Objavljeno: 28.12.2022 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Januar 2023

Acer Aspire Vero

Gre za preprosto oblikovan prenosnik, ki sicer deluje nekoliko plastično, a je videz zelo prikupen. Rahlo hrapava plastika, prijetna na otip, na videz spominja na reciklirane papirnate embalaže, v modro sivem ohišju namreč opazimo posamezne bele in temnejše pike. Vtis je vsaj po našem mnenju dober, lepo ga dopolnjujejo tudi posamezne rumene podrobnosti (denimo gumijaste nogice). Ohišje ni posebej obarvano, poudarjajo pa tudi uporabo povsem navadnih vijakov, kar olajša naknadno servisiranje in strojne nadgradnje.

Prenosnik je sicer klasičnih mer, morda je malenkost debelejši od povprečja v tem razredu. Vgrajen je 15,6-palčni zaslon ločljivosti 1.920 × 1.080 pik z matriko IPS in matirano prevleko z dovolj malo odboji, je pa temnejši, kot bi si želeli – v pisarni ne bi smelo biti težav, na soncu pa se bomo preveč naprezali. Tipkovnica je dovolj dobra, na njeni desni je tudi samostojna številčnica z nekoliko ožjimi tipkami. Vgrajena je osvetlitev tipk brez različnih stopenj, torej je lahko le vključena ali izključena. Pri vmesnikih ni posebnosti, omeniti velja morda le klasični omrežni vmesnik, ki vse bolj postaja izjema in ne pravilo.

Kot nakazuje že ime, gre za »zeleni« računalnik, kjer so pri izdelavi uporabili reciklirane materiale.

Na voljo so seveda različne sestave, na preizkus smo dobili eno zmogljivejših. Gre za Intelov štirijedrni procesor i7-1195G7, 16 GB pomnilnika ter 1 TB velik pogon SSD. Na zmogljivost res nismo imeli pripomb, saj se dobro obnese pri vseh klasičnih opravilih, le zahtevnejših iger tu ne bomo igrali. Vzdržljivost baterije bi lahko bila sicer boljša, a pri Acerju poudarjajo uporabo varčnih načinov delovanja (torej zelo hiter izklop zaslona ob neuporabi in podobno). Naš preizkus sicer ni ravno varčen, saj je zaslon ves čas prižgan pri največji svetlosti, vključena je tudi brezžična povezava. Kot pogosto poudarjamo, bi ob varčnejši uporabi prenosnik zdržal občutno dlje.

Pri Acerju so dodali aplikacijo VeroSense, ki ponudi prijaznejši dostop do načinov delovanja, ki jih sicer poznamo v okolju Windows. Klasičnim Performance, Balanced in Eco načinom so tako dodali še Eco+. Ta še dodatno zatemni zaslon, hkrati nastavi, da se zaslon ugasne že po eni minuti neuporabe. Po našem mnenju je že skoraj preveč varčen, a verjamemo, da bo marsikomu tudi koristen.

Aspire Vero je na papirju skoraj pozabljiv prenosnik, ki vsaj v preizkušeni sestavi ponudi dovolj moči tudi za zahtevnejše uporabnike. Z zanimivim videzom in poudarkom na ekologijo pa je svojevrstni posebnež, kar ga po našem mnenju vseeno loči od večine bolj dolgočasnih domačih prenosnikov.

Acer Aspire Vero

Poslovni indeks PCMark 10 (Productivity): 6.667

Večpredstavnostni indeks PCMark 10 (Content Creation): 5.482

Trajanje delovanja: 3 ure, 49 minut

Zgradba in oprema: 8

Velikost in teža: 7

Mere: 36,3 × 25,5 × 2 cm; 1,8 kg

Značilnosti: Intel Core i7-1195G7, 2,9 GHz, 16 GB RAM, 1 TB SSD, WLAN 802.11 ax, bluetooth

Zaslon: 15,6-palčni, 1.920 × 1.080 pik

Operacijski sistem: Windows 11 Home

Cena: 900 EUR

Prodaja: Notesniki.si.

Za: Uporaba recikliranih materialov, solidne zmogljivosti.

Proti: Povprečni zaslon, vzdržljivost akumulatorja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji