Objavljeno: 10.10.2007 16:10 | Avtor: Nikolaj Pečenko | Monitor Posebna 2007 | Teme: nenehni testi

Benq

BenQ DC-C740

Megapike 7

Zum 3x (38-113 mm)

LCD 6,3 cm

2 x AA

Kartica SD

Prodaja: Kimtec, www.kimtec.si.

Cena: 120 EUR

Za: Cena, ročne nastavitve.

Proti: Ni iskala.

Tajvanski BenQ je pri nas bolj znan po monitorjih, televizorjih in projektorjih, v svojem proizvodnem programu pa ima tudi številne modele digitalnih fotoaparatov, od katerih smo preizkusili vse tri, ki jih je mogoče kupiti tudi pri nas. Model C740 je namenjen manj zahtevnim uporabnikom, v svojem (naj)nižjem cenovnem razredu pa sodi med zmogljivejše.

Med vsemi preizkušenimi modeli je najcenejši DC-C740 z ločljivostjo 7 megapik. Pentaxov objektiv s 3-kratnim zumom sicer ni nič posebnega, a vseeno zagotavlja dovolj kakovostne posnetke. Zaslon LCD je povprečne kakovosti in ko nanj posije sonce, si zaželimo, da bi fotoaparat imel tudi optično iskalo. Nižji cenovni razred izdaja srednje veliko ohišje, ki pa je še vedno dovolj majhno za skoraj vsak žep.

Tako kakor pri vseh tovrstnih fotoaparatih je sicer poudarek na samodejnem delovanju, kljub temu pa imamo na voljo tudi vse najpomembnejše ročne nastavitve, vključno z zaslonko in osvetlitvenim časom, kar je v tem cenovnem razredu precejšnja redkost. Uporabnik lahko izbira tudi med ducatom tematskih avtomatik, med katerimi najdemo vse najpogosteje uporabljane. Pri BenQju se sicer pohvalijo s sistemom za umirjanje slike, ki pa deluje tako, da poveča občutljivost tipala in ustrezno skrajša osvetlitveni čas. Problem je v tem, da povečanje občutljivosti precej poveča digitalni šum in s tem zmanjša ostrino posnetka. Na srečo pri občutljivosti niso pretiravali, saj gre samo do ISO 400.

Na preizkusu se je C740 odrezal solidno, še posebno, če imamo v mislih nizko ceno. Fotografije so bile v večini primerov pravilno izostrene in osvetljene, nekaj napak smo opazili le pri fotografiranju v slabših svetlobnih razmerah, a nič več kakor pri večini podobnih modelov. Podobno lahko rečemo tudi za kakovost posnetkov. Ob natančnem ogledu smo v širokokotni legi objektiva opazili manjše sodčkasto popačenje in nekoliko manjšo ostrino na robovih posnetkov. Na robovih zelo svetlih delov je opaziti rahlo vijolično obrobo, ki je posledica barvne aberacije. Vendar vse v mejah povprečja in nič takega, kar bi bilo moteče pri normalno velikih povečavah.

Bliskavica bi lahko bila tudi močnejša, v okviru svojih zmožnosti pa deluje dobro. Pri bližinski fotografiji se fotoaparat ne izkaže najbolje, saj se lahko motivu približamo le do 15 cm. Bolje se odreže v vlogi kamere. Največja ločljivost je 640 x 240 pik pri 30 sličicah/s, kar sicer dandanes zmore večina fotoaparatov, nad povprečje pa ga dviga možnost (optičnega) zumiranja med snemanjem. Pri tem se sicer razločno sliši motorček zuma, a se mu pač ni mogoče izogniti.

BenQ DC-C740 odlikuje izvrstno razmerje med kakovostjo in ceno in če morate varčevati ter lahko pogrešate optično iskalo, je trenutno zelo primerna izbira za vse (naj)manj zahtevne ljubiteljske fotografe.

BenQ DC-C1000

Megapike 10

Zum 4x (38-113 mm)

LCD 6,1 cm

2 x AA

Kartica SD

Prodaja: Kimtec, www.kimtec.si.

Cena: 160 EUR

Za: Cena, ločljivost, ročne nastavitve.

Proti: Ni iskala.

Prvi preizkušeni BenQjev model je bil najcenejši fotoaparat s 7 megapikami ločljivosti, drugi pa je najcenejši z 10 megapikami. Oblikovan je sicer nekoliko drugače, po velikosti pa se skoraj ne loči od C740. Na objektivu sicer ne piše Pentax, a je po tehničnih značilnostih enak in tudi v kakovosti nismo opazili nobene omembe vredne razlike. Enak je tudi zaslon LCD in prav tako smo pogrešali optično iskalo.

Podobnosti se nadaljujejo tudi pri nastavitvah. V svojem cenovnem razredu je eden redkih fotoaparatov, ki ima poleg navadne in tematskih avtomatik tudi avtomatiki, pri katerih lahko sami izberemo zaslonko oziroma osvetlitveni čas, odločimo pa se lahko tudi za povsem ročne nastavitve. Ljubiteljski fotografi jih sicer redkeje uporabljajo, a ročne nastavitve niso nikoli odveč.

Po drugi strani fotoaparat svoje nekoliko skromnejše poreklo razkriva s tem, da na posnetku še ne zna zaznati obraza, kar postaja, kot bomo videli v nadaljevanju, dandanes že skoraj obvezna lastnost vsakega malo boljšega digitalca. Precej skromneje od večine tekmecev se izkaže tudi pri občutljivosti tipala. Povečamo jo lahko na največ ISO 200, kar je za današnje razmere zelo malo. Res je sicer, da tako nimamo težav s pretiranim digitalnim šumom, ki se mu pri majhnih tipalih CCD ne moremo izogniti, a vsaj ISO 400 ali 800 v slabših svetlobnih pogojih, ko nočemo, ali ne smemo uporabiti bliskavice, še kako prav pride.

Na preizkusu se je C1000 izkazal podobno kot C740. V težjih svetlobnih pogojih je včasih premalo ali preveč osvetlil posnetek, od časa do časa se mu je zataknilo pri izostritvi, v veliki večini primerov pa je elektronika svoje delo opravila brezhibno. Kakovost posnetkov je solidna, čeprav v ničemer ne odstopa od povprečja v tem cenovnem razredu. Zaloga pik je dovolj velika, da si lahko privoščimo velike povečave oziroma izreze in s tem nekoliko povečamo doseg zuma. Bliskavica je razmeroma šibka, a do oddaljenosti treh ali štirih metrov deluje dobro. Pri bližinskem fotografiranju se fotoaparat izkaže povprečno, pri videu pa od povprečja izstopa zmožnost optičnega zumiranja med snemanjem.

10 megapik se zdi za vstopni razred kar malo preveč, a ker pri BenQju zaradi tega niso okrnili drugih lastnosti, za povrhu pa so ohranili tudi razmeroma nizko ceno, je fotoaparat vsekakor vreden razmisleka. Še največja pomanjkljivost utegne biti skromna občutljivost tipala, večina tistih, ki jim je všeč možnost ročnih nastavitev, pa bo verjetno pogrešala tudi optično iskalo.

BenQ DC-T700

Megapike 7

Zum 3x (38-113 mm)

LCD 7,6 cm

Litij-ionski akumulator

Kartica SD

Prodaja: Kimtec, www.kimtec.si.

Cena: 260 EUR

Za: Cena, na dotik občutljiv zaslon LCD, velikost.

Proti: Ni iskala, hitrost.

Izdelovalci se radi pohvalijo, da je njihov fotoaparat v tej ali oni lastnosti naj- in T700 je trenutno najtanjši fotoaparat s 7 megapikami in 7,6-centimetrskim zaslonom. Po obliki in velikosti je zelo podoben modelu X720 in se od njega loči predvsem po večjem in na dotik občutljivem zaslonu. Na dotik občutljiv zaslon je koristen tako zaradi preprostejše rabe kakor zaradi tega, ker je lahko večji, saj sta poleg njega na zadnji strani fotoaparata samo še dve majhni tipki in gumb za zumiranje.

Boljši zaslon LCD je pravzaprav edina omembe vredna razlika med modeloma T700 in X720, saj so druge tehnične značilnosti skoraj enake. Tudi T700 naj bi imel umirjevalnik slike, a je to, tako kakor pri prej opisanih modelih (in na sploh pri čedalje več fotoaparatih), le bolj imenitno ime (v BenQjevem primeru S.S.F. ali Super Shake-Free) za povečano občutljivost tipala. Pri povečevanju občutljivost na srečo niso pretiravali in so se ustavili pri ISO 1200. Kljub temu je najbolje "umirjevalnik" vklopiti le takrat, ko nimamo druge izbire, saj že pri malo večji povečavi opazimo posledice digitalnega šuma.

Pri preizkušanju se je T700 odrezal enako kakor X720, kar seveda ni presenetljivo, glede na to, da sta, če zanemarimo zaslon LCD, ki na kakovost posnetkov ne vpliva, tehnično skoraj enaka. Enak Pentaxov objektiv se obnese enako solidno. Pri X720 nas je motilo ne ravno najhitrejše delovanje in T700 ni nič hitrejši. Skratka, precej povprečne fotografske zmogljivosti, ki pa, resnici na ljubo, verjetno bolj motijo strogega preizkuševalca kakor večino uporabnikov, ki jim je fotoaparat namenjen in ki bodo z njegovim delovanjem in narejenimi fotografijami bržkone povsem zadovoljni. Nekoliko bolje od X720 se T700 izkaže pri snemanju videa, predvsem zato, ker snema v zapisu MPEG-4. Med snemanjem lahko uporabimo le digitalni zum.

BenQ T700 je zaradi večjega in na dotik občutljivega zaslona še malce prestižnejši od modela X720, po fotografskih lastnostih pa se od njega ne loči in sodi med precej povprečne, ljubiteljski rabi namenjene fotoaparate. Tudi končna ocena je zato podobna - če bi radi imeli na pogled nadvse imeniten fotoaparat, boste za enak denar težko dobili boljšega, če pa vam več pomenijo fotografske zmogljivosti, se raje ozrite kam drugam.

BenQ DC-X720

Megapike 7

Zum 3x (38-113 mm)

LCD 6,3 cm

Litij-ionski

Kartica SD

Prodaja: Kimtec, www.kimtec.si.

Cena: 240 EUR

Za: Velikost, enostavna raba.

Proti: Ni iskala, hitrost.

Tretji BenQjev model sodi v razred elegantno tankih fotoaparatov, ki so zaradi tega ob sicer zelo podobnih fotografskih zmogljivostih nekoliko dražji od svojih malce večjih in čokatejših bratov. X720 je eden najmanjših fotoaparatov s 7 megapikami, to pa je pravzaprav tudi njegov edini presežek.

Zaslon LCD je povprečno velik in sodi med tiste z večjo ločljivostjo, v jasnem sončnem vremenu pa smo, tako kakor pri skoraj vseh tovrstnih fotoaparatih, pogrešali optično iskalo, saj slika ni najbolj razločna. Meniji so pregledno urejeni in upravljanje preprosto, pogrešali pa smo naprednejše ročne nastavitve. Na voljo imamo samo osnovne ročne nastavitve in sicer popravek osvetlitve, občutljivost, belino ter način merjenja svetlobe (povprečno, sredinsko in ozko usmerjeno). Izbiramo lahko še med petimi tematskimi avtomatikami in vključimo "umirjevalnik" slike, ki deluje tako, da poveča občutljivost (do ISO 1200) in ustrezno skrajša osvetlitveni čas.

Kakovost fotografij je povprečna, kar pomeni, da večina manj zahtevnih uporabnikov ne bo opazila nobene pomanjkljivosti. Zahtevnejši bodo že pri ISO 400 opazili moteč digitalni šum. Nekaj težav smo opazili tudi pri samodejnem izbiranju beline in posnetki pri umetni svetlobi so bili pogosto nekoliko bolj rdečkasti, kakor bi smeli biti.

Pentaxov objektiv trpi za nekaterimi značilnimi napakami, ki pa resnici na ljubo niso nič opaznejše kot pri večini drugih, podobnih objektivih. V širokokotni legi objektiva na robu posnetkov opazimo rahlo sodčkasto popačenje, pa tudi ostrina je tam nekoliko "zmehčana". Tudi barvna aberacija je ob velikih povečavah opazna, a v mejah povprečja. Mali BenQ nas je nekoliko razočaral pri odzivnosti in hitrosti, saj je nekoliko počasnejši od marsikaterega tekmeca.

Bliskavica je tako kakor pri večini podobno velikih fotoaparatov precej šibka, sicer pa zadovoljivo opravlja svojo nalogo. Pri bližinski fotografiji se X720 izkaže nekoliko slabše, pri snemanju videa pa povprečno. Video shranjuje v zapisu MPEG-4, vklopimo lahko digitalni umirjevalnik slike, pri snemanju v mraku pa lahko občutljivost povečamo kar na ISO 4000 - ob ustrezni meri digitalnega šuma seveda. Žal med snemanjem zum ne dela.

BenQ X720 je zanimiv malček, ki pa je na prvi pogled videti precej imenitnejši, kakor je v resnici. Njegove fotografske zmogljivosti so namreč zgolj povprečne (kar pa, da ne bo pomote, nikakor ne pomeni, da so slabe) in marsikateri tekmec za podobno ceno fotografira bolje. Je pa res, da boste za tako ceno težko dobili tako majhen in tanek fotoaparat in če vam to veliko pomeni ...

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji