Objavljeno: 28.3.2023 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2023

Asus ROG Strix Scar 18

Vsake toliko časa dobimo na preizkus napravo, za katero menimo, da predvsem dokaz, česa je neko podjetje sposobno. To lahko zapišemo za tokrat preizkušeni prenosnik, Asusov model Rog Strix Scar 18. Na prvi pogled sicer ne gre za čudo tehnike, denimo z dodatnim zaslonom ali kaj podobnega. Videti je kot povsem navaden prenosnik, sicer eden večjih, kar smo jih v zadnjih letih preizkusili, a vseeno. Vendar je to prenosnik, v katerega je stlačena najzmogljivejša strojna oprema, kar jo je v tem trenutku sploh mogoče dobiti.

Pojdimo po vrsti. Prvi pogled na ugasnjen prenosnik sicer ne ponudi posebnosti, ob delujočem pa v oči pade osvetlitev RGB, ki se podi po zunanjem robu. Naokoli je mlečna plastika, pod katero se skrivajo LED-elementi, ki omogočajo barvno igranje, prelivanje, utripanje ipd. To se nadaljuje tudi pri zajetni tipkovnici, ki ima prav tako vgrajeno RGB-osvetlitev – seveda večpodročno, torej lahko spet izbiramo barvne sheme in prelivajoče se animacije. Omenjeni plastični rob sam po sebi deluje ceneno, a tistih, ki si upamo priznati, da smo navdušeni nad kričečim RGB, to ne bo motilo.

Samo ohišje je sicer plastično, a dovolj kakovostno, pokrov pa ima aluminijasto ogrodje. Celotna sestava je razmeroma velika, sploh za današnje čase, ko so tudi najcenejši prenosniki že razmeroma tanki in lahki. Asus tu posega po res veliki diagonali zaslona, 18 palcev že dolgo nismo srečali. Enako velja za težo treh kilogramov – čeprav se spomnimo časov, ko je bil to splošno sprejet okvir. Podobno velik in težek je tudi napajalnik, njegova nazivna moč gre do 330 W.

Gre enostavno za najhitrejši prenosnik, kar smo jih kdaj preizkusili.

Zaslon ima ob zajetni diagonali ločljivost 2.560 × 1.600 pik. Poudariti velja res veliko hitrost osveževanja do 240 Hz. Ob tem podpira tudi aktivno prilagajanje, konkretno tehnologijo G-Sync (kar je ob vgrajeni Nvidijini kartici seveda logično). Odzivni čas je 3 ms, kar je spet zelo dobro, gre pa za matriko IPS z dobrimi barvami in vidnimi koti – prenosnik bo po kalibraciji zadovoljil tudi uporabnike grafičnih in fotografskih programov. Tipkovnica je dobra, tipke imajo dovolj hoda, je pa povratni odziv manj natančen, torej ima manj izrazito točko vklopa. Na desni strani je tudi polna številčnica, sledilna ploščica je dovolj velika in natančna. V sorazmerno velikem ohišju je tudi dovolj prostora za solidne zvočnike (čeprav verjamemo, da bo večina uporabnikov raje uporabila slušalke).

Vmesniki so razporejeni na levi in desni strani. Na levi so klasični omrežni vmesnik, izhod HDMI (2.1), dva USB-C (eden od njiju podpira tudi standard Thunderbolt, torej izvoz videa in podobno), namenski vhod za napajanje ter izhod za slušalke, na desni pa vmesnika USB-A. Morda bi si vseeno želeli še kak USB-A na levi strani, saj lahko že kak večji USB-ključek desničarje zmoti med uporabo miške. Pogrešali smo bralnik pomnilniških kartic, poudariti pa moramo omrežni vmesnik, ki podpira hitrosti do 2,5 Gb/s. Omrežij in povezane strojne opreme, ki to podpira (predvsem stikala), je danes vse več. Še najbolj koristno bo pri povezavi do zmogljivejšega datotečnega strežnika. Vgrajena Intelova brezžična kartica podpira omrežja najnovejše generacije (torej Wi-Fi 6) pa tudi nadgrajeni standard Wi-Fi 6e.

Vgrajena strojna oprema praktično nima konkurence. Procesorsko moč ponudi Intelov Core i9-13980HX, ki ima kar 24 jeder po principu BIG.little, od tega je osem hitrih jeder Raptor Cove in 16 »varčnih« Gracemont. Prva podpirajo večnitno delovanje, torej nam operacijski sistem pokaže skupaj 32 jeder. Takt gre pri teh jedrih od osnovnih 2,2 do 5,6 GHz (pri enojedrnem turbo načinu). Procesor podpira tudi pomnilnik nove generacije, torej DDR5, kjer je na voljo 32 GB takega pomnilnika (v dveh paličicah po 16 GB), teoretično je podprtih do 64 GB pomnilnika. Pri pogonu smo sprva zabeležili SSD velikosti 2 TB, a je pozoren pogled v specifikacije razkril, da gre v resnici za dva pogona 1 TB, združena v hitro polje RAID0. To se v dobi SSD bolj redko pojavlja (več koristi je bilo pri pogonih HDD, kjer smo s takim delovanjem pridobili hitrost), prinaša pa še več hitrosti. Sicer smo skeptični, koliko uporabnikov bo to dejansko tudi opazilo, a so to vprašanja, ki si jih pri takem prenosniku raje ne postavljamo.

Ker gre za igričarski prenosnik, je seveda izrednega pomena tudi grafična kartica. Tako kot pri procesorju so spet preskočili celotno vrsto in posegli po trenutno najzmogljivejši kartici, ki je na voljo – Nvidijini RTX 4090 (ob nezahtevni rabi lahko prenosnik preklopi na vgrajeno Intelovo kartico). V obliki za prenosnike je kartica sicer nekoliko manj zmogljiva od različice, ki jo najdemo v namiznih računalnikih (odvisno od igre, okvirno nekje med 15 in 30 odstotki), a še vedno prehiti vse ostalo, kar najdemo pri prenosnikih. Kartica ima lastnih 16 GB pomnilnika GDDR6, poraba energije pa gre do 175 W (za primerjavo – kartica za namizne računalnike porabi do 450 W).

Pisati o zmogljivosti skorajda nima nekega resnega smisla. Gre enostavno za najhitrejši prenosnik, kar smo jih kdaj preizkusili na vseh področjih, torej »pisarniški« PCMark in »igričarski« 3DMark. Pogonov ločeno ne preizkušamo, a verjamemo, da tudi tu dva pogona NVMe, postavljena v RAID0, posekata vse, kar smo doslej srečali.

Seveda pa ima to tudi slabo plat – prenosnik pri povprečni porabi zdrži dobri dve uri. Pri zelo nežnem delu (ogled Youtuba prek povezave Wi-Fi) smo prišli do slabih štirih ur, pri igranju iger (nam priljubljeni Witcher 3) pa smo po približno eni uri že posegali po napajalniku. Pri daljšem igranju postane prenosnik tudi kar glasen, je pa zvok pri tem razmeroma prijazen. Gre za to, da ni pretiranih zelo visokih frekvenc. Med pisarniško rabo je sicer zelo tih.

Povsem se zavedamo, da bo ta prenosnik, vsaj v preizkušeni sestavi, res dosegel le malokoga, a s tem ni nič narobe. Prav zanimivo je namreč videti, kaj v nekem trenutku ponudi višek tehnike. Seveda je vse to tudi primerno drago. Če bi sami sestavili primerljivo zmogljiv namizni računalnik, bi bil račun za tretjino nižji, kot je tu.

Asus ROG Strix Scar 18

Poslovni indeks PCMark 10 (Productivity): 10.164

Večpredstavnostni indeks PCMark 10 (Content Creation): 10.246

Trajanje delovanja: 2 uri, 18 minut

Zgradba in oprema: 10

Velikost in teža: 6

Mere: 39,9 × 29,4 × 3,1 cm; 3,1 kg

Značilnosti: Intel Core i9-13980HX, 2,4 GHz, 32 GB RAM, 2 x 1 TB SSD (RAID0), WLAN 802.11 ax, Bluetooth

Zaslon: 18-palčni, 2.560 × 1.600 pik

Operacijski sistem: Windows 11 Home

Cena: 4.700 EUR

Posodil: https://www.asusplus.si/

Za: Zmogljivost, grafična zmogljivost, videz, osveževanje zaslona, relativno tiho delovanje.

Proti: Cena, velikost in teža.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji