Objavljeno: 27.11.2018 | Avtor: Miran Varga | Monitor December 2018

AMD za 59 evrov

Od vstopnih modelov osrednjih procesorjev računalniški zanesenjaki nikoli ne pričakujemo veliko. Se pa tu in tam najde kakšen, ki nas nadvse prijetno preseneti. To je uspelo tudi AMDjevemu prvemu Athlonu, grajenemu na arhitekturi Zen, ki je bila doslej rezervirana za procesorje Ryzen.

Z modelom 200GE je tudi družina procesorjev AMD Athlon vstopila v moderno dobo, saj je omenjeni procesor prvi primerek svoje vrste, ki gradi na arhitekturi Zen, zato ima podnožje AM4. Glede na nizko ceno, procesor stane manj kot 60 evrov, so ga morali inženirji ustrezno zavreti, da ne bi hodil v zelje procesorjem Ryzen, predvsem modelu 2200G. Tokrat preizkušeni procesor je namenjen nezahtevnim uporabnikom in računalnikom, ki bodo opravljali pretežno pisarniško delo, obenem pa je zelo posrečena izbira tudi za domači računalnik, kjer otroci še niso razvili apetita za zahtevne igre in se zadovoljijo s spletnimi igrami.

Procesor Athlon 200GE ima le dve procesorski jedri, a sta ti sposobni obdelovati po dve niti ukazov hkrati, zato ga operacijski sistem vidi kot štirijedrnik. Delovna frekvenca je 3,2 GHz, za razliko od procesorjev Ryzen pa je novi Athlon »izgubil« tehnologijo, ki bi mu znala ob večjih obremenitvah začasno dvigniti delovni takt. A tisto, kar naredi ta procesor tako zelo privlačno, je nova grafična arhitektura, saj premore Radeon Vega grafiko s tremi procesnimi enotami in taktom okroglega gigaherca. Vega 3 seveda ni sposobna grafičnih čudežev, a ker strojno podpira predvajanje video posnetkov, je s tem procesorjem opremljeni računalnik lahko tudi osrednja naprava v domačem kinu, saj brez težav predvaja videe ultra visoke ločljivosti (4K). AMD si je upal napisati trditev, da je procesor kos spletnim igram v visoki ločljivosti 720p, kar sicer drži za manj zahtevne naslove, kakršna sta League of Legends in Rocket League, priljubljeno igro Fortnite pa lahko poganja celo pri ločljivosti 1920 × 1080 pik na nastavitvah »Low«, čeprav nam je bila bolj všeč kombinacija »Medium in 720p«.

Procesorju je priložen nizkoprofilni hladilnik, ki svoje delo večino časa opravlja povsem neslišno. S procesorjem, katerega »temperaturna ovojnica« je postavljena pri 35W, in ki večino časa porablja še precej manj električne energije, seveda nima težkega dela. Athlon 200GE je za posledicami krnitve (žal) ostal tudi brez možnosti navijanja, zato zmogljivejšega hladilnika sploh ne potrebuje.

AMD Athlon 200GE

Kaj: Osrednji procesor z vgrajeno grafiko.

Cena: 59 EUR.

Za: Zmogljivosti glede na ceno, nizka poraba energije, tih hladilnik.

Proti: Ni možnosti navijanja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji