cm) diagonale za marsikoga ravno prav.

Novi paradni konj iz Samsungove hiše, telefon Galaxy S III, gre še korak dlje - zaslon ima diagonalo 4,8 palca (12,2 cm) in hkrati bistveno višjo ločljivost - 1280 × 720 pik, namesto dosedanjih 800 × 480 pik. Zaslon ostaja (Super) AMOLED in je, milo rečeno, fantastičen. Škoda le, da Samsungovi oblikovalci nekako ne dosegajo Applovih ali celo tistih v HTCju. Telefon HTC One X, ki smo ga preizkusili prejšnji mesec, je namreč očitno lepši, z nekoliko izbočenim steklom, ki pokriva zaslon do roba. Kljub temu ne moremo reči, da je S3 "grd", le v tej smeri pač ne izstopa.

Izstopa pa po hitrosti delovanja in odzivnosti, in to je očitno takoj, ko ga primemo v roko. Poganja ga novi Samsungov štirijedrni procesor Exynos 4, ki deluje s frekvenco 1,4 GHz. Slednje je nekoliko manjša frekvenca, kot jo zmore nVidiin procesor Tegra 3, ki je vgrajen v HTC One X, vendar je Samsung kljub vsemu na vseh testih, ki smo jih pognali (Quadrant, CF Bench, Antutu), hitrejši. Ne veliko, in težko bi rekli, da se to pri delu tudi opazi, pa vendar, hitrejši. Prehod na štiri jedra se veliko bolj opazi v primerjavi z (le...) dvojedrnim Samsungom Galaxy S II. Naš primerjalni model je sicer že dalj časa navit na 1,4 GHz (namesto originalnih 1,2 GHz), pa vendar - spletne strani se na S3 odpirajo bistveno hitreje, pregledovanje datotek PDF je trenutno, brskanje po veliki Excelovih tabelah v Doc2Go pa končno mehko in elegantno. Da o upravljanju z mobilnimi zemljevidi Maps niti ne govorimo!

Vgrajen je močnejši akumulator (2100 namesto 1560 mAh), ki kompenzira večjo porabo procesorja in zaslona, tako da je po naših izkušnjah trajanje delovanja približno enako kot pri Galaxy S II. Če nekoliko varčujete, lahko torej kakšno večerno polnjenje tudi izpustite ...

O drugih strojnih značilnostih niti ne bi izgubljali preveč besed, saj jih lahko izbrskate v spletu (tudi na našem), omenimo le, da je vgrajeni "disk" kar 6x večji od tistega pri S2 (seveda ga lahko nadgradimo s kartico MicroSD). Ah, in da, Android 4.0 - to je v resnici tisto, kar se tako zmogljivemu in hitremu telefonu edino prilega, žal pa ga Samsungovo uporabniško okolje TouchWiz nekoliko prekrije in skrije. Škoda. Za tiste, ki jim to ni všeč, predlagamo zaganjalnik Nova Launcher, ki je videti kot "originalni", Googlov Android 4.0.

Pohvalimo pa lahko Samsungov zaslon na zaklenjenem telefonu, ki omogoča neposreden vstop v katerega izmed izbranih programov (e-pošta, fotoaparat ...). Program za fotografiranje je tudi sicer izredno hiter, ponuja pa tudi nekaj "instagramskih" priboljškov, od katerih smo kot dovolj dobrega ocenili le fotografiranje HDR.

Samsung Galaxy S III je trenutno najboljši telefon na trgu, o tem ni dvoma, oziroma lahko o tem dvomijo le tisti, ki prisegajo na iPhone. Po drugi strani pa bi težko rekli, da se splača odšteti 700 evrov in z njim nadomestiti "stari" Galaxy S II. Če imate karkoli starejšega in počasnejšega, je razmislek že bolj na mestu.

Oglejte si še videoposnetek, ki smo ga shranili na

www.monitor.si/s3

Samsung Galaxy S III

Pametni telefon.

Operacijski sistem: Android 4.0.4.

Pomnilnik: 12 GB, 1 GB RAM, MicroSD.

Zaslon: HD Super AMOLED, 1280 × 720 pik.

Mobilne komunikacije: HSPA+.

Odzivnost: 10.

Uporabnost: 10.

Splošni vtis: 10.

Izdeluje: www.samsung.com.

Prodaja: www.janustrade.si.

Cena: Redna cena 699 EUR, pri Mobitelu splošna akcija 499 EUR, z izbiro NajNaj 23 Premium 1 EUR.

Za: Odličen in velik zaslon, izredna odzivnost, Android 4.0.

Proti: Zmogljivost akumulatorja bi lahko bila večja (če že moramo kaj napisati).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji