Objavljeno: 30.9.2014 | Avtor: Miran Varga | Monitor Oktober 2014

90 let inovacij

Sejem zabavne elektronike IFA, ki v začetku septembra poteka v Berlinu, je letos praznoval pomembno obletnico. Bil je že 90. zapovrstjo, pri čemer so organizatorji za spoštljivo obletnico predstavili pomembno pridobitev – CityCube Berlin je prostran dodatni sejemski kompleks, s katerim želijo potešiti izjemno zanimanje razstavljavcev iz panog potrošniške elektronike in gospodinjskih aparatov.

Sejem IFA ni le znanilec jeseni, temveč dober pokazatelj, s kakšnimi digitalnimi napravami se bomo uporabniki igrali oziroma zabavali v zimskih mesecih (in še vse prihodnje leto). Letos je svoje novosti in inovacije predstavljalo kar 1538 razstavljavcev, ki so si razdelili neverjetnih 149.500 m² razstavnih površin. Med več tisoč novostmi sva se prebijala tudi Monitorjeva pisca in ugotovila, da je letos izdelovalcem mobilnih naprav praktično uspelo izmakniti pozornost z  izdelovalcev televizorjev, kar je bilo še do nedavna, po zaslugi »morja« zaslonov, ki vsako leto zaznamuje to sejemsko prireditev, praktično nemogoče.

Mobilniki in ure silijo v ospredje

A trendi gredo pač svojo pot in tako smo bili že pred uradnim odprtjem sejma deležni številnih predstavitev novih pametnih telefonov, tablic in predvsem nošenčkov (t. i. wearables). Težko je uganiti, kateri pametni telefoni bodo dejansko zaznamovali prodajo v Sloveniji, a korejski gigant Samsung je prepričan, da bi to vlogo zlahka odigrali njegovi tablifoni po imenu Note. Četrta generacija Galaxy Note 4 se lahko pohvali s kar 14,5 cm zaslonom Super AMOLED ločljivosti 2560 × 1440 pik. Slika je resnično odlična, visoka ločljivost zaslona pa v navezi s prenovljeno funkcijo MultiView omogoča pravo večopravilnost. Uporabniki lahko aplikacije uporabljajo v enem, deljenem ali prikaznih oknih, velikost aplikacij pa preprosto prilagodijo z večanjem ali manjšanjem okna z dvema prstoma. Manijo samoportretiranja bo Galaxy Note 4 zadovoljil s svojevrstno inovacijo – vgrajeno ima namreč sprednjo kamero z goriščno razdaljo f1.9, ki ponuja osnovni 90 stopinj obsegajoči kot snemanja in opcijski širokokotni način s 120 stopinjami – ta se zdi idealna izbira za izvajanje skupinskih »selfiejev«. Največ pozornosti je Note 4 požel po zaslugi drugega izdelka – očal z navidezno resničnostjo Samsung Galaxy VR. Samsung se želi z nakupom Oculusove tehnologije hitro zavihteti na vlak prihodnosti. Všeč nam je povsem brezžično delovanje očal, a predvsem za kratkotrajnejše spremljanje vsebin, saj trenutna tehnologija vendarle še ni tako dozorela, da bi se lahko z njo nekaj ur sprehajali po igrah.

Samsung Gear S

Samsung Gear S

LG Watch Music

LG Watch Music

Medion Junior Tab

Medion Junior Tab

Z vidika samih inovacij se zdi za industrijo zelo pomemben tudi izdelek Galaxy Note Edge. Naprava ima edinstveno ukrivljen zaslon, imenovan kar 2,5 D, ki med drugim omogoča prejem sporočil in obvestil na stranski rob zaslona, če na glavnem zaslonu poganjamo kakšno drugo celozaslonsko vsebino (film, igro ipd). Nova oblika je prinesla tudi nov način dostopa do aplikacij, informacij in drugih funkcij, številne med njimi lahko zaženemo na stranskem zaslonu, tudi ko je telefon pokrit z zaščitnim etuijem.

Med mobilniki, ki bi se lahko letos prikupili širšim množicam, je, denimo, HTCjev Desire 820. V lično ohišje so tajvanski inženirji zapakirali novi osemjedrni 64-bitni procesor Snapdragon 615, zato je telefon, opremljen s 5,5-palčnim zaslonom (takšni zasloni, mimogrede, postajajo nova norma v svetu mobilnih telefonov), že pripravljen na novo platformo Google Android L. Prednja kamera z ločljivostjo 8 milijonov pik pa naj bi bila kakor nalašč za vse ljubitelje »selfijev«. Nekaj podobnega obljublja tudi Lenovo s svojim oblikovalsko navdihnjenim telefonom VIBE X2.

Skoraj vsi izdelovalci mobilnih telefonov imajo danes v ponudbi tudi pametne ure. Kategorija nošenčkov si namreč na vso silo prizadeva biti uspešna, saj ji tržni analitiki pripisujejo svetlo prihodnost. Medtem ko je večina pametnih ur še vedno razmeroma debelih in okornih, je naše oči in zapestje še najbolj očarala oblikovalsko nadvse prepričljiva LG G Watch R. V kovinsko ohišje odeta lepotica ostane na zapestju ob pomoči usnjenega pasu, za njeno pamet pa skrbi Googlov operacijski sistem Android Wear, zato je združljiva z velikanskim številom pametnih telefonov.

Sicer pa so med nošenčki prevladovale številne zapestnice, ki merijo življenjske znake uporabnika in njegovo dejavnost, vse skupaj pa znajo v povezavi z mobilnimi telefoni in mobilnimi aplikacijami spraviti v bolj ali manj pregledno obliko in tako vplivati na uporabnikov življenjski slog.

Tablice po poti računalnikov?

Ofenziva tablic bo znabiti prav letos dosegla vrhunec. Številni izdelovalci si že malce grizejo nohte, saj je izjemno hitre rasti prodaje konec, številni trgi postajajo po vzoru prodaje računalnikov že zasičeni. A to pomeni le eno – sodobna tablica mora biti ali močno nadpovprečen izdelek ali pa ustrezno cenejši od bližnjih konkurentov. Ker mnogoterim brezimnim kitajskim izdelovalcem na tem področju ne pripisujemo večjih možnosti za uspeh, nas je med tabličnimi novostmi prepričala predvsem Sonyjeva Xperia Z3 Tablet Compact. 8-palčna vsestranska tablica je prav neverjetno tanka in lahka, zato jo lahko spravimo celo v hlačni žep. In če jo tam tudi pozabimo, ko hlače operemo, ji ne bo hudega, saj je za razliko od večine konkurentk vodotesna.

Shujševalna kura je dosegla tudi svet prenosnih računalnikov. Tanki in lahki so pač vedno v modi. Jesen bo zato postregla s številnimi novimi modeli prenosnikov, razveselila pa nas je predvsem krepitev precej prepričljivih in cenovno ugodnih prenosnikov Chromebook, ki poganjajo Googlov operacijski sistem. ASUS, HP in Toshiba imajo po videnem sodeč zelo dobre možnosti, da zagrizejo v tržni delež z okenskimi operacijskimi sistemi opremljenih prenosnikov. Seveda se bodo tudi slednji branili na vse kriplje. Najbolj prepričljiv v tem pogledu je novi ThinkPad Helix, ki skrbi, da kategorija prenosnikov Ultrabook ostaja zvesta svojim usmeritvam glede skromnih zunanjih mer, a izjemnih zmogljivosti. Inženirji Lenova so v ta hibridni prenosnik (zanj sta na voljo kar dve tipkovnici) vgradili pasivno hlajeni procesor Intel Core M in tako dosegli absolutno tiho delovanje. 815 gramov težka in 9,6 mm debela naprava, opremljena z odličnim 11,6-palčnim zaslonom (zaščitenim s steklom Gorilla Glass), v navezi s tipkovnico Ultrabook Pro omogoča kar 12-urno avtonomijo (brez pa 8-urno).

Kitajski izdelovalec se zdi trenutno še najbolj naklonjen inovacijem v računalniškem prostoru. Tako je na sejmu IFA pokazal tudi dva nova »mizna računalnika«, HORIZON 2s in 2e, ki ju bodisi lahko obravnavamo tudi kot res veliki tablici. Poleg možnosti igranja več uporabnikov na istem zaslonu zna 21,5-palčni model HORIZON 2e po zaslugi tehnologije NFC enostavno sodelovati tudi z drugimi mobilnimi napravami, kar še poveča njegovo uporabnost v gospodinjstvu.

Slovenska zvezda – Gorenje

Zelo pomembno vlogo sejmu IFA pripisuje velenjsko podjetje Gorenje, ki ima v eni najpomembnejših hal na sejmišču postavljen izjemen razstavni prostor v dveh nadstropjih – v skupni velikosti kar 810 kvadratnih metrov. Gorenje je sejem IFA izkoristilo za premierno predstavitev nove generacije osebnih kuharskih pomočnikov (pečic, kuhališč, kuhinjskih nap in mikrovalovk) HomeMade, ki uporabniku močno poenostavljajo kuhanje. Nadgradili so tudi pametno kuhališče IQcook s številnimi prednastavljenimi programi, ki ob kopici senzorjev skrbijo, da kuhališče samodejno prilagaja temperaturo v posodi in čas trajanja ter tako uporabniku omogoča kuhanje brez posebnega nadzora. Hrana se zato ne more prismoditi ali razkuhati, zaradi načina kuhanja in pečenja pa zadrži skoraj vse vitamine in minerale. Sicer pa velja omeniti, da so številne razstavne prostore izdelovalcev bele tehnike, tudi Gorenja, letos zaznamovali številni dizajnerski in barvni aparati, saj vse več uporabnikov tudi od gospodinjskih aparatov in pripomočkov pričakuje, da so lepi in pametni, ne zgolj uporabni.

Televizorji na steroidih

Obiskovalce sejma IFA vedno očarajo veliki zasloni televizorjev, in tudi letos ni bilo nič drugače. Medtem ko sta kratici 4K in 3D postali že pravi stalnici in spremljevalki večine predstavljenih modelov, pa skoraj vsi izdelovalci že pogledujejo v prihodnost. Proti ločljivosti 8K, pri čemer takšna slika nosi v sebi kar 16-krat več informacij kot danes splošno razširjeni digitalni televizorji s polno visoko ločljivostjo (Full HD). Ko smo tako stali pred LGjevim 98-palčnim velikanom z ločljivostjo 8K, smo se spraševali, ali naše oko sploh še razloči med okolico in sliko na televizorju, tako realistična je bila. Trend ukrivljanja zaslonov televizorjev je letos zajel še večje število izdelovalcev, a zdi se, da jim tokrat uporabniki ne bodo sledili. Drži, ukrivljen zaslon je modna muha, doplačilo, ki ga prinese dražji postopek izdelave takega televizorja pa preprosto ne odtehta skorajda nič bistveno boljše uporabniške izkušnje. Je pa zadovoljstvo videti, da izdelovalci resnično obvladajo tehnologijo izdelave zaslonov. Samsung je, denimo, izdelal prvi in največji upogljiv televizor z ločljivostjo UHD. Revolucionarni televizor pritegne pozornost s sposobnostjo upogibanja, ki (skoraj) neopazno spremeni zaslon iz ravnega v ukrivljenega – in to zaslon diagonale 267 cm s kinematografskim razmerjem stranic 21 : 9 (ločljivost zaslona je odličnih 5120 x 2160 pik). Philips pa je letos nadaljeval z lansko misijo selitve še več pameti v televizorje. Nove modele, na katerih teče operacijski sistem Android, lahko s pridom uporabimo tudi kot igralne konzole ali res velik podaljšek pametnega telefona.

Zasloni televizorjev še naprej rastejo in se krivijo.

Zasloni televizorjev še naprej rastejo in se krivijo.

Gospodinjsko uporabni roboti

V poplavi najrazličnejših novotarij smo se navdušili še nad vse naprednejšimi robotskimi sesalniki. Izdelovalec Dyson je za svoj prvenec na tem področju resda potreboval kar 16 let, a čakanje na sesalnik 360 Eye se bo kupcem (pregrešno dragega sesalnika) resnično izplačalo. Pametna naprava tako uporablja 360 stopinj obsegajoče nameščene slikovne senzorje in dejansko »vidi« okolico, zato nikoli dvakrat ne čisti istega dela površine, prav tako se ne zaletava v ovire ali pada po stopnicah, manjše ovire (kabli ipd.) pa suvereno premaguje s pogonsko zasnovo, ki uporablja gosenice. Dyson trdi, da ima 360 Eye vgrajen najzmogljivejši sesalni pogon med robotskimi sesalniki, nam pa je všeč predvsem to, da ga lahko krmilimo na daljavo ob pomoči mobilne aplikacije. Da, tudi v igračo ga lahko spremenimo.

Na sejmu IFA seveda ni manjkalo pametnih gospodinjskih aparatov, od pralnih in sušilnih strojev, hladilnikov in kavnih avtomatov. Pohvalimo lahko prizadevanja številnih izdelovalcev, ki so si zadali za cilj bodisi gradnjo ekosistemov bodisi možnost povezovanja svojih naprav navzven. Prepričali so nas, da sodobna podoba digitalnega doma vendarle ni tako zelo oddaljena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji