Objavljeno: 28.2.2017 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Marec 2017

Android TV za igričarje

Platforma Android TV je že nekaj let v senci drugih Googlovih podvigov. Za »svojo« so jo vzeli predvsem izdelovalci pametnih televizorjev (med katerimi vodita Sony in Philips), namenskih škatlic z Android TV, ki TVju »dodajo pamet«, pa je malo. Med izdelovalci teh vodita Nvidia, ki je pred dvema letoma predstavila Shield Android TV.

Shield Android TV se je prijel predvsem pri navdušencih za tehnološke igrače, po priljubljenosti pa kljub temu ni mogel tekmovati s precej cenejšimi konkurenti, med katerimi je poleg Amazona in Rokuja tudi cela vrsta kitajskih izdelovalcev z lastnimi rešitvami. Nvidia je po surovi strojni moči že s prvo različico Shield TV prekašala vso konkurenco, zdaj pa so izkoristili priložnost, da z manjšo osvežitvijo ponudbe spet pritegnejo pozornost.

Srce Shield TV je procesor Tegra X1, ki je v primerjavi z drugimi procesorji za mobilne naprave grafični Goliat, saj ima 256 jeder Maxwell, ki jih Nvidia uporablja tudi v grafičnih karticah serije 800 in 900 za namizne računalnike. Na voljo je v dveh različicah: običajni, ki ponuja 16 GB prostora za aplikacije in igre, ter različici Pro, ki ima vgrajen disk s 500 GB prostora. Obema različicama sta priložena brezžični igralni plošček in daljinski upravljalnik (pri različici Pro ta omogoča tudi priklop slušalk). Naprednejši Shield TV ima tudi razširitveno mesto za kartice microSD in priključek microUSB za neposredno povezavo z računalnikom – praktična, a ne nujna dodatka, saj lahko pomnilnik razširimo tudi z napravami USB – na voljo imamo dva priključka različice 3.0.

Vrhunske tehnične značilnosti seveda niso zagotovilo, da bo Shield TV dejansko pometel s konkurenco. V praksi se izkaže, da so se v Nvidii potrudili tudi s programsko opremo in dejansko predstavili najboljši omrežni večpredstavni predvajalnik na trgu. Shield TV podpira vse priljubljene večpredstavne spletne storitve: Netflix (tudi v 4K ločljivosti s podporo HDR), Amazon Prime (prav tako v 4K), HBO Go in še celo vrsto ponudnikov, kot so Playstation Vue, Hulu idr., na katere pri nas še čakamo. V trgovini Google Play imamo na voljo tudi (v primerjavi z navadnim Androidom sicer omejen) nabor programov in iger za Android TV, naprednejši uporabniki pa bodo hitro našli recept, kako na Shield TV namestiti katerokoli androidno aplikacijo. Za aplikacije, ki potrebujejo zaslon na dotik, lahko uporabimo igralni plošček – desno ročico ploščka lahko namreč v sili uporabimo kot »miško«.

V Nvidii so se potrudili in predstavili najboljši omrežni večpredstavni predvajalnik na trgu.

Za vse, ki prisegate na lastno knjižnico filmov in serij, so na voljo Kodi (tudi v različici, prilagojeni prav za Shield TV, pod imenom SPMC), Emby in Plex. Slednji je celo eden od partnerjev Nvidie, tako da gre za edino tako napravo, ki ne ponuja samo predvajanja prek omrežja (pri čemer je strežnik Plex nameščen v računalnik), temveč ponuja tudi strežnik na sami napravi, tako da imamo rešitev za predvajanje vse v enem, Shield pa zna deliti knjižnico Plex tudi na mobilne naprave in računalnike, ki se povežejo nanj. Za glasbene navdušence pa je seveda na voljo pester nabor storitev za spletno predvajanje glasbe. Če vam same aplikacije na Shieldu niso dovolj, vam naprava nadomesti tudi ključek Chromecast, tako da lahko večpredstavne vsebine ali pa kar zaslonsko sliko na TV brezžično predvajate s telefona.

Kljub temu da je platforma Android TV v osnovi namenjena večpredstavni nadgradnji TV izkušnje, pa Nvidia Shield TV oglašuje tudi kot igričarsko konzolo, ki lahko tekmuje (vsaj na papirju) s Playstationom in Xboxom. Kot zanimivost – prilagojeno različico procesorja Tegra je uporabil Nintendo za najnovejšo konzolo Switch. V praksi sicer ni tako, saj je računska moč kljub vsemu neprimerljiva s konzolami najnovejše generacije, a ima Nvidia tudi za igričarje v rokavu kar nekaj adutov. V osnovi lahko na Shield TV igramo večino iger za Android (če te omogočajo igranje s ploščkom), Nvidia pa v sodelovanju s partnerji predstavlja tudi naprednejše androidne igre, prilagojene prav za njihove izdelke (med katerimi najdemo tudi starejše, a priznane naslove, kot so Half Life 2, Metal Gear Rising in Doom 3).

Če imamo v omrežju računalnik, ki ima Nvidiino grafično kartico, lahko računalniku prepustimo poganjanje najnovejših iger. S tehnologijo GameStream pa igro prek omrežne povezave pripeljemo na Shield TV in jo odigramo kar po televiziji (priporočljivo je, da sta računalnik in Shield TV povezana z gigabitnim ožičenim omrežjem, čeprav je omogočen tudi prenos prek brezžične povezave). Vsem, ki nimate igričarskega računalnika, pa je namenjena storitev GeForce Now, ki za 10 evrov na mesec omogoča igranje najnovejših iger na strežnikih v spletu.

Nvidia se je z manjšo osvežitvijo Shield TV zopet postavila v središče domačega večpredstavnega dogajanja. Obljublja, da bo z nadgradnjami omogočila še precej več (zaenkrat je obljubljena podpora domačemu pomočniku Google Home in prenašanju iger z računalniku prek storitve Steam), kot naprava ponuja danes. Zmogljivost pa žal prinese s seboj tudi visoko ceno – Shield TV je precej dražji od konkurentov in ceno upraviči šele, če ga boste uporabljali tudi kot igralno konzolo, ne samo kot večpredstavni predvajalnik.

Nvidia Shield TV in Shield TV Pro

Izdeluje: www.nvidia.com

Cena: Shield TV 230 EUR, Shield TV Pro 330 EUR.

Za: Zmogljivost, predvajanje v ločljivosti 4K s podporo HDR, podpora GameStream in GeForce Now, nameščen strežnik Plex.

Proti: Cena, za Android TV je na voljo omejen nabor aplikacij.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji