Objavljeno: 24.12.2019 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Januar 2020

Novi Plex - Brezplačni filmi in serije

Filme in serije z naročnino gledamo na Netflixu, Amazon Primu, HBO, Pickboxu, Voyu, Apple TV+ in še kje. Druščini se je nedavno pridružil vsem znani Plex, le da vsebine dovoli gledati zastonj. Z nekaj oglasi, seveda.

Plex je večpredstavnostna platforma, ki temelji na projektu XMBC (Xbox Media Center), iz katerega je nastal tudi priljubljeni Kodi. V nasprotju z njim, ki je sprva stavil na predvajanje lokalno shranjenih vsebin, se Plex od vsega začetka predaja pretočnosti. Njegovi prvi koraki so bili sicer malce sporni, izrabljal je javne vsebine servisov Netflix in Hulu ter jih zapakiral v lastne kanale, ki so bili njegovim uporabnikom na voljo brezplačno, a so se hitro vrnili na pravo pot in sklenili dogovor s ponudnikom glasbe Tidal, ki ga lahko naročniki Plexa dobijo z občutnim popustom. Legalni ponudbi so nedavno dodali ponudbo filmov in televizijskih nadaljevank, za ogled katerih ni treba plačati niti beliča.

Ponudba brezplačnih filmov storitve Plex je v Sloveniji osiromašena in omejena na izdelke vprašljive kakovosti, koncerte ter dokumentarce.

Plex v sodelovanju z večjimi imeni iz sveta filmske in televizijske zabave, med katerimi ne manjkajo MGM, Warner Bros, Lions Gate in Legendary, uporabnikom po novem ponuja legalno vsebino brez mesečne naročnine. Glavna prednost ponudbe storitve Plex je dostopnost. Več tisoč filmov in nadaljevank je dostopnih po vsem svetu, tudi v Sloveniji. Uporaba storitve je popolnoma brezplačna, zato pa filme in serije občasno prekinjajo oglasi. Teh naj bi bilo polovico manj kot v običajnih televizijskih programih. Za zdaj trditev drži kot tudi dejstvo, da je ponudba prilagojena posameznim državam, kar običajno pomeni, da je na sončni strani Alp osiromašena. Plex žal ni izjema. Ampak pojdimo lepo po vrsti.

Plex posamezni naslov predstavi s podrobnimi informacijami o izbranem izdelku, ne glede na poreklo, ali je film iz lokalne ali brezplačne zbirke.

Ponudbo filmov in nadaljevank najdemo med izbiro odjemalca storitve Plex. Imenuje se Movies & TV. Ureditev zavihka je domača. Stran je podobna Netflixu s predstavitvenimi slikami posameznih izdelkov ter skupinami, urejenimi po priljubljenosti, žanru in podobno. Izbira filma ali serije razkrije dodatne podrobnosti, žanr, starostno omejitev za gledanje, leto izida, dolžino, opis in oceno kritikov ter gledalcev. Izbrana vsebina se privzeto predvaja v polni visoki ločljivosti (FullHD) 1080p. Sistem si zapomni, kje smo ostali in kaj smo si že ogledali. Kot v primeru uporabniško dodanih filmov in serij lahko posamezne izdelke označimo za predvajane, čeprav si jih še nismo zavrteli znotraj Plexa.

Brezplačna ponudba filmov in nadaljevank je na voljo na pametnih televizorjih, igralnih konzolah, računalnikih, predvajalnikih, tablicah in telefonih.

Trenutna ponudba, ki jo bodo redno bogatili, vsebuje predvsem filmske klasike, koncerte in dokumentarne filme. Televizijske serije pridejo na vrsto v nadaljevanju kot tudi podnapisi, ki jih še ni. Plex je servis splavil na krilih filmov Rain Man, Terminator, Thelma & Louise, Leaving Las Vegas, Raging Bull, Apocalypse Now in The Usual Suspects, a nobeden izmed naštetih za zdaj ni na voljo zunaj meja Združenih držav Amerike. V Sloveniji smo deležni večinoma naslovov tako imenovane produkcije B ter nekaterih zanimivejših koncertov in dokumentarcev. Brezplačni filmi in nadaljevanke so na voljo na vseh napravah, ki podpirajo odjemalec storitve Plex, pametnih televizorjih, igralnih konzolah, računalnikih, telefonih z operacijskima sistemoma iOS in Android ter predvajalnikih Apple TV, Amazon Fire TV, Roku in drugih.

V Sloveniji smo deležni večinoma naslovov tako imenovane produkcije B ter nekaterih zanimivejših koncertov in dokumentarcev.

Naročnina Plex Pass ni pogoj za gledanje brezplačnih filmov in nadaljevank Plex Movies & TV, prav tako ne odstrani oglasov med predvajanjem vsebin.

Plex ima trenutno 15 milijonov registriranih uporabnikov. Večina jih je na storitev priklopljena brezplačno, nekaj jih plačuje naročnino Plex Pass v višini petih evrov mesečno (40 na leto ali 120 v enkratnem znesku). Zanjo so med drugim deležni boljšega zvoka, zbirke fotografij, statistike, deljenja z družinskimi člani ter filmskih napovednikov. Brezplačna ponudba Movies & TV je neodvisna od naročnine, deležni so je tako naročniki kot brezplačni uporabniki, oboji vsebino gledajo z oglasi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji