Objavljeno: 27.6.2018 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij-avgust 2018

Acer Predator Helios 500

Acer je pred kratkim predstavil novo generacijo prenosnikov iz serije Predator Helios, ki zdaj nosijo oznako 500. Gre seveda za večje modele, namenjene igričarjem, s primerno zmogljivo strojno opremo in hladilnim sistemom.

Kot večina igričarskih modelov tudi ta navzven ne razočara. Gre za pojaven prenosnik spoštljive debeline slabih štirih centimetrov, ki pa vseeno ni preveč kričeč. Ohišje je iz kakovostne temne plastike, ki od temno sive že vleče na modro. Logotip znamke Predator (namesto Acerjevega) je obrobljen s svetlo modro, v enaki barvi najdemo tudi nekatere detajle, denimo na hladilnih rebrih zadaj in nekaterih tipkah tipkovnice.

Ko smo že pri tej – gre za odlično tipkovnico z dobrim hodom tipk, všečnim razmikom in zelo dobrim povratnim odzivom. Pohvalimo lahko tudi normalno velike tipke za premik kurzorja, te so namenoma razporejene kot na klasičnih tipkovnicah, seveda za lažje igranje iger. Sledilna ploščica je dovolj velika in natančna, čeprav bomo za igre raje priklopili navadno miš.

Vmesniki so dobro izbrani, na desni strani imamo dva klasična USB po standardu 3.0, zraven sta še ločena vhoda za slušalke in mikrofon, na levi najdemo še en USB (spet 3.0) in dva USB-C (oba podpirata standard Thunderbolt). Dodan je še klasični omrežni vmesnik. Zanimivo, da so vhod za napajanje in izhoda HDMI ter DisplayPort (v polni velikosti) namestili zadaj, med oba izpusta za vroči zrak. Rešitev sploh ni slaba – sprosti prostor na obeh straneh računalnika, hkrati nas prisili, da ga ne moremo potisniti preveč k steni in s tem oslabiti hlajenje.

Zanimivo, da prenosnik kljub svoji velikosti nima več optične enote. Sami je nismo pogrešali, tudi igre se danes večinoma prenaša neposredno s spletnih storitev (Steam, GOG in podobni). Zaslon meri klasičnih 17,3 palca, v preizkušenem modelu je bil vgrajen mat zaslon ločljivosti 4K (torej 3840 × 2160) z matriko IPS. Na voljo je tudi zaslon ločljivosti FullHD, v tem primeru ponuja višjo frekvenco (144 Hz namesto 60 Hz). Po našem mnenju je zaslon 4K namenjen tudi kakšnim grafičnim programom (delno zaradi matrike IPS), zaslon FullHD z višjo frekvenco pa igričarjem (ta tudi zniža ceno prenosnika za več sto evrov).

Za grafiko sicer skrbi Nvidijina GeForce GTX 1070, izredno zmogljiva kartica, ki bo brez težav poganjala igre tudi v ločljivosti 4K – za najbolj tekoče delovanje z vsemi mogočimi efekti sicer vseeno priporočamo raje FullHD. Ob njej je vgrajen še novi Intelov šestjedrni procesor Core i8-8950HK in kar 32 GB pomnilnika. Za operacijski sistem in zahtevnejše programe imamo na voljo SSD velikosti 256 GB, ob njem je na voljo tudi klasični vrtljivi HDD velikosti 1 TB. Surova moč seveda pomeni, da ne moremo preveč računati na vgrajeni akumulator. Pri našem preizkusu je zdržal uro in 38 minut, ob nežni rabi bi sicer utegnil še nekaj dlje, ob zahtevnih igrah pa še par deset minut manj. Hladilni sistem kar dobro dohaja strojni zasnovi. Ob igranju ga bomo sicer slišali, a ni prehudo glasen.

Pri Acerju so poskrbeli tudi za morebitne prilagoditve ob pomoči programske opreme, imenovane PredatorSense. Tam lahko nastavljamo moč hlajenja, rahlo lahko tudi navijemo grafično kartico (po naših ugotovitvah ob preizkusu se to sicer pozna le za nekaj odstotkov), nastavimo lahko tudi delovanje namenskih tipk v levem zgornjem kotu. Ena zabavnejših možnosti je nastavitev barv, s katerimi se osvetlijo posamezni deli tipkovnice – vsakemu izmed štirih odsekov lahko določimo različno barvo.

Novi Predator Helios je odlični prenosnik, tako za zahtevno delo kot za igranje iger. Poleg opisane sestave so na voljo tudi druge, nekoliko manj zmogljive, denimo s procesorjem i7 (namesto i9) in manj pomnilnika. Dejstvo je, da je namreč ravno cena ahilova peta tega modela.

Acer Predator Helios 500

Poslovni indeks SYSmark 2014 (Office Productivity): 1182.

Večpredstavnostni indeks SYSMark 2014 (Media Creation): 1738.

Trajanje delovanja: 1 ura 38 minut.

Zgradba in oprema: 10.

Velikost in teža: 3.

Mere: 43 × 30 × 3,9 cm. 3,8 kg.

Značilnosti: Intel Core i9-8950HK, 2,9 GHz, 32 GB RAM, 256 GB SSD, 1 TB HDD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth.

Zaslon: 17-palčni, 3840 × 2160 pik.

Operacijski sistem: Windows 10 Home.

Cena: 3400 EUR.

Prodaja: www.diss.si.

Za: Zmogljivost, tipkovnica, vmesniki, zaslon.

Proti: Cena, velikost in teža.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

Borut Golob | 2.7.2018 | 11:04

"Mere: 32,4 × 21,7 × 1,6 cm. 1,1 kg." Ste prepričani? Morda so uporabili zaslon z negativnim robom, da so stlačili 17" zaslon v 15" ohišje :) LP, Borut

Jure Forstnerič | 2.7.2018 | 11:09

Uf, hvala, ja, to je ostalo od vzorca nekega drugega prenosnika (v naši tabeli so pravilni podatki). Bomo popravili!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji