Objavljeno: 26.6.2013 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Julij-avgust 2013 | Teme: tablica, android

Brez zaledja

Pri Lenovu ne gre pozabiti, da gre za naslednika strojnega oddelka podjetja IBM, od katerega so podedovali vrhunsko znanje za izdelavo prenosnikov, na področju tablic pa so se Kitajci zaradi novosti teh naprav morali zanesti na svoje sposobnosti in niso imeli zaledja v IBMovih temeljih.

Pomanjkanje izkušenj pri izdelovanju mobilnih naprav se Lenovu zelo pozna, saj nas do zdaj ni navdušila še nobena njihova tablica. Vse so bile slabo narejene in čez Android je svoje lovke vedno raztezala obupna preobleka, ki je morila sposobnosti Googlovega operacijskega sistema. Od tokratnega sedempalčnega Ideataba smo že pričakovali več, saj je Asus pokazal, kako narediti odlično malo tablico.

Žal smo zopet priča Lenovovi preobleki, ki tokrat upočasnjuje Android 4.0 in s svojimi gradniki sistem pripelje do skorajšnje neuporabnosti. Dejansko je težko dovolj poudariti, kako daleč je zatikajoče delovanje Ideapada od izkušnje na anonimnih kitajskih tablicah, ki jih poganja nedotaknjen Android. Po izklopu gradnikov se stanje resda popravi, a gre še vedno za napravo, ki jo je leta 2013 težko jemati resno.

Izdelava ohišja je zelo dobra in daleč od prvih poizkusov s plastiko istega izdelovalca. Tako smo priča trdnemu ohišju iz všečnega materiala, ki lepo sede v roko. Odstranljiva je le zgornja osmina zadnjega pokrova, ki skriva dve reži za kartici SIM in prostor za širitev shrambe s kartico mikro SD. Izdelava je terjala svoj davek pri teži, saj gre pri 400 gramih za kar težko napravo, a jo je kljub temu mogoče dalj časa držati v rokah. Zaradi uporabe dobrih materialov je tako toliko večje razočaranje zaslon, ki nima matrike IPS in sliko kaže v ločljivosti 600 × 1024. Zaslon je tudi globoko pod stekleno površino, kar zmanjša vidni kot in barve delujejo še bolj sprano. Sistem poganja gigaherčni Cortex A9, ki podatke meče v gigabajt rama, a, kot že rečeno, drobovje ni kos Lenovovi androidni preobleki.

Tablice, kot je Ideatab, so najboljši pokazatelj tega, da je Asusu z Nexusom 7 resnično uspel veliki met na področju manjših tablic. Postavljena je bila tako visoka meja, da se konkurenca leto po izidu še vedno ne znajde. Dokler bodo na trg prihajale tablice, kot je tokratni Ideapad, se Nexusu 7 ni česa bati.

Lenovo Ideatab A2107

Tablica Android.

Prodaja: www.alterna.si, www.diss.si.

Cena: 220 EUR.

✓    Izdelava ohišja.

✗    Zaslon, slaba preobleka Androida.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji