Objavljeno: 1.10.2014 | Avtor: Miran Varga | Monitor Oktober 2014 | Teme: ssd

Bliskovito hitro je postalo še hitrejše

Jesen je prinesla osvežitev modelne palete pogonov SSD, v našem laboratoriju so se »oglasili« kar štirje novinci. Ugotovili smo, da danes slabih pogonov SSD skorajda ni več, saj sta se tudi predstavnika iz vstopnega razreda odrezala povsem suvereno.

Recept za izdelavo pogona SSD je za večino izdelovalcev razmeroma preprost. Na trgu kupijo bolj ali manj zmogljiv pomnilniški krmilnik in pomnilniške čipe, preverijo, kako se kombinacija obnese v praksi, in vse skupaj zapakirajo v majhno škatlico z razmeroma visoko ceno. Peščica izdelovalcev pa z razvojem krmilnikov in pomnilniških čipov dejansko skrbi, da se ta kategorija naprav razvija in postaja vedno bolj prepričljiva. Z zadovoljstvom ugotavljamo, da je na trgu že kar težko kupiti slab pogon SSD, kar je vsekakor zelo dobra novica. Bodočim nakupovalcem bi sicer lahko svetovali, naj se izognejo najcenejšim primerkom, in jim s tem olajšali izbiro, a kaj, ko se tudi med t. i. vstopnimi modeli najdejo pravi biseri.

■ AMD Radeon R7 SSD, 240 GB

AMD, kot kaže, le ni mogel stati križem rok in gledati, kako sorodna tehnološka podjetja v svoj nabor izdelkov dodajajo tudi pogone SSD. Čeprav ima v hiši precej znanja in tudi virov ter dostop do hitrega pomnilnika, se je odločil za, vsaj z našega vidika, zelo pametno potezo. Poiskal je tehnološkega partnerja, ki zasnovo in izdelavo pogonov SSD obvlada do obisti. OCZ se je zdel odličen naslov – podjetje se je kljub nekaterim izvrstnim tehnologijam utapljalo v rdečih številkah, zato prav težkih pogojev sodelovanja ni postavljalo, AMD pa si je lahko izposloval dobro kupčijo. Slednjo želi unovčiti predvsem skozi svoj igričarski ekosistem, saj želi uporabnikom poleg zmogljivih procesorjev in grafičnih kartic zdaj ponuditi še pogone SSD.

Se bo to v praksi obneslo? Bomo videli. Uspeh bo bržkone še najbolj odvisen od samih cen izdelkov, saj je že jasno, da bodo AMDjevi pogoni SSD sodili med dražje na trgu. Naj dodamo, da povsem upravičeno, če gre soditi po preizkušenem modelu AMD Radeon R7 SSD z zmogljivostjo 240 GB (na voljo sta še 120 in 480 GB različica). Gre za premijskega sorodnika modelov OCZ Vector 150 in Vertex 460, saj se po rezultatih uvršča nekako mednju.

Krmilnik Barefoot 3 M00 je nekoliko zmogljivejši od M10 v tokrat preizkušenem OCZ ARC 100, saj ob podobnem pomnilniku, a hitrejšem predpomnilniku dosega znatno hitrejše branje in zapisovanje - okoli 500 MB/s. Pogon, namenjen predvsem igričarjem, se sicer lahko pohvali s skoraj strežniškimi specifikacijami, saj izdelovalec navaja, da brez težav prestane 30 GB prepisov podatkov na dan, odzivnost ob obremenitvi pa je s 95.000 oziroma 90.000 IOPS pri naključnem branju oziroma zapisovanju podatkov naravnost fenomenalna. Najvišja ocena v programu AS SSD je z vrednostjo 1128 znatno odstopala od tokratnih konkurentov, kar pomeni, da gre za odličen pogon. Da bi v praksi upravičil malce višjo ceno pogona, mu AMD prilaga vmesnik za vgradnjo v 3,5-palčno režo in programsko opremo Acronis True Image HD. Za miren spanec pa skrbi štiriletno garancijsko jamstvo.

AMD Radeon R7 SSD

Zmogljivost: 240 GB.

Izdeluje: AMD, www.amd.com.

Cena: 150 evrov.

✓    Hitrost, vzdržljivost, odzivnost.

✗    Nič.

■ Crucial MX100, 256 GB

Izdelovalec Crucial nam je v preteklosti že večkrat dokazal, da se lahko njegovi pogoni SSD, predvsem serija M550, merijo z najboljšimi na trgu. Tokrat smo preizkusili model MX100, ki ga podjetje namenja povprečnim uporabnikom. Povprečnim je sicer precej neposrečen izraz, po vstopnih modelih pogosteje posegajo ljudje, ki za določen izdelek ne želijo plačati kupa denarja. In ko smo že pri ceni – na dobrega evrskega stotaka ocenjen MX100 z zmogljivostjo 256 GB ima eno najboljših razmerij med ceno in zmogljivostjo v svetu pogonov SSD.

Crucial je MX100 v različici z 256 GB opremil s hišnimi Micronovimi pomnilniškimi čipi, izdelanimi po 16-nm proizvodnem postopku. Pogon pohvalno uporablja enak Marvellov pomnilniški krmilnik kot prestižnejši model M550. Rezultati pri branju datotek so zato naravnost odlični (500 MB/s in več), manj impresivno pa je zapisovanje z okoli 330 MB/s. Gre predvsem za razporeditev pomnilniških čipov in njihovega sodelovanja s krmilnikom, saj različica MX100 z zmogljivostjo 512 GB obljublja še precej boljše in bolj uravnotežene rezultate. Kljub temu so ti za pogon vstopnega razreda in nizke cene zelo dobri. Obenem se pogon Crucial MX100 lahko pohvali s triletno garancijo, izdelovalec pa zanj navaja, da je v življenjski dobi sposoben prepisati kar 72 terabajtov podatkov oziroma, povedano drugače, kar 40 GB na dan v petletnem obdobju.

Crucial z modelom MX100 dejansko dokazuje, da so skorajda vsi sodobni pogoni SSD primerni tudi za zahtevnejšo rabo, razlike postanejo očitnejše šele v primeru strežniške rabe in dolgotrajnih obremenitev, teh pa tudi zagrizen igričar ali gospodinjstvo, polno nadobudnih uporabnikov, ne dosegata. Če imamo na voljo le bankovec za sto evrov za nadgradnjo računalnika, bo nakup tega pogona SSD nedvomno najboljša naložba v hitrejši zagon operacijskega sistema, nalaganje programov in delo z njimi.

Crucial MX100

Zmogljivost: 256 GB.

Izdeluje: Crucial, www.crucial.com.

Cena: 105 evrov.

✓    Cena, vzdržljivost.

✗    Slabša hitrost zapisovanja.

■ OCZ ARC 100, 240 GB

Izdelovalca OCZ ni treba posebej predstavljati, ko gre za pogone SSD ima podjetje bržkone najbogatejšo zgodovino, zaznamovano z vzponi in padci. In ker se je pred meseci znašlo na dnu in razglasilo bankrot, smo se spraševali, kaj bo sledilo. Finančna injekcija še enega industrijskega giganta, podjetja Toshiba, je bila očitno dovolj, da se je podjetje precej hitro pobralo. Danes so OCZjevi pogoni celo naprodaj kot modeli različnih blagovnih znamk.

Japonci so seveda obdržali prepoznavno blagovno znamko, kako je tudi ne bi, saj v svetu pogonov SSD predvsem ime pomeni velikansko razliko v prodajnih številkah. OCZ je od nekdaj slovel po zelo hitrih pogonih, nekateri so svojo hitrost plačali tudi z manjšo zanesljivostjo delovanja, spet drugi so se okronali za kralje svojih razredov.

Tokrat smo imeli priložnost preizkusiti prvi izdelek, ki je plod partnerstva med OCZ in Toshibo. OCZ je prispeval že dobro znani krmilnik, Toshiba pa pomnilniške čipe. Če je v zadnjih letih veljalo, da OCZ pobira predvsem smetano, torej meri na najzahtevnejše uporabnike, ki so pripravljeni za res bliskovito hitrost tudi ustrezno odpreti denarnico, je novi pogon, imenovan ARC 100, korak v drugo smer. Ne, ni počasen, daleč od tega, a je zasnovan z namenom, da uporabniku ponudi kar največ za odšteti denar. No, plus nekaj desetakov več za priznano blagovno znamko.

Kaj povedo številke? Za pogon, ki želi konkurente v vstopnem razredu dobesedno nadvladati, nalogo opravlja zelo dobro. Bolj kot surova hitrost – izmerili smo hitrosti zapisovanja in branja do 430 MB/s, navdušuje predvsem odzivnost ob mešani rabi. Hišni krmilnik Barefoot 3 M10, podedovan iz zmogljivejših modelov, iz Toshibinega pomnilnika vrste MLC, izdelanega v 19-nm tehnološkem postopku, resnično izvleče veliko. Izdelovalec navaja tudi izjemno sposobnost pogona strežbi več nalogam/aplikacijam hkrati, saj pogon dosega kar do 75.000 oziroma 80.000 IOPS pri naključnem branju oziroma zapisovanju podatkov, kar je na ravni precej dražjih tekmecev (tudi iz lastnega tabora).

Na našem preizkusu je pogon ostal visoko odziven pod vsakršno obremenitvijo. OCZ ARC 100 stavi tudi na ugodno ceno za tak pogon, saj skladno z zadnjimi trendi cenitve pogonov SSD za gigabajt zmogljivosti zahteva le okoli pol evra. Obenem OCZ pogonu v triletnem obdobju, kolikor traja garancija, napoveduje, da je sposoben prestati vsakodnevni prepis 20 GB podatkov. Med uporabnimi funkcijami izstopa še podpora kriptiranju pogona z AES-256, ki po zaslugi odličnega krmilnika skorajda nima vpliva na zmogljivosti. Gre za resnično posrečen izdelek, ki bo zadovoljil skoraj vse uporabnike, izjema so le tisti, ki prisegajo na absolutno najboljše na trgu.

OCZ ARC 100

Zmogljivost: 240 GB.

Izdeluje: OCZ technology, www.ocz.com.

Cena: 120 evrov.

✓    Vzdržljivost, odzivnost.

✗    Povprečna hitrost zapisovanja in branja.

■ Samsung 850 PRO, 1 TB

Samsung z družino pogonov 850 PRO odpira novo poglavje v svetu bliskovnega pomnilnika, saj modeli s to oznako vsebujejo najnovejši pomnilnik podjetja, imenovan 3D NAND. Ta je sestavljen iz kar 32 navpično zloženih slojev, pri čemer je korejskim inženirjem uspelo ubiti več muh na en mah. S podvojeno gostoto so znižali stroške proizvodnje in še povečali zmogljivosti, vzdržljivosti in zanesljivost delovanja pogonov SSD. Še več, nekoliko nižja je tudi poraba energije, ki pa pri že sicer izjemno varčnih napravah ne pride toliko do izraza.

Preizkusili smo različico z zmogljivostjo 1 TB hrambe podatkov, ki se od manj zmogljivih modelov razlikuje tudi po količini predpomnilnika. Tega je kar za cel gigabajt (manj zmogljivi modeli ga imajo pol oziroma celo štirikrat manj), zato odlične zmogljivosti ne presenečajo. A ker imajo v svetu pogonov SSD na končne zmogljivosti največ vpliva prav zmogljivosti krmilnika, Samsungov trijedrni MEX, čeprav v primerjavi s prejšnjo generacijo malce »navit«, ni zmogel preseči skupnih rezultatov AMDjevega pogona. Je pa vsekakor izjemno hiter, saj podatke bere in zapisuje s hitrostjo okoli 500 MB/s, pri čemer nikoli ne daje vtisa, da mu to predstavlja obremenitev.

Kot zanimivost velja omeniti, da Samsungov pogon po zaslugi priložene programske opreme pozna tudi t. i. RAPID Mode oziroma hitrejši način delovanja. Ta je sicer strojno kar požrešen, saj porabi četrtino sistemskega pomnilnika, v praksi pa nato do polne zapolnitve predpomnilnika pogon dosega hitrosti okoli 550 MB/s. Samsung 850 PRO bi zlahka uporabili tudi v strežniku, saj pogon dosega kar do 100.000 oziroma 90.000 IOPS pri naključnem branju oziroma zapisovanju podatkov in ves čas ostaja visoko odziven.

Samsung se je odločil, da bo konkurentom pokazal, kaj je rekordno garancijsko jamstvo. Za terabajtni 850 PRO jamči brezhibno delovanje 10 let ali 150 prepisanih terabajtov podatkov. Vse našteto – tako zmogljivosti kot vzdržljivost in zanesljivost – ima tudi svojo ceno. Terabajtna različica velja več kot šeststo evrov, a tudi modeli z manjšo zmogljivostjo (tako kapaciteto kot hitrostjo) so vendarle upravičeno med dražjimi na trgu.

Samsung 850 PRO

Zmogljivost: 1 TB.

Izdeluje: Samsung, www.samsung.com.

Cena: 605 evrov.

✓    Hitrost, vzdržljivost, odzivnost.

✗    Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji