Objavljeno: 29.11.2022 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2022

Acer Spin 5

Acerjev prenosnik Spin 5 sodi v skupino dvoživk, prenosnikov, ki so lahko hkrati tablice, torej lahko zaslon zavihtimo in poklopimo na nasprotno stran tipkovnice. Po naših izkušnjah ti bolje delujejo v vlogi klasičnega prenosnika kot tablice, ima pa Acerjev Spin 5 pri tem prednost v obliki dodanega pisala. To seveda podpirajo bolj ali manj vsi tovrstni hibridni prenosniki, a redki tako pisalo dodajo že pri nakupu prenosnika – v tem primeru je pisalo pospravljeno na desni strani ohišja.

Prenosniki te vrste so običajno med manjšimi in to velja tudi za model Spin. Zaslon velikosti 13,5 palca ima vgrajen v tanko, aluminijasto ohišje z razmeroma ozkimi robovi okoli zaslona. Temno sivo ohišje je kovinsko in dovolj kakovostno, tudi teža je dovolj majhna. Tečaji zaslona bi lahko bili malenkost trši, saj med premikanjem prenosnika zaslon pogosto ne obdrži svojega položaja.

Ko smo že pri zaslonu – ta je zelo kakovosten, v uporabi je matrika IPS s svetlečo prevleko, presenetljivo visoka je ločljivost – 2.256 × 1.504 pik. Tipkovnica je zelo kakovostna, vsaj glede na tankost ohišja, ponudi dober občutek med tipkanjem, vgrajena je tudi večstopenjska osvetlitev tipk. Zvok je slab, a je to stalnica pri praktično vseh tankih prenosnikih.

Strojna oprema je glede na tanko, prenosno ohišje presenetljivo zmogljiva.

Sledilna ploščica je dovolj velika in natančna, v levem zgornjem vogalu ima dodan tudi bralnik prstnih odtisov. Čudno nenatančna pa je pri klikanju – spodnji del ima praktično dvojni klik, torej ko nanj pritisnemo, da bi kliknili, se najprej rahlo upogne in odda medel zvok, podoben kliku, a ne zgodi se nič. Za »pravi« klik moramo pritisniti malenkost bolj odločno, da učinkuje. Sami smo sicer bolj vajeni nežnega tapkanja, a vseeno gre za čudno nenatančnost pri izdelavi. Na spletu smo preverili še komentarje nekaterih drugih medijev, saj smo sprva mislili, da ima le naš prenosnik napako, a se to očitno pojavlja pri vseh teh modelih.

Pri vmesnikih so take hibridne naprave pogosto slabše opremljene od povprečja, kar pa pri tem Acerju ne drži. Na vsaki strani najdemo en USB-A, na levi sta še dva USB-C, izhod HDMI in bralnik pomnilniških kartic microSD. Ob prenosniku dobimo napajalnik USB-C, ima pa prenosnik tudi ločen napajalni vhod.

Strojna oprema je glede na tanko, prenosno ohišje presenetljivo zmogljiva. Prenosnik je na voljo v različnih sestavah, preizkusili pa smo model z osemjedrnim procesorjem i7-1165G7 in s 16 GB pomnilnika. Prenosnik se zelo dobro izkaže pri preizkusih zmogljivosti, čeprav bi skoraj raje privarčevali nekaj denarja in izbrali model z manj zmogljivim procesorjem, denimo i5. Nekako dvomimo, da bodo uporabniki na takem prenosniku poganjali kakšne res zmogljive programe, ki bi povsem izkoristili zmogljivosti vgrajenega i7. Vseeno je to res dobra sestava (tudi s pogonom SSD velikosti 1 TB), ki je hkrati tudi dovolj varčna.

Acerjev Spin 5 je solidna izbira v razredu ultratankih in majhnih naprav, sploh če si želimo napravo, ki jo lahko uporabljamo tudi kot tablico. Cena ni ravno nizka, a je vseeno glede na strojno opremo razumljiva.

Acer Spin 5

Poslovni indeks PCMark 10 (Productivity): 6.677

Večpredstavnostni indeks PCMark 10 (Content Creation): 4.761

Trajanje delovanja: 5 ur, 20 minut

Zgradba in oprema: 8

Velikost in teža: 10

Mere: 30 × 23,5 × 1,5 cm; 1,2 kg

Značilnosti: Intel Core i7-1165G7, 2,8 GHz, 16 GB RAM, 1 TB SSD, WLAN 802.11 ax, bluetooth

Zaslon: 13,5-palčni, 2.256 × 1.504 pik

Operacijski sistem: Windows 11 Home

Cena: 1.249 EUR

Prodaja: Notesniki.si.

Za: Zmogljivost, velikost in teža, dodano pisalo.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji