Objavljeno: 30.4.2019 | Avtor: Alan Orlič | Monitor Maj 2019

Brenčač za kratke razdalje

Xiro je eno izmed množice kitajskih podjetij, ki so se odločila osvojiti nebeške višave. Trenutno imajo tri letalnike (letalnike), od katerih smo preizkusili najmanjšega, model Xplorer Mini. Najpreprosteje bi ga opisali kot križanca med dvema že znanima brenčačema, Parrot Bepop in DJI Mavic Pro. Od prvega je prevzel skoraj vse elemente kamere, od drugega zložljive krake propelerjev.

Pri letalnikih za domačo rabo običajno ni treba »odkrivati tople vode«. To, da letalnik skrbi sam zase, ko je v zraku, je samoumevno, kar pomeni, da zna stati na mestu in po možnosti tudi pristati brez posredovanja uporabnika. Za prvo poskrbi GPS, za drugo tipalo na spodnji strani, ki meri razdaljo do tal. Seveda je potrebnih še nekaj tipal, predvsem nagiba in programske opreme, ki skrbijo za enakomeren let. Vse to ima Xiro Xplorer Mini, kar je dovolj, da lahko tudi neizkušen uporabnik spravi brenčača relativno varno v zrak in ga od tam tudi spusti nazaj. Rahlo posebna oblika letalnika mu je prislužila oblikovalsko nagrado reddot, saj je bil med prvimi z zložljivimi kraki. Dokaj veliko ohišje skriva močno baterijo, ki omogoča okoli 15 minut letenja. Največja hitrost je 30 km/h, višina leta je omejena na 50 metrov in oddaljenost na 100 metrov. V praksi se je izkazalo, da so te številke nižje, a dovolj za ogled bližnje okolice iz zraka.

Brenčača krmilimo neposredno prek mobilnega telefona, kar pomeni, da del zaslona zasedemo s prsti in si tako zmanjšamo pogled na okolico. Aplikacija je na voljo tako za Android kot naprave iOS. Za slednje je na voljo v uradni trgovini, za Android jo moramo prenesti z njihove spletne strani. Z Androidom smo imeli kar nekaj težav, saj vzleta nikakor nismo mogli opraviti.

Osnovne funkcije, kot sta vzlet in pristanek, so avtomatizirane, tako rekoč na gumb. Z vzletom je dobro počakati kakšno minuto od vklopa letalnika, da ta najde dovolj satelitov za natančno pozicijo, saj se tako lahko sam vrne na začetno točko. Letalnik ima samodejno zaščito pred izgubo energije, in ko ta upade pod 20 odstotkov, se sam vrne. Vrača se po najbližji poti in na zadnji višini, kar lahko postane velika težava, če je na poti kakšna ovira. Letalnik namreč nima nobenih tipal za naprej ali nazaj, kot jih imajo letalniki DJI, zato moramo biti pri samodejnem vračanju še posebej previdni.

Kamera je v osnovi ribje oko in ima zelo širok kot, 190-stopinjskega, kar aplikacija spremeni v linearni pogled in ga na ta račun tudi zmanjša. Na srečo ostanejo posnetki na letalniku v neokrnjeni obliki, tako da jih lahko sami naknadno obdelamo. Ker je objektiv vstavljen v ohišje, je stabilizacija videa elektronska, tako da so hitri premiki letalnika v sliki vidni kot črni deli, predvsem na robovih. Kamera je tudi zelo nizko in zaradi velike prednje leče dobesedno magnet za poškodbe. Letalnik je sicer zelo dobro narejen, zaradi manjših tresljajev je spodnji del ohišja vpet v gornjega, a vseeno je leča relativno nezaščitena in izpostavljena.

Xiro Xplorer Mini je na prvi pogled spodoben mali brenčač, a ima kar nekaj težav. V prvi vrsti je to domet, kjer se je razdalja 100 metrov izkazala za nedosegljivo. Letalnik je že pri dobrih 50 metrih oddaljenosti izgubljal povezavo, kar zna pohitriti bitje srca, če nič drugega. Kakovost posnetkov in videa je dokaj povprečna, predvsem v svetlih delih pride do preosvetlitve. Ima tudi možnost sledenja uporabniku, a to je zaradi pomanjkanja tipal smiselno uporabiti le na velikih travnikih, kjer ni ovir, kamor bi se letalnik lahko zaletel. Kar ga rešuje, je predvsem cena, saj je tudi rabljen DJI Spark vsaj 100 evrov dražji.

Xiro Xplorer Mini

Cena: V tujih spletnih trgovinah od 200 EUR naprej.

Kje: Bolje založene trgovine.

Za: Zložljivi kraki nosilcev propelerjev, vzlet, pristanek.

Proti: Domet, kakovost posnetkov, Android aplikacija ima težave.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji