Objavljeno: 27.6.2018 | Avtor: David Vidmar | Monitor Julij-avgust 2018

Android Auto in Apple CarPlay - Pamet v avtomobilu

Telefoniranje med vožnjo je lahko nevarno in nespametno početje. Tudi če telefon uporabljamo z nosilcem in žično ali brezžično povezanega z glasbeno napravo, vgrajeno v vozilo, bomo še vedno preveč pozornosti posvečali majhnemu zaslonu. Apple in Google verjameta, da je varnejša in boljša rešitev, da med vožnjo telefon upravljamo prek na dotik občutljivega zaslona, ki je vgrajen v avtomobil.

Čeprav se zadnja leta stanje izboljšuje, smo uporabniki, razvajeni od sodobnih vmesnikov telefonov in tablic, upravičeno nezadovoljni z vgrajenimi t. i. info-zabavnimi in multimedijskimi sistemi v avtomobilih. Ti so v veliki večini nerodni za uporabo, nerazširljivi, nepovezani s spletom, celotna uporabniška izkušnja ni na pričakovani ravni. V avtomobilih se zato ponuja velika priložnost za tiste, ki uporabniške vmesnike obvladajo, kar sta prepoznala tudi oba velikana mobilnih operacijskih sistemov.

Svoji rešitvi, Apple CarPlay in Google Android Auto, oglašujeta kot varnejši in pametnejši način uporabe telefona v vozilu. Če je bil tak način uporabe še pred kratkim rezerviran za prestižnejša vozila, sta danes Android Auto in CarPlay na voljo tudi v najbolj prodajanih avtomobilih v Sloveniji. Rešitvi obeh tehnoloških velikanov sta si na prvi pogled zelo podobni in v marsičem z lahkoto premagata v avtomobile vgrajene sisteme. Delujeta tako, da zaslon »preslikata« na vgrajeni zaslon v avtomobilu, a s prilagojenim vmesnikom, z večjimi in s poudarjenimi gumbi ter poudarkom na glasovnem upravljanju.

Apple CarPlay

Apple je CarPlay predstavil leta 2015 z izidom iOS 7.1, za njegovo uporabo je potreben iPhone 5 ali novejši. Zanimivo je, da je bilo prvo vozilo, ki se je lahko ponašalo z vgrajenim prostoročnim načinom uporabe Applovih telefonov, kar super prestižni Ferrari FF. Dober pokazatelj, da se je uporaba pametnega telefona na zaslonu, vgrajenem v armaturo, še nedavno zdela zares eksotična in ekskluzivna storitev. K sreči so hitro sledili drugi proizvajalci (dražjih) avtomobilov, kot sta Mercedes in BMW, do danes pa so ga začele uporabljati skoraj vse znane avtomobilske znamke, izjeme so redke in med njimi smo, od Slovencem zanimivih znamk, našli le Lado. Honda je nedavno celo predstavila novo različico legendarnega potovalnega modela Gold Wing, ki je postal prvi motocikel, med vožnjo katerega lahko uporabljate jabolčni telefon na zaslonu vozila.

Za uporabo CarPlaya in Android Auta mora biti telefon priključen na vgrajeni vmesnik USB v vozilu (ne, nič ne bo z brezžičnostjo!).

Za uporabo CarPlaya mora biti telefon priključen na vgrajeni vmesnik USB v vozilu (ne, nič ne bo z brezžičnostjo!), kar bo pri prvem priklopu sprožilo zelo kratek postopek namestitve storitve na telefon. Nato vas bo pričakalo obvestilo, da lahko poženete avtomobilsko aplikacijo CarPlay. Ta postopek se razlikuje od vozila do vozila in v najslabšem primeru boste pobrskali po navodilih. Ko vam uspe, bo zaslon telefona preslikan in pričakoval bo vaše glasovne ukaze ali pa upravljanje z dotikom, če zaslon avtomobila to zmore. Pogled na telefon bo, ne glede na dimenzije in oblike avtomobilskega zaslona, ležeč in v značilnem Applovem oblikovanju. Začetni zaslon prikazuje nekaj vgrajenih aplikacij: telefon, sporočila in aplikacije Music, Podcasts in Audiobooks. Če imate nameščeno še kakšno dodatno aplikacijo, ki deluje s CarPlayem, boste zagledali tudi te, a seznam partnerskih aplikacij je, žal, precej kratek. Na voljo so priljubljene pretočne glasbene storitve, kot so Spotify, Tidal, Amazon Music in celo Googlov Play Music, delujejo tudi Amazonov Audible za poslušanje zvočnih knjig, nekaj boljših aplikacij za poslušanje poddaj ter nekaj novičarskih aplikacij, potem pa se seznam konča.

Obvoz

Če uporabljate aplikacije, ki naj bi podpirale Android Auto, pa ste jih namestili mimo uradne trgovine Play, teh ne boste videli na seznamu aplikacij na avtomobilskem zaslonu. Vzrok je v tem, da Android Auto preveri, ali je aplikacija nameščena po varni poti.

K sreči obvod ni zapleten, vseeno pa bo zahteval nekaj tehnične spretnosti:

• Prenesite orodja Android Debug Bridge (ADB) in jih razpakirajte.

• V sistemskem meniju telefona poiščite izbiro »O telefonu« in s sedmimi pritiski vklopite razvijalske možnosti.

• Vklopite razhroščevanje prek USB in priklopite telefon na PC v načinu prenosa datotek.

• Iz ukazne vrstice namestite APK-aplikacije z ukazom »pm install -i "com.android.vending" -r /sdcard/path/to/spotify.apk«.

Podrobnejša navodila boste našli na spletišču XDA Developers v članku PSA: Spotify (and other apps) not working with Android Auto? Here’s a fix.

Čeprav je nabor kratek, to sploh ni največja težava, na katero naleti povprečen uporabnik. Večja neprijetnost se nam zdi, da je edina aplikacija za navigacijo, ki jo CarPlay pozna, Applov Maps, ki svojo nalogo opravlja le povprečno. Mnogi bi si zato želeli Googlove zemljevide in prometne informacije, a Google Maps za zdaj še ni podprt, oziroma Apple njegove uporabe ne dovoli. A k sreči je Apple za novo različico operacijskega sistema iOS napovedal odpravo te omejitve, omogočili pa naj bi tudi delovanje priljubljene prometne kartografske storitve Waze.

Android Auto

Android Auto je bil predstavljen leta 2014. Če je Apple startal z vrha avtomobilske ponudbe, je Google najprej sklepal pogodbe z bolj »ljudskimi« proizvajalci. Leta 2015 je bila ameriška izvedba Hyundai sonate prvi avto, v katerega je bil vgrajen. Danes je Android Auto na voljo tako rekoč v vseh priljubljenih znamkah, kot so Volkswagen, Škoda, Renault, Fiat, Ford, Volvo … Za zagon aplikacije na telefonu bo potreben vsaj Android 5.0, a na novejših različicah deluje neprimerno bolje.

Tudi Android Auto uporabimo tako, da telefon priklopimo na kabel (!) in na medijskem vmesniku poženemo aplikacijo. Delovanje je na las podobno CarPlayu. Največja slabost rešitve Android Auto se pokaže že kar na začetku – storitev ni na voljo v Sloveniji, zato je ne boste mogli namestiti iz trgovine Play, če ste ob prvi aktivaciji telefona priznali, da ste doma v Sloveniji. Vzrok je verjetno nepodpora slovenskemu jeziku. Ker je menjava regije trgovine z aplikacijami še vedno zelo zahtevna, smo pri Androidu uporabniki že navajeni, da lahko aplikacije naložimo iz alternativnih virov, na primer z APK Mirror, kjer boste Android Auto brez težav tudi našli in prenesli.

Ko boste Android Auto uspešno zagnali, se bo zaslon v prilagojeni obliki preslikal na avtomobilski zaslon. Na voljo je kar nekaj aplikacij, med tistimi, ki jih v uredništvu uporabljamo in so uporabne med vožnjo, nismo pogrešali nobene. Vse omogočajo upravljanje z dotikom na večje gumbe in sezname kot sicer in spodbujajo glasovno upravljanje. Tega, kakopak, ne moremo opraviti v slovenskem jeziku. Android Auto bomo uporabili za navigacijo prek aplikacij Google Maps in Waze, spremljanje novic, vremena, klepetanje, poslušanje glasbe z uporabo storitev Spotify, Google Play Music, Deezer, prav tako so namenske aplikacije razvile nekatere radijske postaje. Seveda ne manjka aplikacij za govorne oddaje, v zbirki se najde celo Ciscov sistem za video sestanke.

Apple že nekaj let napoveduje brezžično različico CarPlay, Google pa je na nedavni razvijalski konferenci IO napovedal, da bo z novo različico Android Auto deloval tudi brezžično, kar se sliši zelo zanimivo. A preden se preveč veselite, boste verjetno morali nadgraditi ali menjati telefon, poleg tega bosta tudi programska in strojna oprema avtomobilov spremenjeni, kar zelo verjetno pomeni, da bo minilo nekaj let, preden se bo novost razširila med uporabnike.

Sta CarPlay in Android Auto uporabna?

Čeprav so v teoriji telefonske aplikacije na armaturni plošči dobra ideja, se pri vsakodnevni uporabi ne izkažejo kot nepogrešljive. Zelo primerne so za bahanje pred sosedi, sicer pa se zaradi nerodnega priklapljanja na kable in uporabe z mnogimi omejitvami ne obnesejo tako zelo dobro, kot bi morda pričakovali. Želeli bi si namreč brezžičnega delovanja, več svobode pri izbiri aplikacij in prilagoditve prikazane slike velikosti ter obliki zaslona v vozilu.

Čeprav sta si Apple CarPlay in Android Auto po vseh kriterijih precej podobna, lahko potrdimo, da je zadnji v rahli prednosti zaradi števila podprtih aplikacij in števila vozil, v katerih ga lahko uporabljamo. K sreči nam pri nakupu avtomobilov ni treba biti posebej pazljiv, saj tako rekoč vsi proizvajalci v svojih napravah podpirajo oba sistema, le ustrezen paket opreme boste morda morali doplačati. Če imate avto brez podpore, si lahko omislite napreden multimedijski sistem za naknadno vgradnjo. Večina jih ima prav tako podporo ne glede na to, kateri telefonski ekosistem ste izbrali.

Podpora

Seznam avtomobilov, ki podpirajo CarPlay: www.apple.com/ios/carplay/available-models

Seznam aplikacij, ki podpirajo CarPlay: www.apple.com/ios/carplay

Seznam avtomobilov, ki podpirajo Android Auto: www.android.com/auto

Seznam aplikacij, ki podpirajo Android Auto: play.google.com/store/apps/collection/promotion_3001303_android_auto_all

Android Auto, manj pa CarPlay zaradi prej omenjene nezmožnosti prikazovanja Google Maps, se res dobro izkaže pri daljših potovanjih, ko želimo telefon tako in tako polniti. Navigacija na zaslonu avtomobila, ki upošteva prometne razmere, je na takih poteh nadvse uporabna, sploh če je na telefonu omogočen prenos podatkov.

Obe platformi imata velik potencial, in če bi se proizvajalcem mobilnih naprav in avtomobilov (pa tudi motorjev!) uspelo dogovoriti za standarde brezžičnega priklopa in polnjenja, si predstavljamo, da bi lahko zlitje telefona in vozila prineslo tiste prednosti, na katere so tisti, ki so zasnovali trenutne rešitve, nedvomno računali. Mogoče jih bo k temu prisilil silen razmah pametnih pomočnikov, kot so Alexa, Google Assistant in Siri, ki se dogaja v zahodnih državah, a Slovenci bomo morali potrpežljivo počakati, da ta val zajame tudi naše kraje.

Apple CarPlay

sistem za uporabo mobilnih naprav iPhone v avtomobilu

Kje: www.apple.com/ios/carplay

Cena: Brezplačno.

Za: Enostavna uporaba, deluje tudi v Sloveniji.

Proti: Ne podpira veliko aplikacij, pogrešamo predvsem Google Maps, ne podpira slovenskega jezika.

  

Android Auto

sistem za uporabe naprav s sistemom Android v vozilih

Kje: www.android.com/auto

Cena: Brezplačno.

Za: Podpira veliko aplikacij, enostavna uporaba.

Proti: Privzeto ne deluje v Sloveniji, ne podpira slovenskega jezika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji