Objavljeno: 8.3.2005 20:06 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor September 2004 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Brother 5150D

Ni še dolgo tega, kar smo za cenejše laserske tiskalnike šteli modele, ki so se približali magični meji 100.000 tolarjev. Danes so cene bistveno ugodnejše, saj najcenejše tiskalnike dobimo že za manj kot 40.000 tolarjev. Meja 100.000 tolarjev pa še vedno vztraja - približujejo se ji tiskalniki, ki imajo vgrajen dodatek za tiskanje na obe strani. Zaenkrat so bili to le Panasonicovi modeli, po novem pa štejemo sem tudi cenovno ugoden Brotherjev model HL-5150D.

Tiskalnik sodi v novo generacijo Brotherjev, ki so po daljšem času prekinili z že skoraj klasičnim Brotherjevim zunanjim oblikovanjem. Večina nazivnih lastnosti je kljub temu enaka kot doslej - vgrajena je kaseta za 250 listov (razširljivo s še enim takim predalom) in večnamenski podajalnik (namenjen tudi kuvertam in debelejšim papirjem), zmogljivost odlagalnika pa je 150 listov. Za razliko od najcenejših Brotherjev HL-5150D podpira jezika PCL in postscript. Slednje pomeni, da je podprt tudi Macintosh. Zanimivo, da so priloženi tudi gonilniki za Linux, kar danes še ni ravno običajno.

Najprej nas je zanimalo tiskanje na obe strani, ki lahko v pisarnah privarčuje kar nekaj denarja (če nam uspe uporabnike prepričati, da ga uporabljajo, seveda). Ob tiskanju na obe strani je hitrost Brotherja dvakrat nižja, saj tiskalnik vsak papir po potisku ene strani povleče nazaj in ga spet natisne na drugi strani. Glede na to, da tiskalnik sicer tiska s hitrostjo 20 strani na minuto (z našim 50 strani dolgim dokumentom iz Worda smo sicer namerili 18,3 strani na minuto), je tudi tiskanje na obe strani dovolj hitro. Res pa je, da znajo (veliko) dražji modeli tiskanje na obe strani opraviti enako hitro kakor na eno.

Hitrost tiska prve strani je zelo dobra - le 10 sekund smo potrebovali, to pa je skorajda najhitreje med cenejšimi laserskimi tiskalniki. Tudi sicer je tiskalnik zelo hiter, saj tudi zahtevne strani natisne v manj kot pol minute (npr. bitna slika A4). Vendar le, če uporabljamo gonilnike PCL. Če potrebujemo postscript, so izmerjeni časi bistveno daljši. Za prvo stran (besedila v Wordu) potrebuje kar 23 sekund, čeprav je res, da postscriptni gonilnik ni namenjen takemu tiskanju. Počasnost postscripta se vidi tudi pri zahtevnih straneh, saj za bitno sliko A4 potrebuje kar šest minut in pol. Še bolj je nerodno, da mu tiskanje naše naslovnice v formatu PDF (iz Acrobata 6.0) sploh ni šlo, temveč je tiskalnik sporočil napako v jeziku.

Po drugi strani je kakovost bitnih slik, ki smo jih natisnili v postscriptu, precej boljša od tiste, ki jo zmore PCL. Slednje so namreč precej neenakomerne in lisaste, pa tudi raster je kar dobro viden (kljub visoki nazivni ločljivosti 600 × 2400 dpi). Tudi prekrivnost barvila ni najboljša, saj so črne površine opazno lisaste. Po drugi strani pa je kakovost besedila odlična, enako smo bili zadovoljni tudi z odtisom besedilnih podrobnosti (velikosti dveh pik).

Preizkusili smo tiskanje na kuverte formata B5 (rjave) in DL. Odtis nanje je sicer lepo enakomeren, toda ob izhodu (ko jih mehanizem na ostro zvije) se na koncu nekoliko pomečkajo. To velja predvsem za ozke kuverte DL, medtem ko z B5 teh težav skorajda ni bilo opaziti.

Cena odtisa je ugodna, a le, če uporabljamo posode z barvilom, ki so bolj polne, oz. namenjene tiskanju do 6000 strani (s 5 % pokritostjo). Odločimo se lahko tudi za take za 3000 strani. Mimogrede, tiskamo lahko tudi s t. i. vključenim varčevanjem, s čimer se kakovost nekoliko poslabša (tisk je malenkost svetlejši), močnejša posoda z barvilom pa naj bi v tem primeru zdržala do 6700 strani.

Brother 5150D je poceni tiskalnik z možnostjo tiskanja na obe strani, ki se dobro odreže predvsem pri tiskanju besedila in nezahtevnih predlog.

Brother HL-5150D

Velikost (razred): A4 (osnovni črno-beli).

Ločljivost: 600 × 2400 pik na palec.

Navedena hitrost: 20 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 250 listov (in večnamenski podajalnik); PCL6, postscript; 16 MB; USB, vzporedni; tiskanje na obe strani.

Cena: 105.600 tolarjev, omrežni model HL-5170DN 162.000 tolarjev.

Cena natisnjene strani: 5,95 tolarja.

Prodaja: Trion, www.trion.si, (01) 530 40 14.

Za: Ugodna cena za tiskalnik s tiskanjem na obe strani. Dobra kakovost tiska besedila in besedilnih podrobnosti. Hitrost.

Proti: Počasen in nezanesljiv Postscript, slaba kakovost tiska bitnih slik in rastrov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji