Objavljeno: 27.11.2007 01:14 | Avtor: Marko Juvančič | Monitor November 2007

Brezplačna elektronska pošta za vašo domeno

Če imate v lasti svojo domeno, se vam bo prej ali slej zastavilo vprašanje, kako na tej domeni omogočiti storitev elektronske pošte. Hitra in učinkovita rešitev je, da se odločite za vzpostavitev sistema pri enem od ponudnikov elektronske pošte. Ogledali smo si že tak sistem na GMailu, tokrat pa bomo predstavili Windows Live Custom Domains.

Microsoft je v okviru Windows Live, znotraj katere razvija celo paleto storitev, oblikovanih v duhu paradigme Web 2.0, nadgradil tudi spletno pošto Hotmail, ki je z novimi nadgradnjami Windows Live Hotmail, kot se storitev zdaj imenuje, spet začela dobivati stari sijaj.

Postavitev elektronske pošte

Za postavitev najprej usmerite spletni brskalnik na stran domains.live.com. Tam je treba izbrati "Set up Windows Live Hotmail for my domain". Žal lahko vnesete le ime že registrirane domene, registracija nove pa tu ni mogoča, to morate storiti pri enem od registrarjev.

Z uspešno potrditvijo lastništva je Custom Domains pripravljen za uporabo. Kot upravitelj lahko odpirate nove uporabnike, določate pravice uporabnikov itd. Pohvaliti je treba to, da je možno odpreti do 500 različnih računov, vsak pa ima na voljo 5 GB prostora.
Žal smo pri dostopu do pošte omejeni na spletni brskalnik, saj Hotmail ne podpira dostopa prek protokola POP3 ali IMAP. Uporabniki Outlooka 2003 in Outlooka 2007 si lahko pomagajo s programom Outlook Connector, prek katerega lahko dosežejo pošto v strežniku Hotmail.


Delo z Windows Live Hotmail

Uporabniški vmesnik Hotmaila je zelo podoben vmesniku, ki so ga vajeni uporabniki Outlook Web Access, spletnega vmesnika strežnika Exchange. To pomeni, da imamo na voljo dobro premišljen in pregleden vmesnik. Žal pa manjkajo bližnjice na tipkovnici, ki so jih napredni uporabniki elektronske pošte navajeni za hitrejše delo.
Tako kot Outlook Web Access tudi Windows Live Hotmail na levi strani prikazuje drevesno strukturo skupin map, ki so združene v Today, Mail, Contacts in Calendar. Mapa Today deluje kot osrednji pregled nad sistemom, saj nam prikazuje podatke o stanju našega računa. Elektronsko pošto urejamo znotraj mape Mail, ki omogoča vse, kar uporabniki pričakujemo od sistema za elektronsko pošto. Seveda pa si lahko ustvarimo poljubno število podmap po lastni izbiri in jih uporabljamo za shranjevanje in kategorizacijo pošte.

Delo s pošto poteka na način, ki ga poznamo iz Outlooka.

V mapi Contacts urejamo stike, nanjo lahko gledamo kot nadomestek za beležko z naslovi. Pohvaliti je treba zelo veliko parametrov, ki jih lahko dodamo stiku - vse, od imena do različnih načinov kontaktiranja in celo rojstnega dneva. Windows Live Hotmail ponuja tudi možnost uvoza stikov iz drugih virov, kot so Outlook, Yahoo! Mail in GMail.

Koledar nam poleg veliko načinov pregledov lastnih sestankov omogoča tudi organiziranje sestankov, sprejemanja vabil na sestanke, pa tudi nastavljanje opomnikov in izdelavo beležk. Zelo uporabna pa je tudi možnost delitve in souporabe koledarja z drugimi uporabniki. Souporaba je lahko omejena (denimo na zaprt krog uporabnikov), lahko pa koledar naredimo viden vsakomur, ki ima dostop do interneta.

Odločitev za Windows Live Hotmail

Če imate izkušnje z okenskimi programi in vam ustreza njihov način dela ter vas uporabniški vmesnik v angleščini ne moti, je smiselno, da preskusite Windows Live Custom Domains in Hotmail. Žal imamo pri številnih funkcionalnostih občutek, da Microsoft ni ponudil vseh možnosti, ki bi jih uporabniki pričakovali.

Windows Live Hotmail omogoča zelo veliko.

Windows Live Custom Domains in Hotmail

Kaj: Spletni sistem elektronske pošte.

Kje: domains.live.com.

Za: Veliko prostora (5GB) za vsak račun, do 500 uporabnikov na domeno, velika možnost prilagajanja.

Proti: Slaba odzivnost v Firefoxu, ni možnosti dostopa prek POP3/IMAP, ni možna uporaba samo s tipkovnico.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji