Objavljeno: 28.2.2012 | Avtor: Damjan Matičič | Monitor Februar 2012 | Teme: android, pametni, pametni telefon

Android za vse okuse

Telefoni z operacijskim sistemom Android utrjujejo svoj položaj. Novi modeli se kar vrstijo, nekateri prinesejo odlične novosti, drugi (ti so v večini) pa zgolj manjše nadgradnje predhodnikov. Izdelovalci se trudijo med seboj tekmovati v zapolnjevanju čim širšega segmenta trga, zato kakovost naprav posameznega podjetja močno variira. Tisti bolj optimistični bi rekli, da tako lahko vsak najde pravega zase.

HTC Sensation XL

Prvi HTCjev mobilnik z nazivom Sensation je bil ob prihodu njihov glavni tekmec zmogljivemu Samsungovemu Galaxy S2. Družina mobilnikov Sensation se širi in ena od novih pridobitev je tudi Sensation XL. V nasprotju z XE, ki je prinesel še zmogljivejši procesor kot prvi model, tokrat preizkušeni XL, v resnici pri strojni opremi ponuja manj.

Sprva je resda moč opaziti večji zaslon, ki meri kar 4,7 palca, a hitro opazimo, da je nazadoval v ločljivosti, ponuja le 800 x 480 pik. Znižala se je tudi hitrost procesorja, ki je le enojedrn, povečala pa se je količina vgrajenega pomnilnika, na 16 GB. A slednjega ni moč razširiti z zunanjo pomnilniško kartico, saj za to ni predvidenega vmesnika. V opombo, mobilnik je na voljo le v beli barvi.

Zaradi večjega zaslona so zunanje mere naprave vse prej kot majhne in za večino opravil smo ga morali prijeti z obema rokama, saj je bilo upravljanje z eno roko nemogoče. Rahlo preseneča njegova masa, saj je lažji, kot bi pričakovali.

Od vidne strojne opreme nam je na zadnji strani na voljo še kamera z ločljivostjo 8 milijonov pik, pri zajemu fotografij pa sta ji v pomoč dve LED bliskavici. Pri samem zajemanju fotografij smo naleteli na zanimivo težavico, ko smo fotografijo zajeli in si jo hoteli ogledati, smo bili pri tem neprijetno presenečeni. V majhnem galerijskem predogledu je bila slika videti lepa, ko pa smo jo prikazali čez ves zaslon, smo videli le čuden zmazek.

A vrnimo se nazaj k sistemu, mobilnik poganja najnovejšo različico Androida 2.3.5, ki je nadgrajen s Sense UI 3.5, ki prinaša nekaj novosti, predvsem po oblikovni strani. Že dolgo menimo, da je HTCjeva predelava uporabniškega vmesnika ena boljših, prav tako ponuja nekaj priročnih prednaloženih aplikacij za še večjo uporabnost mobilnika.

Tajvanci so že nekaj modelov nazaj predstavili Beats Audio in enak logo krasi tudi zadnjo stran XLa. Močno oglaševana zmožnost je v osnovi le glasbeni profil (stari znani izenačevalnik), ki spremeni zvok, ko v napravo priklopimo zunanje slušalke. Rezultat glede na naše izkušnje ni pretresljiv, precej je odvisen tudi od zvrsti glasbe, zmožnost je možno tudi povsem izklopiti.

Sensation XL nas ni presenetil v praktično nobeni kategoriji, zaslon je sicer velik in dovolj svetilen, na njem je užitek celo brati knjige, a bi si želeli večje ločljivosti. Slabše strojne komponente se sicer ne poznajo v počasnem delovanju, a kljub temu ostaja občutek, da bi lahko dobili več. HTC je s tem mobilnikom očitno meril na zelo ozek krog kupcev, večino bo zmotila že njegova fizična velikost, drugi pa bodo za enak denar našli boljši mobilnik pri konkurenci.

HTC Sensation XL

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Android 2.3.5.

Pomnilnik: 768 MB RAM + 16 GB.

Pomnilniška kartica: Ne podpira.

Ločljivost zaslona: 800 x 480 pik.

Krajevne komunikacije: Bluetooth 3.0, USB 2.0, WLAN 820.11b/g/n.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM/EDGE 900/1800/1900 MHz; UMTS/HSDPA 900/2100 MHz; GPS.

Odzivnost: 9 .

Uporabnost: 8.

Splošni vtis: 8.

Izdeluje: www.htc.com.

Cena: 612 EUR, Mobitel: od 1 EUR, Simobil: od 110 EUR.

Za: Android 2.3, velik zaslon.

Proti: Velikost, samo enojedrni procesor.

Sony Ericsson Xperia Arc S

Xperia Arc S je, kot je razvidno že iz imena, naslednik precej solidnega modela Arc. A nadgradnja ni tako zelo velika, zdi se, da je naprava nekakšen vmesni člen do telefona, ki bi Sony Ericsson (oziroma po novem verjetno spet le Ericsson) postavil ob bok najboljšim igralcem na androidnem trgu. Vsekakor velikanska izguba v preteklem letu podjetju ne daje najboljše popotnice pred napovedanim izstopom Sonyja iz skupne zgodbe, a vendarle so še daleč od odpisa.

Oblikovno je moč tokrat preizkušeno napravo zgolj hvaliti, zaobljena oblika odlično sede v roko, samo ohišje pa žal deluje nekoliko manj kakovostno kot pri konkurenci. Zaslon, ki zmore ločljivost 854 x 480 pik, ni tako dober kot tisto, kar ponujajo najboljši, a vgrajen Bravia Engine zelo pripomore pri prikazu podrobnosti in velikih kontrastih. Kamera na zadnji strani je strojno enaka tisti iz predhodnika, tipalo razloči 8 milijonov pik, pri zajemu sodeluje tudi LED bliskavica. Zanimivo, da izboljšane programske zmožnosti dejansko pripomorejo k boljši kakovosti zajetih posnetkov, slike so zadovoljive tudi v slabših svetlobnih razmerah. Precej oglaševana novost se imenuje 3D sweep panorama, za imenom se skriva zmožnost zajema 3D fotografij, ki si jih je moč ogledati na primernem Sonyjevem televizorju. Zaradi enega samega svetlobnega tipala se mora to odzvati večkrat, ko premikamo napravo, ter tako ustvariti primerno 3D fotografijo. Žal si nismo imeli priložnosti ogledati zajetih posnetkov na televizorju, a že na prvi pogled so fotografije precej popačene in nejasne. V velik plus napravi štejemo poseben mehanski gumb za zajem slik, ki ga zadnje čase vsi izdelovalci tako radi opuščajo, a je še vedno precej bolj priročen kot pritisk na zaslon.

Arc S ohranja tri mehanske tipke ob spodnjem robu zaslona, še vedno pa ne prinaša prednje kamere, ki je postala že nekakšen standard v sodobnih pametnih telefonih.

Preizkušena naprava poganja operacijski sistem Android različice 2.3.4, ki je nadgrajen s Sony Ericssonovim grafičnim vmesnikom. Ta prinaša tako imenovano Facebook plast, ki povezuje shranjene stike z vsebinami s Facebook profilov. Zanimiv dodatek je tudi zajem zaslonske slike, dostopen prek zgornje tipke za vklop in izklop naprave.

Strojno naprava ne spada v vrh pametnih telefonov, še vedno ima zgolj enojedrni procesor, nizka je tudi količina pomnilnika, a delovanje je tekoče in brez posebnih zatikanj. Telefon torej ni najboljše, kar lahko trg ponudi, a bo zmogel zadovoljiti marsikaterega srednje zahtevnega uporabnika. Žal nam je le, da nadgradnja ni obsežnejša, očitno bomo morali čakati na naslednji model.

Sony Ericsson Xperia Arc S

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Android 2.3.

Pomnilnik: 512 MB RAM + 1 GB.

Pomnilniška kartica: MicroSD, 8 GB priložena.

Ločljivost zaslona: 854 x 480 pik.

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.1, USB 2.0, WLAN 820.11b/g/n.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM/EDGE 900/1800/1900 MHz; UMTS/HSDPA 900/2100 MHz; GPS.

Odzivnost: 8 .

Uporabnost: 9.

Splošni vtis: 9.

Izdeluje: www.sonyericsson.com.

Cena: 445 EUR, Mobitel: od 1 EUR, Simobil: od 1 EUR.

Za: Android 2.3, cena.

Proti: Ni kamere spredaj, le enojedrni procesor.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji