Objavljeno: 27.6.2006 15:09 | Avtor: Matic Zupančič | Monitor Junij 2006 | Teme: nenehni testi

Benq C800

C800 še zdaleč ni med najmanjšimi in najtanjšimi fotoaparati v žepnem razredu, je pa zagotovo eden redkih, ki imajo ločljivost razreda 8 milijonov pik. Ohišje je iz črne plastike in aparat v rokah deluje malce preveč krhko. Še posebno pazljivo moramo menjavati baterije in vstavljati pomnilniške kartice, saj lahko vratca poškodujemo.

Kot smo že omenili, ima Benq C800 tipalo z ločljivostjo 800 megapik, objektiv pa zmore trikratno povečavo. V širokokotnem položaju nam oko aparata omogoča le skromnih 38 mm goriščne razdalje (ekvivalent format leica). Zaslon LCD z diagonalo 61 milimetrov je dober in slika na njem je vidna tudi na sončni svetlobi. To je navsezadnje tudi nujno, saj napravica nima dodatnega optičnega kukala, vendar od zaslona vendarle ne smemo pričakovati preveč.

Za nemoteno delo zadostujeta že dve navadni bateriji velikosti AA (sta že priloženi), omislimo pa si lahko tudi akumulatorja enakih mer.

Gumbi na ohišju so lepo dostopni in na razporeditev se hitro privadimo. S pritiskom na smerne gumbe, ki jih uporabljamo za premikanje po menujih, prikličemo tudi dodatne najbolj uporabljane možnosti: izbira scenskih nastavitev, preklop v makro način, nastavljanje vgrajene bliskavice ter samosprožilec. Možnosti nastavljanja delovanja aparata je sicer nekaj, na primer nastavitve načina merjenja svetlobe, nastavljanje ostrine posnetkov, izbira načina določanja temperature bele barve, nastavitve kompenzacije osvetlitve ali izbira ISO občutljivosti tipala. Marsikdo pa bo pogrešal tudi uporabnejše možnosti ročnega nastavljanja parametrov zajema slike: od nastavitve zaslonke do časa osvetlitve.

Aparat je ob vklopu za slikanje pripravljen približno po treh sekundah. Avtomatično ostrenje za ta kakovostni razred deluje hitro in natančno, le pri slabih svetlobnih razmerah mu to opravilo povzroča težave. V makro načinu lahko fotografiramo predmete, ki so od objektiva oddaljeni več kot 4 cm.

Fotografije, posnete s Benqjem, so solidne, pograjali bi le šum, ki je še posebej viden na slikah, ki so nastale v manj prijaznih razmerah, na primer podnevi ob temnem in oblačnem dnevu. Če je svetlobe dovolj, tudi šum ni pretirano opazen.

Benq C800 bo zaradi svoje cene, ne prevelikega ohišja, predvsem pa zaradi 8-megatočkovnega tipala, zanimiv za marsikaterega ne preveč zahtevnega kupca.

Benq C800

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 7,99 milijona pik .

Tehnična zmogljivost: 8.

Kakovost fotografije: 5.

Zasnova aparata: 5.

Tehnične lastnosti: Objektiv 38 - 108 (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8 - 5,1; ostrenje 0,5 m - neskončno (4 - neskočno makro); čas od 1/2000 do 1 s; doseg bliskavice 2 m, razpon ISO: samodejna, 50, 100, 200.

Cena: 55.000 tolarjev.

Prodaja: Foto Beseničar, www.fotomarket.net.

Za: Priložen etui, ločljivost.

Proti: Ostrenje v pogojih slabe svetlobe, ohišje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji