Objavljeno: 26.6.2019 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij-avgust 2019

Acer Aspire 5 A517

Prejšnji mesec smo preizkusili Acerjev Aspire 5 v petnajstpalčni različici, tokrat pa smo pod drobnogled vzeli še njegovega večjega, sedemnajstplačnega brata. Še vedno gre za prenosnik Aspire 5, le da tokrat nosi podrobnejšo oznako A517-51G-59K3. Prenosnik je namenjen domačim uporabnikom pa tudi manjšim podjetjem, kjer je cena pomemben dejavnik pri izbiri računalnika.

Navzven je seveda zelo podoben svojemu sorodniku, plastično ohišje ima temno siv, skoraj črn pokrov, ta je navpično narebren za nekoliko boljšo čvrstost. Širok srebrn tečaj nosi oznako Aspire in prenosniku doda nekaj poslovne elegance, notranjost in spodnji del ohišja pa sta povsem črna. Kakovost izdelave je za ta cenovni razred dovolj dobra, rob je manj oster kot pri manjšem sorodniku, je pa prenosnik po našem mnenju razmeroma težak – tri kilograme je kar dosti, tudi za 17-palčni model (za primerjavo – vstopni model HP 17-ca0009nm, ki smo ga preizkusili pred nekaj meseci, tehta 2,45 kilograma). Ohišje ponuja dovolj enostaven dostop do pomnilnika in pogona, ne pa tudi za menjavo baterije.

Zaslon je zelo soliden, ponuja ločljivost FullHD, kar je pri 17,3 palca po našem mnenju obvezno. Ima matirano prevleko, ki poskrbi za dovolj malo odsevov, v uporabi pa je matrika IPS z dobrimi barvami in odličnimi vidnimi koti. Tipkovnica nam je dala malo slabši občutek kot pri manjšem modelu, povratni odziv je za odtenek manj odločen, hkrati je malo več udiranja v srednjem delu. Na desni strani je tudi samostojna številčnica, kar v kombinaciji z velikim zaslonom solidne ločljivosti pomeni, da bo prenosnik dobra izbira tudi za pisarniško-računovodska opravila. Dvojna stereo zvočnika sta solidna, a nič posebnega.

Prenosnik je zgledno opremljen z vmesniki, na desni strani sta dva USB (po standardu 2.0), ob njiju pa tudi izhod zvočne kartice. Tam najdemo tudi prostor za optični pogon, a tega preizkušeni model ni imel (a ga, po pravici povedano, tudi nismo pogrešali). Na levi strani najdemo še en USB po novejšem standardu 3.0, zraven pa en USB-C, izhod HDMI in klasični omrežni vmesnik – dodana je tudi reža za pomnilniške kartice SD. Mogoče bi si želeli zamenjati enega izmed USB 2.0 za hitrejši vmesnik, a – roko na srce – za ciljne uporabnike bo tudi taka postavitev dovolj dobra.

Strojna zasnova je enaka kot pri omenjenem petnajstpalčnem modelu. Gre za Intelov procesor i5-8250U s taktom 1,6 GHz in štirimi jedri. Tar ponuja odlično razmerje med zmogljivostjo in varčnostjo (na kar opozarja tudi črka »U« v imenu). Zraven je 8 GB pomnilnika, dva več kot pri manjšem sorodniku. Za grafiko sta na voljo Nvidijina GeForce MX150 in Intelova vgrajena rešitev, a četudi prenosnik ni namenjen igričarjem, bo kakšen Fortnite vseeno tekel brez težav. Podatki se bodo shranjevali na pogon SSD velikosti 256 GB. Prenosnik je glede na ceno zelo hiter in odziven, nad zmogljivostmi se res ne moremo pritoževati. Hkrati je glede na velik zaslon tudi dovolj varčen. Na našem preizkusu je zdržal pol četrte ure, ob varčni rabi pa verjamemo, da bi zmogel še občutno daljšo avtonomijo.

Že manjši, petnajstpalčni Aspire 5 smo pohvalili in napisali, da ponuja dobro razmerje med ceno in zmogljivostjo. Enako velja tudi za večji model – sicer velja sto evrov več od svojega sorodnika, v času pisanja je cena v naših spletnih trgovinah namreč 850 evrov. Odločitev je enostavna pri velikosti zaslona – tokrat preizkušeni prenosnik je solidna alternativa namiznemu modelu pa tudi primerna izbira za domače uporabnike, ki ne izbirajo po majhni teži in prenosljivosti.

Acer Aspire 5 (A517)

Poslovni indeks SYSmark 2014 (Office Productivity): 1149

Večpredstavnostni indeks SYSMark 2014 (Media Creation): 1205

Trajanje delovanja: 3 ure 25 minut

Zgradba in oprema: 6

Velikost in teža: 2

Mere: 42,3 × 28,9 × 2,8 cm, 3 kg

Značilnosti: Intel Core i5-8250U, 1,6 GHz, 8 GB RAM, 256 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth

Zaslon: 17,3-palčni, 1920 × 1080 pik

Operacijski sistem: Windows 10 Home

Cena: 849 EUR

Prodaja: www.diss.si

Za: Zmogljivost glede na ceno, zaslon.

Proti: Teža.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji