Objavljeno: 28.4.2010 | Avtor: Uroš Mesojedec | Monitor April 2010 | Teme: preizkus, android, google

Acerjev robot

Mobilni telefoni z operacijskim sistemom Android predstavljajo trenutno najhitreje rastoči segment pametnih telefonov in vse več proizvajalcev se odloča uporabiti Googlovo izvrstno odprtokodno osnovo za lastne naprave. Med njimi je tudi Acer, ki je nedavno ponudil enega najzmogljivejših telefonov z Androidom, a žal še vedno z različico 1.6.

Acer, velikan računalniške industrije, je že v preteklosti ponujal mobilne telefone, vendar predvsem z operacijskim sistemom Windows Mobile. Liquid je njihov prvi telefon z odprtokodnim sistemom Android in pozna se mu, da pri Acerju znajo izdelovati tudi vrhunske mobilnike. Liquid S100 (ponekod poznan tudi kot A1) je zelo zmogljiva naprava, v kateri bije Qualcommov procesor Snapdragon s frekvenco 768 MHz, programom pa je na voljo 256 MB RAM. S priloženo 1350 mAh baterijo Liquid zdrži spodobno dolgo, čeprav to pri današnjih pametnih telefonih pomeni le dva do tri dni pri zmerni rabi podatkovnih omrežij ali dan več, če ga bolj ali manj pustimo pri miru in le tu in tam opravimo kak pogovor. Kakovosten TFT zaslon ponuja ločljivost WVGA z 800×480 pikami, ki daje zelo ostro in živo sliko, nekoliko slabša je le vidljivost pod večjim kotom in pri močni zunanji svetlobi. Žal tudi nima posebnega premaza, ki bi omilil odtise prstov. Ime naprave naj bi poudarjalo gladek in "tekoč" design naprave in lahko se strinjamo, da je Acerju uspelo izdelati zares prijeten telefon. Z gladkimi robovi, na dotik občutljivim zaslonom in krmilnimi tipkami, ki so dovolj odmaknjene od zaslona in le tremi stranskimi gumbi (vklop ter ugašanje zaslona, nastavitev glasnosti ter kamera), ki pa so v liniji z ohišjem, je naprava zelo udobna za uporabo ter zlahka zdrsne v žep. Nekoliko neroden je le položaj indikatorjev polnjenja, sprejetih sporočil in zgrešenih klicev, ki se nahajajo na zgornjem delu, ob standardnem priključku za slušalke, tako da so, kadar naprava leži na mizi, neopazni, razen če jo predse odlagamo zasukano za pol kroga. Spodaj bomo našli mikrofon ter pod gumijastim pokrovčkom skrit priključek mini USB, ki služi tako polnjenju, kakor podatkovni komunikaciji z osebnim računalnikom. Na zadnji strani naprave se nahaja objektiv kamere s 5 milijoni pik, a brez dodatne osvetlitve, pokrovček baterije pa je nekoliko neroden za odstranjevanje, zato novim uporabnikom toplo priporočamo, da si v navodilih ogledajo shemo odpiranja. Odstranjevanje pokrovčka je nujno za namestitev kartice SIM in razširitve pomnilnika s karticami microSD. Acer v škatli prilaga 2-gigabitno, prijetno presenečenje pa je tudi priložena zaščitna folija za zaslon. Pripada nam tudi dodatni kabel USB, pretvornik napetosti s kablom za polnjenje ter zunanje slušalke z mikrofonom. Zanimivo je, da je Liquid po svojih merah in teži praktično identičen Applovemu iPhonu (115 × 62.5 × 12,5 mm in 135 g). Omenimo še, da je ozadje telefona na voljo v črni, beli ali rdeči barvi.

Liquid poganja Android verzije 1.6, ki je žal nekoliko zastarela verzija, saj je v najsodobnejših telefonih že na voljo različica 2.1 s precej izboljšavami. Acer sistema ni kaj dosti spreminjal, zato bo toliko lažje pripravljal nadgradnje in res, Android 2.0 za Liquid je napovedan že za letošnji april. O morebitnih nadgradnjah sistema nas sicer obvešča poseben priložen program. Osnovni uporabniški vmesnik ponuja standardne tri zaslone, ki jih lahko zapolnimo z ikonami in pripomočki. Acer je nekoliko prikrojil standardno Androidovo analogno uro ter dodal dva vizualno zanimiva pripomočka, ki pa se vedno namestita na rob zaslona, to sta medijski in spletni predvajalnik, ki v krožno razporejeni pahljači sličic omogočata hiter dostop do multimedijskih datotek in spletnih zaznamkov. Android so pri Acerju izpopolnili še s podporo za družabno omrežje Facebook, ki ponuja usklajevanje stikov na napravi s prijatelji iz omrežja ter hitro objavljanje zapisov in fotografij. Za slednje je na voljo tudi integracija s spletiščem Flickr. Upravnik stikov nam omogoča, da posameznikom dodelimo tudi njihovo uporabniško ime s spletišč Twitter, Picasaweb in Youtube. Kot je pri Androidu običaj, imamo na voljo dostop do zmeraj bogatejše tržnice programov, pri nas so zaenkrat na voljo sicer le brezplačni, a tudi teh je dovolj. Acer je na napravo dodal tudi osnovno verzijo mobilne pisarne, Documents To Go, pripomoček za lažji dostop do pomembnih sistemskih nastavitev, izboljšan večpredstavni predvajalnik nemoPlayer in program, ki Liquid spremeni v medijski strežnik in preko brezžične povezave navzven ponuja videoposnetke, fotografije ter glasbo, ki je shranjena v naši napravi. Za poslovne uporabnike sta na voljo tudi dodatni aplikaciji za dvosmerno usklajevanje e-pošte in koledarja s strežnikom Exchange, kar sicer Android sam po sebi podpira šele od različice 2.0 dalje. Pri Acerju so nekoliko prilagodili in izboljšali tudi upravnik opravil, ki omogoča hiter preklop med sočasno pognanimi programi, ki jih ponazarja z dejanskim pomanjšanim izgledom in ne zgolj z ikono.

Uporabniški vmesnik je klasičen Android

Odzivnost naprave je zelo dobra, saj hiter procesor in dovolj pomnilnika RAM omogočata gladko izvajanje tudi pri več sočasno pognanih programih. Edina prava slabost naprave je nekoliko zastareli sistem Android 1.6, zaradi katerega tudi ni na voljo upravljanja z večkratnim dotikom (multitouch). Liquid S100 pa zna z nadgradnjo na 2.0 ali 2.1 ujeti trenutno najbolj zmogljivi napravi, Motorolin Droid/Milestone in Googlov Nexus One, še posebej, če se bodo pri Acerju odločili s programsko nadgradnjo nekoliko naviti tudi procesor, ki omogoča še višje frekvence delovanja. No, za tiste, ki nočejo čakati in jim drezanje v drobovje naprave ni tuje (ter se ne bojijo morda izgubiti garancije), se je okrog Liquida razvila že velika skupnost hekerjev, ki so "skuhali" tudi nekatere izboljšane različice sistema in aplikacij.

Acer Liquid A1

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Android (1.6)

Procesor: Qualcomm Snapdragon QSD 8250, 768 MHz

Pomnilnik: 256 MB RAM / 512 MB ROM

Pomnilniška kartica: MicroSD, priloženo 2GB, podpira do 32GB.

Zaslon: TFT LCD, 480 × 800 pik.

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.0+EDR, mini USB 2.0, WLAN 820.11b/g.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM/EDGE 850/900/1800/1900 MHz; UMTS/HSDPA 900/1900/2100 MHz; A-GPS.

Odzivnost: 9.

Uporabnost: 8.

Splošni vtis: 9.

Izdeluje: Acer, www.acer.com.

Prodaja: Eurovision, www.eurovision.si.

Cena: 450 EUR

Za: Oblika, odzivnost

Proti: Zaenkrat premore še zastareli sistem Android 1.6.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji