Objavljeno: 23.2.2016 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Marec 2016 | Teme: nenehni testi

Asus Zenfone Max

Nezadovoljstvo nad avtonomijo pametnih telefonov je postalo osrednja tema, ko je govor o pomanjkljivostih. Nekaj tega nezadovoljstva izvira iz dejstva, da smo ob prehodu z mobilnih na pametne telefone za več funkcionalnosti žrtvovali veliko avtonomije. V letih, ko je prevladovala Nokia, ni bilo nenavadno, da je mobilni telefon brez polnjenja zdržal več dni, ob prihodu žepnih računalnikov oziroma pametnih telefonov pa je bil izjemen dosežek, če smo z enim polnjenjem zdržali ves dan. Od prvih pametnih telefonov smo iz leta v leto priča tanjšanju, akumulatorji pa so bolj ali manj enaki. Vsi izdelovalci namreč skušajo avtonomijo podaljšati tako, da vgrajujejo učinkovitejše procesorje in da operacijske sisteme naučijo preudarneje delati z energijo. Oboje pomaga, a kaj, ko bomo več kot en dan med polnjenji redko dosegli.

Asus se je s telefonom Zenfone Max odločil narediti tisto, na kar smo vsi že neštetokrat pomislili. Naredili so telefon z večjim akumulatorjem. Za to so seveda žrtvovali tankost naprave, tako da gre za občutno debelejši telefon. Samsung S6 meri v debelino 6,8 milimetra, iPhone 7,1 milimetra, Max pa svojo notranjost skrije v 10,6 milimetra debelo ohišje. Tudi teža sledi večjemu akumulatorju, saj je 202 gramov krepko več kot 138 gramov, kolikor tehta iPhone 6. Nekaj prostornine in mase je posledica večjega zaslona, ki ima diagonalo 5,5 palca in zaslon IPS z ločljivostjo 1280 x 720.  Kljub temu gre večino debelosti pripisati akumulatorju z zmogljivostjo 5000 mAh. Za primerjavo – prej omenjena Samsung S6 in iPhone 6s imata 2250 in 1715 mAh velika akumulatorja. Zenfone Max je tako telefon, ki brez težav zdrži dva dni. Ob zmerni rabi ga je mogoče pripeljati tudi do tretjega. Pri tem izdatno pomaga Asusova programska rešitev, ki jo najdemo kot dodaten menu v nastavitvah. V njej lahko nastavimo 4 različne že nastavljene profile za varčevanje in shranimo svojega. Zenfone Max je tako zelo primeren za daljša potovanja, na katerih vtičnice ne bodo dostopne. Vprašanje, ki se postavlja, je torej, ali resnično toliko potujemo, da potrebujemo tako velik akumulator. Zaenkrat je dosti boljša, a manj elegantna rešitev nakup dodatnega akumulatorja, s katerim sproti polnimo telefon. Ko ga ne potrebujemo, ga pač pustimo doma in nam ostane tanek in lahek telefon.

Velik akumulator zagotavlja veliko ur dela.

Velik akumulator zagotavlja veliko ur dela.

Zenfone Mac je naprava, pri kateri se vse podreja avtonomiji. Strojna moč tako ni bila v ospredju, saj ga žene štirijedrni 1,2 GHz procesor, ki po zaslonu premetava Android 5.0. Pomnilnika je spodobna dva gigabajta in uporabniška izkušnja je solidna. Asusova preobleka je z leti postala težka in se je začela zgledovati po Samsungu in LGju, ki nista najboljša vzornika.

Asus Zenfone je specifična naprava, ki bo prišla prav zelo majhnemu odstotku uporabnikov in še tistim, ki bi jim koristila, bi prej svetovali nakup kakšnega zunanjega akumulatorja. Ti so poceni in jih vzamemo s seboj le takrat, ko jih zares potrebujemo.

Asus Zenfone Max

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena ob objavi: 250 EUR.

Za    Velik akumulator.

Proti    Debelina.
5677954

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji