Objavljeno: 23.4.2013 | Avtor: Damjan Matičič | Monitor Maj 2013 | Teme: pametni telefon

Blackberry živi!

Podjetje RIM je januarja predstavilo nov operacijski sistem z zaporedno številko 10 in obenem uradno spremenilo ime podjetja v Blackberry. Tri mesece zatem smo končno dočakali prvi telefon z omenjenim sistemom. Prvo vprašanje v naših mislih je bilo – ali so Kanadčani naredili dovolj, da se lahko spet postavijo ob bok velikim?

Če kaj, potem naprava vsekakor ne spominja na svoje predhodnice. V resnici se zdi, da je Blackberry, ki je navsezadnje vpeljal besedo pametni telefon v naš vsakdan, končno ujel korak s tekmeci in ponudil napravo, ki ponuja vse, kar si kupec danes predstavlja pod izrazom pametni telefon. Na prvi pogled bi kdo mislil, da so poskušali posnemati novi iPhone 5, a ta misel ne bi bila povsem pravilna, saj bi moral preizkušani telefon priti na trg že leta 2012, torej pred Applovim novincem. Oblika je enostavna in nikakor ne izstopa s posebnimi krivinami ali sijočimi deli. Kljub temu ohišje deluje trdno in precej manj plastično kot pri nekaterih konkurentih. Na zadnji strani bomo namesto plastike našli usnjeno prevleko, ki smo jo že videli na nekaterih prejšnjih modelih. Zgolj kot zanimivost, Blackberry je očitno eden redkih izdelovalcev, ki še vedno vztrajajo pri možnosti menjave baterije, saj ohišje ni zlepljeno skupaj, da bi učinkovalo kot en sam kos.

Spredaj bomo našli 4,2 palca velik, za dotik občutljiv zaslon z ločljivostjo 1280 × 786 pik, kar prevedeno v gostoto nanese 356 pik na palec. Nad njim se skriva slabši od obeh fotoaparatov,  namenjen video klicem, in značilna svetilna dioda za opozorila, prvič pa na sprednji strani Robide ne bomo našli prav nobenega gumba. Ta nas pričaka le na vrhu, kjer poleg tipke za ugašanje ali zaklepanje naprave najdemo še izhod za zvok. Tri tipke na desni strani so namenjene uravnavanju glasnosti, po potrebi pa rabijo tudi za proženje fotoaparata ali zajem zaslonskih slik. Levo stranico zasedata vmesnika mikro USB in mikro HDMI. Tudi zadnja stran je minimalistična, poleg logotipa izdelovalca bomo povsem na vrhu naleteli zgolj na zmogljiv fotoaparat, katerega tipalo zmore zajeti 8 milijonov pik, dopolnjuje pa ga bliskavica.

Naprava se kljub velikosti prijetno poda v dlan in omogoča rabo zgolj z eno roko. Specifikacije notranjosti se ponašajo z nekaj lepimi številkami, v resnici pa se telefonu rahlo pozna, da je bila njegova splavitev predvidena že lani. Čeprav v nobeni od kategorij ne blesti, je skupek dovolj dober, da omogoča tekoče delovanje in zanesljivost. Dvojedrni procesor s taktom 1,5 GHz sodeluje s kar 2 GB velikim delovnim pomnilnikom. Za naše podatke je na voljo 16 GB vgrajenega prostora, ki ga lahko nadgradimo prek razširitvenega mesta za pomnilniško kartico mikro SD. Kot se za novo napravo spodobi, premore povezljivost prek vseh sodobnih povezav, tako krajevnih NFC in Bluetooth 4.0, kot mobilnega omrežja četrte generacije LTE (vendar ne našega) in obeh njegovih predhodnikov.  

Zgled zajema fotografije v povprečnih svetlobnih razmerah

Zgled zajema fotografije v povprečnih svetlobnih razmerah

Operacijski sistem!

A strojna oprema nove naprave je v resnici bolj v ozadju vseh predstavitev, saj je glavni adut nov operacijski sistem, ki naj bi Blackberryju omogočil naskok nazaj na trg, ki ga je nekoč ustvaril. Uporabnikom preteklih telefonov istega izdelovalca se bo morda vmesnik ob prvem stiku zdel tuj, a ga je resnici na ljubo moč osvojiti že po nekaj minutah. In ko razumemo njegovo delovanje, ga vzljubimo. Pričakovanja vseh so bila velika in prav tak je bil pritisk na razvijalce, saj bi usodna napaka lahko pomenila dokončno slovo podjetja. Kanadčanom je vendarle uspelo ustvariti odziven in privlačen vmesnik, ki namesto da bi posnemal druge, raje uvaja svoje značilnosti. Kratek vodnik, ki nas pričaka ob prvem vklopu naprave, nas povede po nekaj osnovnih gibih, potrebnih za upravljanje naprave. Apple je zatrdil, da mu je uspelo odstraniti vse tipke pod zaslonom, razen ene, ki je edina potrebna. Androidna konkurenca je tipke prav tako odstranila, a so jih v resnici zgolj nadomeščali z navideznimi ob spodnjem robu zaslona. Blackberry je šel korak naprej. Z Applovo filozofijo preprostosti v mislih so premikanje nazaj (»back«) izvedli s preprostim potegom prsta prek zaslona. Podobna gesta je potrebna za dostop do osrednjega komunikacijskega središča, imenovanega Blackberry Hub. Slednji na enem mestu združuje vso našo komunikacijo in v nasprotju z nekaterimi konkurenti, ki so podobno združevanje izvedli zgolj kot nekakšen obvestilnik, omogoča pregled vsebine znotraj aplikacije. Večno premikanje med različnimi družabnimi omrežji in poštnimi predali je tako zgodovina.

Najbolj presenetljiv del novega sistema je navidezna tipkovnica, ki nadomešča mehansko iz preteklosti. Avtor tega zapisa brez težav prizna, da so mu navidezne tipkovnice trn v peti, saj na svojem telefonu (Blackbery) veliko in hitro piše. Doslej še ni našel zaslonske tipkovnice, ki bi ji uspelo biti kos temu izzivu, kljub vloženemu trudu. Blackberryju je morda uspelo prav to, tipkovnica svoje delo opravlja dobro in zelo zmanjša možnost napačnih vnosov (kot zanimivost omenimo, da so vgradili dejanski zvok preteklih mehanskih tipkovnic, ki ga lahko slišimo ob vnašanju besedil). Obnašanje sicer še vedno ni popolno, a se ob preizkusu nehote navduši tudi marsikateri privrženec iPhona oziroma Androida.

Pomemben poudarek pri oglaševanju novega operacijskega sistema je izdelovalec namenil možnosti hkratne rabe naprave za službene in zasebne namene. S preprostim premikom lahko preidemo med dvema načinoma delovanja, pri čemer je »službeni« bolj omejen in ga določa naša interna službena politika. Funkcionalnost bo žal nedostopna marsikateremu uporabniku, saj za svoje delovanje potrebuje strežnik BES (Blackberry Enterprise Server), prek katerega naprava prejme nastavitve za službeno omrežje.

Posebnost, ki jo bo verjetno opazil vsak ob prvem stiku z napravo, je resnično hkratno izvajanje aplikacij. Ob zagonu aplikacije nas sistem najprej preusmeri na zaslon s trenutno aktivnimi aplikacijami in od tam zažene zahtevano storitev. V pregledu trenutno aktivnih aplikacij dejansko vidimo stanje posameznega programa v realnem času, večja količina hkrati delujočih procesov pa ni vidno upočasnila delovanja.

V vsakem trenutku lahko pokukamo v obvestilno središče.

V vsakem trenutku lahko pokukamo v obvestilno središče.

Fotoaparat

Telefoni nekdanjega podjetja RIM niso nikdar sloveli po kakovosti fotografij, pravzaprav so na tem področju vsakokrat pogoreli. Začelo se je s premajhnimi tipali, slabimi osvetlitvami, v zadnji generaciji pa so bili nezmožni pravilne izostritve. Zato smo tudi tokrat ob prvih sprožitvah fotoaparata nekoliko zadrževali dih. A rezultat je bil presenetljiv, zajem slik je dober, posnetki kakovostni in ostri. V slabših svetlobnih razmerah nastanejo podobne težave kot pri konkurenci, a vsaj na tem delu se naprava brez težav meri z najboljšimi med tekmeci.

Toda

Blackberry Z10 je torej naprava, ki mora podjetje z robu privleči nazaj na trdna tla. Je bil vloženi napor in vsa zamuda dovolj za kaj takega? Morda. Telefonu težko očitamo karkoli resnejšega in vsekakor je njegovo delovanje v primerjavi s konkurenco povsem primerljivo, v vseh pogledih. Za najbolj goreče privržence mu bo sledil model Q10, ki bo poleg naštetega imel še vedno tudi mehansko tipkovnico. A ob vseh pohvalah in izboljšavah ostaja ob uporabi velik – toda.

Kupci pametnih telefonov uporabljajo vedno več aplikacij in prav tu je Blackberry najšibkejši. Prednaloženi programi omogočajo vse osnovne zmožnosti in so telefonu zelo dobro prilagojeni. Po drugi strani so nekatere aplikacije, ki smo jih namestili prek tržnice, potrebovale tudi nekaj sekund pred zagonom. Vzroki za to nam niso znani. Glede na izdelovalčeve trditve njihova tržnica trenutno premore nekaj več kot 100.000 aplikacij, to pa ni niti približno primerljivo s konkurenco. Resda so omogočili uvoz aplikacij za androidne telefone, a postopek ni trivialen in ni mogoč za vse aplikacije. Ko se boste torej odločali za menjavo telefona, v procesu izbire pomislite tudi na Z10, a če ste velik ljubitelj različnih aplikacij, raje izberite kaj drugega.

Blackberry Z10

Pametni telefon.

Operacijski sistem: Blackberry OS 10.

Pomnilnik: 16 GB, 2 GB RAM.

Pomnilniška kartica: Mikro SD.

Ločljivost zaslona: 1280 × 768 pik.

Krajevne komunikacije: Bluetooth 4.0, USB 2.0, WLAN 820.11b/g/n, NFC.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM/EDGE 900/1800/1900 MHz; UMTS/HSDPA  900/2100 MHz; LTE  800/900/1800/2600 MHz; GPS.

Izdeluje: www.blackberry.com.

Cena: 620 EUR; Simobil od 100 EUR naprej, Mobitel od 528 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Odzivnost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Uporabnost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Splošni vtis

✓    Blackberry OS 10, dober zajem slik, navidezna tipkovnica.

✗    Malo aplikacij.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji