Objavljeno: 29.5.2012 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Maj 2012

Brezžičnih 1080p

Brezžično pošiljanje slike od računalnika do televizorja je skušal vsak izdelovalec rešiti po svoje. Večina teh poizkusov ni bila uspešna, zato je Intel vzel reči v svoje roke in razvil standard WiDi.

Na trgu je mogoče najti "podaljške" treh izdelovalcev, ki se znajo s prenosnikom pogovarjati s tehnologijo Intel Wireless Display. Tokrat opisani Belkinov Screencast je lepa plastična škatlica, ki nekoliko spominja na novejše Ciscove usmerjevalnike. Pri Belkinu so se odrekli večini lučk, tako nas pri gledanju vsebin ob televizorju ne moti še ena utripajoča naprava. V škatli poleg Screencasta dobimo še kabel HDMI. Upamo, da slednje naznanja konec obdobja priloženega kompozitnega kablovja, ki ga ponavadi prilagajo izdelovalci.

Wireless Display oziroma WiDi je torej oznaka, ki jo mora imeti vaš prenosnik, da se bo lahko z adapterjem Belkin Screencast sporazumel in dostavil sliko na televizor. Namestitev je razmeroma preprosta, saj za delovanje potrebujemo le posebne gonilnike, ki nam jih Intelova stran prek Internet Explorerja sama ponudi in namesti. Poleg si lahko namestimo še WiDi "widget", ki nam omogoči, da na televizor ne pošljemo vsega, kar je na zaslonu prenosnika. Tako je na primer možno med gledanjem filma po televiziji brskati po spletu na prenosniku, saj brskalnik ne bo prikazan na televizijskem zaslonu. Televizijo in Screencast sparimo podobno kot pri bluetooth povezavi, to pomeni, da na prenosniku vpišemo številko, ki nam jo sporoči naprava na televizorju.

Po namestitvi naveza deluje solidno, pri filmih visoke ločljivosti se nam je včasih pokazal zamik, ki se ga je tu in tam dalo odpraviti z vnovično sparitvijo naprav, a v povprečju ni bilo zaznati hujših težav. Škatlica ima tudi optični izhod za prostorski zvok in video kompozitni izhod za tistih "nekaj" uporabnikov, ki še nimajo HD televizorja. Ker se Screencast s prenosnikom pogovarja pri 5 GHz in 2,4 GHz, prepustnost dovoljuje tudi ogled filmov v polnih 1080p.

Zalomi se pri tem, da je delovanje WiDija močno povezano z vrsto procesorja v prenosniku, saj niso podprta vsa Intelova jedra. Še več, podprti niso vsi člani družine i3, i5, i7. To pomeni, da ni ne duha ne sluha o podpori procesorjem ARM in se lastniki tablic in pametnih telefonov lahko obrišemo pod nosom. Pred petimi, desetimi leti, v času prevlade naprav Wintel, bi bil WiDi izpolnitev sanj marsikaterega uporabnika, ki je računalnike priklapljal na televizorje. V času tablic, večpredstavnih podaljškov in TV sprejemnikov, ki prek vhoda USB/protokola DLNA predvajajo vsebine, pa je WiDi videti kot izdelek drugačnih, počasi minevajočih časov.

Belkin Screencast

Podaljšek za brezžični prenos slike.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 120 EUR.

Za: Preprosta namestitev, paket vsebuje kabel HDMI.

Proti: Včasih se pri predvajanju naredi zamik, ne podpira vseh procesorjev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji