Objavljeno: 27.1.2009 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Januar 2009 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Acer Aspire 8930

Acerjeva ponudba prenosnih računalnikov je bila v razredu "velikanov" deležna rahle posodobitve. Acer Aspire 8930 izhaja iz predhodnika Aspire 8920, ki smo ga že imeli na preizkusu, opazna razlika pa je zgolj v procesorskem naboru in grafični kartici.

Acer Aspire 8930

Productivity: 92,4.

VideoCreation: 100,24.

Trajanje delovanja: 2 ure 25 minut.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 2.

Mere: 44,1 x 30,0 x 4,4 cm, 4,1 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo P7350, 2,0Ghz, 4096 MB ram, 320 GB disk, blue-ray, WLAN 802.11 a/b/g/n, bluetooth, ir.

Zaslon: 18,4-palčni, 1920 x 1080 pik.

Operacijski sistem: Windows Vista Home Premium.

Cena: 1449 EUR.

Prodaja: Alterna, Avtera, TrendNet.

Za: Zaslon, zmogljivost, blue-ray, zvok.

Proti: Slaba prenosljivost, ni vmesnika firewire.

Tako Aspire 8930 uporablja Montevina procesorski nabor oz. Centrino 2, na voljo pa sta grafični kartici nVidia GeForce 9700M GT ali GeForce 9600M GT. Drugih opaznejših razlik med modeloma praktično ni. Na preizkusu smo imeli šibkejšo različico Aspire 8930. Tako se pod veliko tipkovnico skriva Intelov Core 2 Duo procesor, ki deluje pri 2.0 GHz, nVidina grafična kartica GeForce 9600M GT, prostornih 4 GB pomnilnika in 320 GB disk.

Prenosnik je nekoliko poseben predvsem zaradi velikosti, saj ima vgrajen 18,4-palčni zaslon formata 16 : 9, ki prikazuje sliko v polni HD ločljivosti (1920 x 1080 pik). Ker je zasnovan predvsem za predvajanje filmov, ima vgrajen predvajalnik blu-ray in dober zvočni sistem z dodatnim nizkotoncem, imenovanim "Tuba". Acer zagotavlja učinek pravega prostorskega zvoka, saj ima zvočnike nameščene na vseh koncih ohišja.

V praksi se izkaže, da jim je to razmeroma dobro uspelo. Sicer je za učinkovit prostorski učinek treba poiskati pravo mesto pred prenosnikom, ki pa je seveda na ravno pravšnji razdalji od zaslona. Za lažje upravljanje večpredstavnih vsebin je na levi strani tipkovnice nameščena za dotik občutljiva plošča z najpogostejšimi gumbi, kot so na primer glasnost zvoka, menujske tipke itd. Ti gumbi naj bi prišli v poštev še posebej pri Acerjevi programski opremi za predvajanje večpredstavnih vsebin. Ta pa je nadvse omejena in marsikdo bo raje posegel po alternativah.

Ker Aspire 8930 ponuja dovolj prostora, ima tipkovnica tudi številski del, a vendar je zaradi večnamenske ploščice na levi strani še vedno nekoliko natrpana. Kljub velikosti se tipkovnica ne upogiba, le tipke so iz gladke plastike, na njih pa se lepo poznajo prstni odtisi. Sledilna ploščica je rahlo vbočena v samo ohišje računalnika, med tipkama pa so vgradili bralnik prstnih odtisov, ki ga lahko uporabimo tudi kot kolesce. Sam čitalnik je precej občutljiv in odčitavanje skoraj nikoli ne uspe v prvem poskusu, saj je treba prst pritisniti s precejšnjo silo.

Prenosnik je obdan z vmesniki, in sicer s štirimi vtičnicami USB in eno kombinirano s eSATA, HDMI, ki omogoča tudi prenos zvoka, VGA izhod, bralnik pomnilniških kartic, ExpressCard, omrežni in modemski priklop, infrardeči vmesnik ter spletno kamero z ločljivostjo 1 megapiksel.

Glede na vso opremo in mere prenosnik tehta dobre štiri kilograme. Zraven šteje tudi baterija z zmogljivostjo 4800 mAh, ki zadostuje za dve uri in petindvajset minut delovanja. To je povsem dovolj za ogled filma. Na prenosniku je nameščen operacijski sistem Windows Vista Home Premium z veliko manj uporabne programske opreme, uporabna pa je seveda na voljo z doplačilom licence.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji