Objavljeno: 23.2.2010 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Februar 2010 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

AgfaPhoto Compact 100

Agfa (s podjetjem AgfaPhoto) se po kar nekaj letih spet vrača med izdelovalce fotoaparatov. Včasih so bili njihovi modeli med najboljšimi na trgu, nato pa je razmah trga foto velikana očitno prepričal, da se nima smisla iti cenovne vojne. Bomo videli, ali jim bo tokrat uspelo zdržati.

Model Compact 100 je digitalni fotoaparat, ki cenovno sodi praktično povsem na dno lestvice. Konkurenca v tem razredu ni zelo ostra, vsaj po tehnični in oblikovni plati ne, najdemo pa v tem razredu poleg Samsunga predvsem obujene znamke prejšnjih desetletij. Poleg Agfe je taka recimo Practica, oba pa se najverjetneje opirata na kitajske izdelovalce OEM.

Sicer plastično in razmeroma ceneno ohišje je lepo in natančno sestavljeno, kakšnega škripanja in pokanja, ki bi ga pričakovali v tem cenovnem razredu, ni opaziti. Tudi v roki stoji solidno. Večino ohišja pokriva kovinsko siva barva, na vrhu aparata pa najdemo za prstne odtise občutljivo svetlečo ploščo, ki skriva sprožilec, tipko za vklop in tipko za stabilizacijo slike. Slednja je le elektronska, tipko pa zlahka zamešamo za tisto za vklop in izklop, kar je nekoliko nadležno. To, da prava stabilizacija manjka, je najbolj opazno pri snemanju tresočih videoposnetkov, ki so sicer solidne kakovosti, le zvok je rahlo šumeč. Ker je med snemanjem videa mogoče optično zumirati, pa se zajemanje zvoka ob tem početju začasno prekine.

Kljub ozkemu kotu zajema lahko ustvarimo zanimive bližinske učinke, zmoti le samodejna izbira beline.

Zum, ki ga ta aparat ponuja, je za današnje čase razmeroma majhen. Razmerje goriščnic je le 1 : 3, vendar to ne bi bilo nič slabega, če bi odtehtal s kakovostjo. Ostrina resda ne zaostaja dosti za povprečjem, so pa popačenja sodčkavosti velikanska, predvsem ob upoštevanju zelo ozkega najširšega kota, ki ga ponuja goriščnica, 37,5 mm. Opazni so vijolični robovi, pa tudi tipalu lahko rahlo zrnatost očitamo že pri nižjih vrednostih ISO, čeprav ta proti vrhu ne poskoči prehitro. Tako lahko z izogibanjem določenim sivinam naredimo povsem uporabno fotografijo pri vrednosti ISO 1600, na svetlejših sivinah pa je lahko previsok že ISO 400.

Ročni nadzor je pohvalno dober, saj lahko ročno nastavljamo večino parametrov, tudi zaslonko in čas. Moti le to, da ni ISO nastavitve v načinu Program. Pri makro fotografiranju moti to, da je bila bliskavica vselej premočna, pa tudi brez nje je prilagodljivost beline rahlo šepala. Vendar lahko ravno tukaj priskočijo na pomoč ročne nastavitve. Pri scenskih načinih velja omeniti še posebnost, način fotografiranja dražbe, ki ustvari na pomnilniški kartici (do 32 GB) posebno mapo, v katero se shranjujejo fotografije velikosti 640 × 480 pik.

In kako daleč od najcenejših je Compact 100? Trenutno najcenejši modeli se gibljejo okrog 65 evrov. Takšna je na primer konkurenčna in po tehnični plati zelo podobna Praktica DPIX 1100Z. AgfaPhoto Compact 100 je s ceno 85 evrov nekoliko dražja, vendar ima nekoliko višjo občutljivost ISO 6400 in boljše makro zmogljivosti. Konec koncev velja le 20 starih tolarskih tisočakov in naprava fotografira neprimerljivo bolje kot vsak mobilni telefon!

AgfaPhoto Compact 100

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 10,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 37,5-112,5 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,0-5,6; ostrenje 5 cm (makro)-neskončno; ISO: samodejno ali ročno (50-6400).

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 5.

Zasnova aparata: 4.

Prodaja: PCHand, www.pchand.si.

Cena: 85 EUR.

Za: Cena, zumiranje med zajemanjem videa, ročne nastavitve.

Proti: Bliskavica v makro načinu, vratca pomnilniške kartice, sodčkavost objektiva, zrnatost sivin.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji