Objavljeno: 27.6.2006 14:19 | Avtor: Dare Hriberšek | Monitor Junij 2006

Altiris Software Virtualization Solution 2.0

Bi si želeli učinkovitega orodja za reševanje sporov med programi, katerih namestitve se med seboj "ne prenesejo" ? Možnost ustvarjanja nekakšnih programskih profilov? Ne nazadnje, omogočiti podmladku, da varno in odstranljivo v vaš službeni računalnik namesti Britney screensaver 2006? SVS 2.0 je vse to in še kaj.

Altirisov Software virtualization solution 2.0 (SVS) je korak naprej od celotnih virtualnih računalnikov - kot sta VMWare Workstation in VirtualPC. Toda v drugačni smeri, saj omogoča virtualen tek posamičnega programa. Tako nameščeni programi so videti in se uporabljajo povsem normalno, z deaktivacijo pa izginejo brez sledu. Kot z dobrim starim stikalom za vklop/izklop.

Kako vse skupaj deluje? S SVS program namestimo v nekakšen varnostni ovoj oz. virtual software package - v Altirisu so jih na kratko poimenovali "layers", plasti. Spremembe, ki bi jih sleherna namestitev sicer opravila v registru, knjižnicah in datotečnem sistemu, SVS prestreže in jih namesto tega zapiše na plast. Na voljo sta dve vrsti plasti, vsakemu programu namreč lahko določimo še posebno podatkovno plast (data layer), na katero se zapisujejo spremembe uporabljanega programa ali pa z njim ustvarjeni dokumenti.

Uporaba je nadvse preprosta. Z menuja izberemo možnost Create new layer, poiščemo namestitveno datoteko želenega programskega paketa in jo namestimo. Nameščene plasti so zbrane v osnovnem oknu SVS in jih najlaže upravljamo kar z desnim klikom. Ko jih aktiviramo/deaktiviramo, se ikone aplikacij skladno s tem tudi pokažejo in izginjajo med programi zagonskega menuja.

Prednosti takega načina nameščanja programov so tako nemara kar revolucionarne in bolj daljnosežne, kot je videti na prvi pogled: nič več ostankov, ki po odstranitvi programov packajo register, prav tako nas v mapi program files po odstranitvi programa ne bodo več pričakali ostanki map in v njih skrivnostne datoteke, ki si jih ne upamo izbrisati. Seveda to pomeni tudi manj raznih težav z DLL, neuspelo ali pokvarjeno namestitev programa pod SVS pa bomo lahko zlahka "resetirali", odstranili in znova namestili, ne da bi - kot se pogosto dogaja - naslednjo uro porabili za novo nameščanje Oken ali zaganjanje katerega izmed čistilcev registra. Skratka, odslej je mogoče sistemsko obnoviti posamezni program.

Kot rečeno, bo SVS najbolj uporaben za izmenično rabo programov, ki se med seboj izključujejo. Na primer uporabo različnih inačic istega programa. Pri prenašanju namestitev iz računalnika v računalnik pri Altirisu za nemoteno delovanje sicer priporočajo čisto osnovni sistem, brez preveč nameščenih programov, a se je na našem preizkusu tudi sicer izkazal za učinkovitega in hitrega. Zagon v drugem sistemu je skoraj trenuten in brez težav tudi na zgolj podobnih sistemih - denimo Windows 2000/XP. SVS 2.0 bodo še posebej pozdravili uslužbenci brez upraviteljskih pravic na svojih računalnikih, saj po namestitvi osnovnega programa ne zahteva le-teh za zaganjanje programov. Upraviteljem je na voljo omrežni vmesnik, prek katerega je moč konflikte nadzorovati na daljavo. Delovanje programov v senci SVS je po podatkih Altirisa za 2-3 % počasnejše, vendar se pri preizkušanju, denimo simulacije letenja, število slik na sekundo ni zmanj

Slabih strani tako skorajda ni, SVS 2.0 med preizkusom ni povzročal težav niti s protivirusnim programom, čeprav na forumih poročajo o sumljivem delovanju, ko SVS skuša pretentati okenski vmesnik API. Preizkusa s F- Secure in NOD32 sta se izšla brez težav.

Na koncu pa še razveseljiva cena. V zameno za izpolnjevanje resda obsežnega vprašalnika z osebnimi podatki, si lahko SVS 2.0 za osebno rabo prenesete brezplačno. Nadzorna konzola in programska oprema za strežnik pa sta na voljo za plačilo.

SOFTWARE VIRTUALIZATION SOLUTION 2.0

Kaj: Program za nadzorovano nameščanje programov.

OS: Windows 2000/XP/2003.

Izdeluje: Altiris, www.altiris.com.

Cena: Za osebno rabo zastonj, za podjetja 29 dolarjev za uporabnika.

Za: Preprosta in raznolika raba, praktičnost in hitrost pri prenašanju namestitev.

Proti: Težave z nekaterimi protivirusnimi programi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji