Objavljeno: 27.6.2018 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij-avgust 2018

Acer Aspire 3 A315-41-R3NG

Acerjev novi Aspire 3 z oznako A315 je zanimiv predvsem, ker gre za naš prvi preizkus prenosnika s procesorjem AMD nove družine Ryzen. Gre za prvo resno konkurenco Intelu v kar nekaj letih, namizni procesorji Ryzen pa so nas sicer pred časom že navdušili. Prenosniki Aspire so sicer namenjeni domačim uporabnikom, gre za prenosnike z dobrim razmerjem med ceno in zmogljivostmi.

Najšibkejša plat tega prenosnika je njegovo ohišje. Po videzu je sicer še kar solidno, na hitro se zdi, kot da bi bilo iz črnega brušenega aluminija, dotik pa razkrije, da gre za dokaj povprečno plastiko. Zaslon je sicer solidno vpet, slabše je s tipkovnico, sploh z desno stranjo, kjer je vpetje slabo, tipke dajejo plehak občutek. Ohišje tako ne navduši. Seveda prenosnik meri na uporabnike, ki po tej plati niso preveč zahtevni.

Zaslon je povprečen, pri diagonali 15,6 palca ponuja ločljivost 1920 × 1080 in mat prevleko. Minus je povprečni vidni kot, kjer ob nagibu hitro opazimo blede, nenatančne barve. Sledilna ploščica je za ta cenovni razred kar dobra, dovolj velika in natančna. Vmesniki ne presenečajo, na voljo so trije klasični USB (eden po hitrostnem standardu 3.0), omrežni vmesnik in izhod HDMI, zraven je še bralnik pomnilniških kartic SD.

Omenili smo že uporabo procesorja AMD Ryzen, konkretno Ryzen5 2500U s taktom 2 GHz. Ta naj bi bil približno ekvivalenten Intelovim procesorjem serije i5. Procesor se dobro odnese, sploh pri opravilih, ki koristijo več jeder, konkretno imamo štiri in tehnologijo AMD Simultaneous Multi-Threading, primerljivo z Intelovo Hyper-threading. Ob tem sta na voljo pomnilnik 6 GB in pogon SSD velikosti 256. Skupaj gre za zelo dobro zasnovo, ki bo brez težav poganjala večino opravil. Za grafiko poskrbi integrirana AMD Vega 8, ki se obnese nekoliko bolje od Intelovih integriranih rešitev, a vseeno ne pride blizu ločenim grafičnim karticam.

Acerjev novi Aspire 3 je sicer na voljo tudi z Intelovimi procesorji v različnih konfiguracijah, a se nam zdi tudi ta preizkušena kombinacija zelo posrečena. Najšibkejša člena sta plastično ohišje in zaslon z razmeroma slabimi vidnimi koti, a za nezahtevne uporabnike, ki bodo prenosnik večino časa uporabljali na pisalni mizi, res ne gre za slabo izbiro.

Acer Aspire 3 A315-41-R3NG

Poslovni indeks SYSmark 2014 (Office Productivity): 981.

Večpredstavnostni indeks SYSMark 2014 (Media Creation): 1154.

Trajanje delovanja: 3 ure 44 minut.

Zgradba in oprema: 6.

Velikost in teža: 5.

Mere: 38,2 × 26 × 2,1 cm. 2,1 kg.

Značilnosti: AMD Ryzen5 2500U, 2 GHz, 6 GB RAM, 256 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth.

Zaslon: 15,6-palčni, 1920 × 1080 pik.

Operacijski sistem: Windows 10 Home.

Cena: 625 EUR.

Prodaja: www.diss.si.

Za: Solidna zmogljivost glede na ceno.

Proti: Plastično ohišje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji