Objavljeno: 20.10.2008 00:17 | Avtor: Primož Gabrijelčič | Monitor September 2008

Bleščeči video

Televizija postaja vse bolj digitalna. V naših domovih pa se skrivajo še množice analognih kaset, na katerih so shranjeni tudi delčki osebne in družinske zgodovine. Prav te bi radi ohranili za prihodnost in jih pretvorili v digitalno obliko, še preden odpove zadnji analogni videorekorder v okolici. Pri tem nam lahko pomaga Pinnaclov Dazzle.

Pravzaprav Dazzle ni en sam, gre za celo družino izdelkov. Ogledali smo si najcenejšega in najdražjega med njimi. Skupna točka jim je strojna oprema, razlikujejo pa se po priloženem programju. Razred više so Pinnaclovi izdelki PCTV, toda o njih kdaj drugič.

V vseh različicah Dazzla torej najdemo napravico z imenom Dazzle DVC100. Gre za lepo oblikovano škatlico s štirimi vhodi - dvema za stereo zvok ter dvema za sliko (kompozitni in S-Video). Na koncu dokaj dolgega repa ima zadevica priključek USB. Najprej namestimo programsko opremo, nato Dazzle priključimo na računalnik, poženemo programje, poženemo video in se lotimo zajema slike. Enostavno - vsaj v teoriji.

Dazzli imajo namreč še eno skupno točko - programsko opremo. Vsi strojni izdelki, ki jih je zadnja leta dal na trg Pinnacle, imajo priloženo programsko opremo, ki je, milo rečeno, problematična. Na nekaterih računalnikih enostavno ne deluje, na drugih pa določeni deli delajo noro počasi. Pri Dazzlu pa sem naletel na popolnoma nove simptome. Vas zanima?

Najprej sem namestil Dazzle DVD Recorder na Visti. Trajalo je celo večnost, a težav na srečo ni bilo. Program za snemanje se je pognal, videl sem sliko, ki jo je predvajal videorekorder, skratka, vse je bilo v najlepšem redu. Pa sem kliknil gumb Next in program se je obesil. Po petnajstih minutah sem obupal, znova zagnal računalnik in priključil Dazzle na drug računalnik z Windows XP SP3. Tudi tu se je Dazzle lepo namestil, a program za snemanje ni hotel prikazovati slike iz njega. Ni imel nobenih težav z drugo Pinnaclovo kartico v tem računalniku, tudi Dazzle je lepo zaznal, le slike ni bilo nikjer.

No, pa sem se vrnil na Visto in poskusil še enkrat. Pognal, slika je, kliknil Next, konec. Program se je obesil. No, potem pa nič, sem si rekel in odprl DVD, da bi pospravil namestitveno ploščo. Tisti trenutek, ko so se odprla vratca, je Dazzle začel delovati. Očitno je poskušal zaznati DVD snemalnike v računalniku in ga je pri tem popolnoma zmotilo, da je bila v snemalniku navadna plošča DVD.

Ah, pa se vrnimo k programski opremi. Kadar deluje, je prav prijetna. Ob cenejšem Dazzlu dobimo le program Instant DVD Recorder, namenjen, kot pove že ime, zapisovanju video plošč. Uporaba je skrajno enostavna. Določiti moramo vir slike (navadno bo to seveda sam Dazzle), cilj (disk ali zapisovalnik DVD), čas snemanja in kakovost (trije nivoji). Nastavimo lahko tudi samodejno izdelavo menujev za lažjo navigacijo po posnetku. Potem začnemo snemati in program naredi vse.

Poskusili smo tako snemanje na disk kot tudi zapisovanje neposredno na ploščo. Pri prvem načinu ni bilo težav. Program je na disku naredil mapo VIDEO_TS, ki jo s poljubnim programov za zapisovanje le prepišemo na ploščo, in dobili smo video DVD. Pri zapisovanju neposredno na ploščo pa je vse gladko teklo uro in dvajset minut, potem pa je program izjavil, da je prišlo do napake pri pisanju. Verjetno je šlo le za slabo ploščo, kljub temu pa je bolje snemati na disk, če le imate nekaj gigabajtov prostora.

Pa se posvetimo še dražjemu modelu. Ob njem prav tako dobimo DVD Recorder, zraven pa še polno različico programa za video montažo Pinnacle Studio Plus, ki mu je priložen tudi Bonus DVD z dodatnimi učinki ter avdio in video vtičniki drugih izdelovalcev. Priložili so tudi dve plošči z zvočnimi posnetki in učinki, ki jih lahko uporabite v svojih filmih.

Tudi v Studiu moramo najprej uvoziti posnetek. Program samodejno zazna prehode med scenami in pripravi osnovo za montažo. Nadaljujemo lahko z enostavnim razpostavljanjem scen in dodajanjem prehodov ter zvočnih učinkov ali pa preklopimo v časovni pogled in delamo s programom na način, ki ga srečamo v prav vseh spodobnih programih za montažo videa. Dodajamo lahko zvočne učinke, glasbo, besedilo in izbiramo med res izredno veliko množico posebnih učinkov. Seveda lahko na koncu izdelek zapišemo na ploščo ali izdelamo stisnjeni video.

Poleg omejitev, ki nas pri delu z domačim videom ne motijo (le po en zvočni in slikovni tok), Studiu zamerimo občasno počasnost pri nekaterih opravilih. Pa seveda to, da na nekaterih računalnikih noče delovati. Če to odmislimo, pa moramo priznati, da gre za kombinacijo, ki je za ta denar ne dobite nikjer drugje.

Podobno velja tudi za DVD Recorder. Odlična stvar - kadar deluje. Le cena bi bila lahko nižja. V Pinnaclovi trgovini stane najosnovnejši Dazzle 50 dolarjev, pri nas pa 70 evrov, se pravi več kot dvakrat toliko.

Instant DVD Recorder

Dazzle DVD Recorder in Dazzle Video Creator Platinum

Kaj: Strojna in programska oprema za zajem in urejanje videa.

Izdeluje: Pinnacle, www.pinnaclesys.com.

Prodaja: Domex, www.domex.si.

Cena: 69 EUR (DVD Recorder), 99 EUR (Video Creator Platinum).

Za: Enostavnost rabe, cena.

Proti: Nestabilna programska oprema, zahteva Windows XP SP2 ali Visto.

Kadar programska oprema deluje, je prav prijetna.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji