Objavljeno: 26.5.2006 19:54 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Julij 2004

ATIjeva desetka

ATI in nVidia novosti predstavljata skoraj hkrati, tako da nove generacije grafičnih kartic na police trgovin prihajajo v valovih. V zdajšnjem krogu dvoboja med obema največjima ponudnikoma grafičnih procesorjev bosta poglavitni orožji ATIjev Radeon X800 in nVidiin GeForce 6800.

Oba izdelovalca grafičnih kartic sta na letošnjem CeBitu dokaj skromno predstavljala dosedanje modele kartic, pravih novosti pa nista pokazala. Z novostmi sta konkurenta nastopila hkrati v začetku junija, kupcem pa so najprej na voljo ATIjevi novi izdelki, medtem ko nVidiinih novih kartic pri nas zaenkrat še ni. ATI je z novimi izdelki spremenil označevanje svojih izdelkov. Če so predhodniki spadali v družino procesorjev Radeon 9000, bodo novinci označeni z rimsko številko X. Najprej je na voljo eden najzmogljivejših članov družine, Radeon X800 Pro, ki mu bo v kratkem sledil še nekoliko zmogljivejši X800 XT Platinum.

X800 temelji na jedru R420, izdelanem v 130-nanometrski tehnologiji. Jedro ima 160 milijonov tranzistorjev. Takt delovanja jedra je dokaj visok: pri Radeonu X800 Pro je 475 MHz, pri zmogljivejši različici XT pa doseže kar 520 MHz. Pomnilniško vodilo je 256-bitno, kartice z novim procesorjem pa so opremljene s pomnilnikom GDDR3 s taktom 450 MHz (X800 Pro) oziroma 560 MHz (X800 XT). Jedro ima 12 oziroma 16 (pri zmogljivejši različici) cevovodov. Senčilnikov oglišč je šest.

Shematski prikaz jedra R420.

Kartico izdelovalca Powercolor, ki sodi med večje ATIjeve partnerje OEM, smo preizkusili v računalniku s procesorjem Intel Pentium 4 s taktom 2,8 GHz in 512 MB pomnilnika DDR 400. Primerjali smo jo z neposrednim predhodnikom, ATIjevim Radeonom 9800 Pro z 256 MB pomnilnika DDR II. Kartici smo najprej preizkusili v testnih programih Futuremark 3DMark 2001SE in 2003 pri različnih ločljivostih in različnih nastavitvah mehčanja robov. Nato smo obe preizkusili v testnih programih Aquamark 3 in Codecreatures, ki podobno kot 3DMark merita hitrost poganjanja knjižnice DirectX. Na koncu smo preizkusili še hitrost delovanja kartic v dveh igrah: Unreal Tournament 2003 in Quake 3. Rezultati meritev so zbrani v tabeli.

Izkaže se, da je Radeon X800 Pro kar občutno zmogljivejši od predhodnika. Kartica je na vseh testih dosegla precej boljši rezultat od Radeona 9800 Pro, največja razlika pa je v najzahtevnejših preizkusih, pri visoki ločljivosti in z vključenim mehčanjem robov, kjer pride do izraza večja računska moč procesorja in večja pomnilniška prepustnost.

ATI se z Radeonom X800 zavihti na prestol med izdelovalci kartic in od tam ga bo po napovedih nVidia le težko zbezala. GeForce 6800 je v primerjavi z ATIjevim novincem nekoliko večji tehnološki napredek glede na predhodnike, vendar naj bi bila v praksi razlika zelo majhna, če sploh. Izdelovalca bosta v prihodnje boj razširila tudi na nižje cenovne razrede grafičnih procesorjev, vendar je najsilovitejša vedno bitka v prestižnem razredu. Resnici na ljubo zmogljivosti Radeona X800 Pro ne potrebuje skoraj nihče, pa tudi cena bo marsikaterega navdušenca odvrnila od nakupa. Kljub temu pa lahko pričakujemo, da se bodo nove kartice, tudi najdražje, hitro uveljavile pri kupcih, saj bodo najbolj zagrizeni igričarji, kot že nekajkrat poprej, pohiteli z nakupom in tako sestavili grafično še zmogljivejši računalnik.

Powercolor ATI Radeon X800 Pro

Kaj: Grafična kartica.

Izdeluje: Powercolor, www.powercolor.com.

Prodaja: JAE, www.jae.si, (01) 589 62 00.

Cena: 120.360 tolarjev.

Za: Zmogljivost, opremljenost.

Proti: Visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji