Objavljeno: 27.5.2014 | Avtor: Miran Varga | Monitor Junij 2014 | Teme: grafične kartice

Boj za matematično grafični prestol

Verjeli ali ne, povpraševanje po zmogljivih grafičnih karticah so bolj kot odlične računalniške igre v zadnjem letu spodbujale kriptovalute (npr. Bitcoin). Njihovo računanje je namreč zelo zahtevno, v praksi pa ga precej bolje kot osrednji opravljajo grafični procesorji. Izdelovalci na trenutke niti približno niso dohitevali povpraševanja, zato smo nekatere grafične kartice preizkusili šele to pomlad.

Prepričani smo sicer, da večina povprečnih uporabnikov grafične kartice še vedno uporablja predvsem za igranje iger, zato se z računanjem kriptovalut tokrat nismo ukvarjali. Je pa vedno dobro vedeti, da lahko naša najnovejša grafična kartica v »prostem času« tudi služi denar – čeprav bo glede na trenutno stanje (beri: tečaje) na borzah kriptovalut zgolj poravnala račun za porabljeno elektriko.

■ Nvidia GeForce GTX 750Ti. V primerjavi z drugimi karticami na tokratnem preizkusu je bil model Nvidia GeForce GTX 750Ti pravi malček. Kartica temelji na novi arhitekturi, imenovani Maxwell, ki razkriva novo usmeritev ameriškega izdelovalca. Ta v svet grafičnih kartic iz zelenega tabora prinaša odlično energijsko učinkovitost, saj kartica za svoje delo ne potrebuje dodatnega napajanja, zadovolji se že z energijo, ki jo prejme iz vodila PCI Express. Vsega 14,5 cm dolga kartica ima nameščena tudi preprosta hladilna rebra in še preprostejši ventilator. Oboje z zelo učinkovitim in zato tudi skorajda sumljivo nevročim grafičnim procesorjem v praksi tudi pomeni, da kartica deluje tiho – tako v mirovanju kot pod obremenitvijo. Nvidia GeForce GTX 750Ti se tako zdi zelo posrečena izbira za vgradnjo v računalnike, ki bodo svoje delo opravljali v sistemih hišnega kina, saj ne le strojno pospešuje predvajanje video vsebin, temveč po zaslugi svoje majhnosti in tihosti sisteme HTPC nadgradi še z možnostjo resnega igranja računalniških iger (na monitorju ali televizorju).

Preizkus s priljubljenimi igrami je pokazal, da je kartica precej dobro uravnotežena in da zmore ravno še ponuditi dobro uporabniško izkušnjo ob igranju v polni visoki ločljivosti (1080p) – vsaj pri večini trenutno aktualnih iger. Pri zahtevnejših igrah in v tistih naslovih, ki šele prihajajo, bomo pač morali znižati ločljivost, a kljub temu – za kartico, ki porabi tako malo električne energije, daje od sebe resnično veliko. Da ne bo hodila v zelje zmogljivejšim modelom, so pri Nvidii poskrbeli z zgolj 128-bitnim pomnilniškim vodilom ter odsotnostjo mostička SLI, ki bi omogočal vezavo dveh kartic. Obenem za nakup Nvidia GeForce GTX 750Ti ne bo treba razbiti prašička, v katerem imamo težko privarčevane denarce, saj je cena nižja od 150 evrov, in to za različico z 2 GB hitrega pomnilnika GDDR5, ki jo vsekakor priporočamo.

Nvidia GeForce GTX 750Ti

✓    Cena, poraba električne energije, majhnost, tiho delovanje.

✗    Glede na ime precej manjše zmogljivosti v primerjavi z modelom GTX 760, ni možnosti vezave SLI.

Nvidia GeForce GTX 760. Srednji razred grafičnih kartic se v zelenem taboru začenja z modelom Nvidia GeForce GTX 760. Za dobrih 230 evrov bomo prejeli razmeroma veliko škatlo s precej veliko kartico, ki nabor grafičnih vmesnikov in del tiskovine povzema po večjih bratih (beri: dražjih modelih), kar je vsekakor zelo dobrodošlo. Navijalci kartic bodo seveda prejšnji stavek prebrali bolj v smislu, da ima kartica še precej rezerve na področju navijanja, čeprav v tem primeru čudežev le ne gre pričakovati. Z navijanjem grafičnega procesorja in že sicer precej navitega pomnilnika bomo morebiti pridobili od 5 do 10 odstotkov dodatnih zmogljivosti. Brezplačno. No, z malce višjim računom za elektriko, saj GeForce GTX 760 vendarle temelji še na starejšem grafičnem jedru Kepler (druge generacije), ki je nekoliko požrešnejše. A je glede na videno vsekakor konkurenčno praktično vsem novim karticam, saj kombinacija hitrega pomnilnika (in vodila) v navezi z razmeroma zmogljivim grafičnim procesorjem zlahka opravi s sodobnimi igrami. Celo nadpovprečno zahtevni Metro: Last light je moč igrati v polni visoki ločljivosti z veliko podrobnostmi. Z nekaj igranja z nastavitvami je večino tokrat preizkušenih naslovov iger moč igrati tudi v ločljivosti 2560 x 1440 pik, saj izris sličic na sekundo ostaja nad vrednostjo 30, ki jo sami ocenjujemo kot najnižjo še sprejemljivo vrednost za tekoče igranje.

V plastično ohišje odeta hladilna rešitev svoje delo opravlja dobro in glede na en sam vgrajen ventilator presenetljivo niti ne glasno. Za odštet denar tako dobimo kar posrečeno kartico, ki bi morala resnično zadovoljiti večino igričarjev, ki igre še vedno igrajo na enem samem monitorju. Za navezo dveh bo ravno na meji, v tem primeru jo še najbolj tepe količina vgrajenega pomnilnika – z višjimi ločljivostmi se namreč tudi 2 GB kaj hitro pokaže kot omejitev, še posebej, če grafični procesor sam ponuja dovolj »konjskih moči«.

Nvidia GeForce GTX 760

✓    Zmogljivosti.

✗    Le 2 GB pomnilnika.

■ Nvidia GeForce GTX 770. Stopnico više od modela GeForce GTX 760 je model GTX 770. Kartica temelji na sorodni Keplerjevi arhitekturi, le da je še bolj »nabildana«. Slednje je hitro vidno pri delovnem taktu grafičnega pomnilnika, ki sodi med najvišje na trgu. Več enot za obdelavo slike je tudi še za odtenek požrešnejših, zato velja biti pri izbiri napajalnika že bolj pozoren, Nvidia priporoča vsaj 600 W model. GTX 760 se zadovolji z dvema 6-pinskima priključkoma za dovajanje dodatne električne energije, GTX 770 pa zahteva en 6-pinski in en 8-pinski priključek. Preizkus z računalniškimi igrami je pokazal, da GeForce GTX 770 dosega še okoli petino (20 odstotkov) boljše rezultate kot GTX 760 in se zato še lažje spopada z nalogami igranja v visokih ločljivostih in vklapljanjem vseh grafičnih dobrot, ki so jih za posamezno igro predvideli razvijalci.

A za nakup kartice GeForce GTX 770 je treba že kar globlje seči v žep, saj se cene teh primerkov na domačem trgu začenjajo pri treh evrskih stotakih, modeli posameznih izdelovalcev, ki imajo nameščene še zmogljivejše hladilne sisteme od sicer kar posrečene tovarniške rešitve, pa so še nekaj evrskih desetakov dražji. Tako kot pri modelu GTX 760 se zdi tudi pri kartici GTX 770 še največja omejitev količina pomnilnika – 2 GB sicer zelo hitrega pomnilnika utegne postati pri novi generaciji iger dejansko premalo, vsaj če gre soditi po zadnji generaciji igralnih konzol (Microsoft Xbox One in Sony PlayStation 4), ki narekuje razvoj iger za vse platforme. No, k sreči je moč kartico GTX 770 dobiti tudi v različici s 4 GB grafičnega pomnilnika, a je potem njena cena vse prej kot prijazna do povprečnega žepa.

Nvidia GeForce GTX 770

✓    Zmogljivosti.

✗    Cena, le 2 GB pomnilnika.

■ Sapphire Radeon R9 290 Tri-X OC. Sapphire je AMDjev ključni partner, ko gre za izdelavo grafičnih kartic, saj izdeluje praktično vse referenčne kartice te znamke. Na vrhu seznama enojedrnih kartic trenutno kraljuje model Radeon R9 290X, mi pa smo preizkusili nekoliko cenejšo, a presenetljivo ne bistveno manj zmogljivo različico R9 290. Kartica je imela kot edina na tem preizkusu kar 4 GB hitrega pomnilnika GDDR5, ki je sicer deloval pri razmeroma rezerviranem delovnem taktu (v primerjavi s primerki iz Nvidiinega tabora). Sapphire različica Radeona R9 290 je v številnih pogledih impresivna kartica, saj prepriča že z zunanjo podobo. 30 cm dolga kartica, ki jo prekrivajo kar trije ventilatorji, pač ne gre v vsako računalniško ohišje, a da takoj vedeti, da ima hladilna rešitev opravka z vročim (in hitrim) procesorjem. Inženirji so očitno dodobra preučili težave prvih modelov R9 290X, ki so se po zaslugi slabšega hladilnega sistema pregrevali in upočasnjevali – no, pri Sapphirovi kartici o čem takem ni govora. Masivna hladilna rebra z vročecevno arhitekturo iz kombinacije bakra in aluminija ter že omenjeni trije 8 cm ventilatorji poskrbijo, da je kartica stalno na varnem, kar zadeva temperaturo. Presenečeni smo bili tudi nad tem, da kartica ni bila glasnejša od tokrat preizkušenih konkurentov.

Preizkus z lanskimi igrami kartice seveda ni spravil na kolena, polna visoka ločljivost ji namreč ne predstavlja nobenega izziva. Tudi ko smo ločljivost dvignili na 2560 × 1440 pik, so vse igre še vedno tekle gladko. Žal monitorja z ločljivostjo 4K še nimamo, da bi preverili, ali navedbe izdelovalca o brezskrbnem igranju v tej ločljivosti tudi držijo. Za nekatere igre zagotovo. A odlične zmogljivosti imajo svojo ceno in v tem primeru jih poleg z nabavno ceno poplačamo še s porabo električne energije. Ob polni obremenitvi je naš testni računalnik iz vtičnice vlekel kar 420 W. To pomeni, da mora biti sam napajalnik še precej močnejši – 650 W (ali močnejši) in priznanega izdelovalca naj bo, če se namenite kupiti takšno kartico. Cena kartice je glede na zmogljivosti pričakovana in glede na ne bistveno zmogljivejše modele R9 290X precej ugodna.

Sapphire Radeon R9 290 Tri-X OC

✓    Zmogljivosti, hladilna rešitev.

✗    Poraba električne energije.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji