Objavljeno: 28.9.2011 14:03 | Avtor: David Vidmar | Monitor Posebna 2011 | Teme: android

55 androidnih

Čeprav se razcvet tablic z operacijskim sistemom Android šele pripravlja, je ponudba že zdaj pestra, dobrih aplikacij pa je dovolj, da jih boste lahko kar nekaj časa raziskovali. Začnete lahko kar z našim izborom, ki smo ga preizkusili s prvotno tablico Samsung Galaxy Tab.


Raba tabličnih računalniki se od telefonov razlikuje bolj, kot bi mislili na prvi pogled. Če telefone uporabljamo večinoma na poti, v avtu in na ulici, tablice največ uporabljamo doma na kavču. Manj na prostem in na delovnem mestu. Tudi zato se izbor najuporabnejših programov za tablice precej razlikuje od izbora najuporabnejših aplikacij za telefone. Na tablicah je manj zanimiva mobilnost, bolj pa pride do izraza za dotik občutljivi zaslon. In prav zaradi večjega zaslona nekatere aplikacije, ki niso prilagojene tablicam, na njih izpadejo slabo in so tako manj uporabne. Tako so avtorji prisiljeni premisliti, kako bo uporabniški vmesnik aplikacije oblikovan na manjših zaslonih telefonov in kako na večjih tabličnih zaslonih. Podobno lahko rečemo tudi za samo opravljanje, ki se prav tako nekoliko razlikuje. Na tablici je več prostora za več dotikov ali celo več prstov, na manjših zaslonih telefonov pa je treba razmisliti o dobrem kompromisu med preglednostjo podatkov in količino prikazanih podatkov. Oglejmo si, katere androidne aplikacije delujejo in so uporabne tudi na tablicah.

Igre

Začnimo pri področju, za katero raziskave pravijo, da se mu uporabniki tablic najbolj posvečamo - igram. Večina sodobnih iger je že prilagojena tablicam, predvsem imamo v mislih višjo ločljivost grafike, namig - nekateri avtorji se odločijo za izdelavo posebne, visokoločljivostne različice in imenu programa dodajo oznako "HD". Nikakor ne pozabite namestiti zdaj že legendarnih igric, kot so Paper Toss, Fruit Slice, Angry Birds (v vseh svojih različicah) ali Jewels.

Posebej zabavne so igre, ki jih lahko igramo v dvoje. Če si to na povprečnem telefonu teže privoščimo, so tudi najmanjše tablice kos več rokam, težave z več dotiki nastanejo le pri res cenenih tablicah. Ena takšnih igric je simulacija namiznega hokeja Spin Air Hockey, ki omogoča igranje proti umetni inteligenci ali pa živemu nasprotniku. Računalniške navdušence starega kova bo navdušila replika legendarnega Ponga z imenom Pong Multi Touch - bolj asketsko, a hkrati zabavno igrico bi si težko zamislili.

Spin Air Hockey

Prav poseben čar je igrati namizne igre na tabličnih računalnikih. Priporočamo lahko celo paleto brezplačnih iger istega izdelovalca, ki ne potrebujejoposebnega opisa, saj že naslovi povedo vse. Med njimi omenimo Checkers Free, ki je lična igra "dama" za enega ali dva igralca, na voljo je tudi Chess Free, torej šah, ki je prav tako na voljo za enega ali dva igralca in lahko popestri kakšno potovanje ali pa deževen dan na počitnicah. Za tiste, ki se raje zabavajo sami, bo zanimiv Super Sudoku.

Checkers Free

Tudi manjši otroci lahko uživajo v tablicah. Najmlajšim bo všeč preprosta tabla za risanje, kot je Kids Doodle, nekoliko večjim pa igra Kids Connect the Dots Lite HD, pri kateri je treba povezati zaporedje številk, da zagledamo preprosto sličico. Memory for Kids je enostavna igra spomina, ki bo primerno stare otroke zabavala kar nekaj časa, ko se bodo pa naveličali, si lahko prenesejo še številne podobne igre.

Kids Doodle

Čeprav je na volj veliko brezplačnih igric, se svet igric tu šele dobro začne. Če ste pripravljeni za igro odšteti evro ali dva, se izbor in kakovost precej povečata.

Brskanje in iskanje

Za brskanje po spletu posebni programi sicer niso potrebni, potrebujete le brskalnik. Če niste zadovoljni z izvirnim Googlovim brskalnikom, vgrajenim v Android, lahko posežete po celi paleti nadomestkov. Prav posebej dobro se obnese Opera Mobile Web Browser, ki navdušuje s hitrostjo, preprostostjo in minimalističnim vmesnikom. Opera zna prikazovati tudi Flash, med njene unikatne zmožnosti pa sodi t. i. način Turbo, kar pomeni, da Operini strežniki vsebino, ki smo jo zahtevali, najprej skrčijo in tako posledično pohitrijo prenos in zmanjšajo količino prenesenih podatkov. To je dobrodošlo na počasnih povezavah ali kadar moramo plačevati promet po porabi.

Med najbolj zaželene nadomestne brskalnike pa sodi Dolphin Browser HD, ki je posebna, za tablične računalnike prirejena različica brsklanika, dobro znanega s telefonov. Tudi Dolphin Browser HD ima vgrajeno možnost predvajanja vsebin flash, velja za hitrega, pozna pa še vtičnike, preobleke in druge manj pomembne dodatke.

Konkurenčnih izdelkov je še kar nekaj, vendar za povprečnega uporabnika pravzaprav niso potrebne in zanimive, tisti bolj petični pa bodo lahko po mili volji izbirali.

Kako uporabljamo tablice

Google je pred časom izvedel raziskavo, kaj uporabniki tablic, predvsem Applovega iPada, najraje počnejo z njimi. Rezultati so zanimivi, a vsaj nekoliko predvidljivi. Na prvem mestu je igranje iger, sledijo različni načini uporabe spleta (pošta, iskanje, brskanje, klepet). Le polovica uporabnikov na njih posluša glasbo ali gleda film(čk)e, manj kot polovica uporabnikov pa na svojih tablicah bere elektronske knjige, kar je le nekaj odstotnih točke več od deleža tistih, ki prek tablice nakupujejo. Upajmo, da bi raziskava v Evropi in v Sloveniji dala drugačne rezultate.

Vir:   admob by Google, Tablet Survey, marec 2001

Raziskava je prinesla še nekaj zanimivih potrditev, recimo, da so tablice v rabi večinoma doma in le redko na delovnem mestu in da (še) ne nadomeščajo računalnikov, temveč jih le dopolnjujejo.

Novice

Prebiranje novic, svetovnih, športnih in vseh drugih, si zasluži prav posebno omembo. Tablice so hitro vzeli za svoje vsi medijski imperiji, ki ponujajo novice zavite v aplikacijo. Med tujimi omenimo le svežo aplikacijo televizijske mreže CNN, vse druge boste z lahkoto našli tudi sami.

Med slovenskimi ponudniki novic so nekateri izdelali bolj, drugi manj uporabne aplikacije. Med aplikacijami časopisnih hiš najbolje deluje Dnevnik, pri televizijcih pa si velja ogledati nekoliko manj resno in bolj rumeno aplikacijo Novice 24ur.

Dnevnik

Če želite prebirati več virov hkrati, je ena izmed možnosti Google Reader, ki, pošteno povedano, ni optimiziran za tablice, njegova prednost je v tem, da so viri in podatki o prebranem povsem usklajeni s spletno različico. Pulse je bralnik virov, ki z domišljenim in sodobnim pristopom do potankosti upošteva prednosti in omejitve tabličnih računalnikov in naredi branje novic z različnih nadvse prijetno in predvsem pregledno in hitro. Omogoča enostavno ni pregledno dodajanje virov, zato boste le težko ostali brez gradiva za branje.

Pulse

Za vse, ki iščete bolj poglobljene novice, je na voljo še kopica bolj usmerjenih aplikacij, omenimo uradno aplikacijo prvenstva Formule 1, Formula1.com 2011, ki prav prijetno dopolni ogled nedeljskih dirk. Če smo še pred časom, med gledanjem dirke po televiziji, natančne rezultate in čas spremljali na prenosniku, je zdaj to bistveno bolj udobno s tabličnim računalnikom v naročju.

Druženje

Druženje na vse mogoče načine je še eno področje, kjer tablice blestijo. Ležerno prebiranje elektronske pošte ali klepetanje kar na kavču je nedvomno mamljivo. Za branje elektronske pošte Gmail je nadvse priporočljiva aplikacija Google Gmail, ki žal ni privzeto naložena na vseh tablicah z Androidom. Zahtevnejšim uporabnikom je namenjen silno priljubljeni K-9 Mail, ki zna pobirati pošto z računov IMAP, POP3 in tudi Exchange.

Za tiste, ki klepetate v več omrežjih hkrati, je primeren imo instant messenger, s katerim lahko klepetate s prijatelji, ki uporabljajo Windows Live Messenger, Yahoo!, AIM, Google Talk in druga omrežja. Tudi Skype se dobro obnese na tabličnih računalnikih in omogoča celo klicanje, če smo priključeni v brezžično omrežje ali v omrežje 3G. Video klici, žal, še niso na voljo, vrzel pa do neke mere zapolni fring Video Calls, chat, VoIP, ki zna prav tako sodelovati z nekaterimi drugimi omrežji, kot pove ime, pa omogoča tudi video pogovore.

Navdušenci nad družabnimi omrežji bodo z veseljem uporabljali uradne aplikacije za omrežji Facebook in Twitter, zahtevnejši pa bodo lahko posegli po aplikaciji TweetDeck (Twitter, Facebook). Čeprav je ta aplikacija začetno slavo in uporabnike pridobila na "navadnih" računalnikih, je uporabniški vmesnik pravzaprav idealen za tablične računalnike in ga posnemajo mnogi. TweetDeck ponuja udobno branje za račune na Facebooku, Twitterju, FourSquaru in Buzzu. Če vam iz kakršnegakoli razloga TweetDeck ne ugaja, poskusite še Seesmic (Facebook, Twitter), ki mu je po zmogljivostih precej podoben.

TweetDeck

Glasba in film

Že v uvodu smo zapisali, da je pravo mesto za tablični računalnik na kavču ali vsaj na kavni mizici v dnevni sobi. Nekoč smo tam hranili revije s tv sporedi, če je zdaj tam tablica, z namestitvijo programčka TVsporedi rešite problem pregleda programa na številnih programih, ki jih lahko gledamo v Sloveniji. Za vse filmoljubce in filmoljubke bo nepogrešljiv tudi IMDb, s katerim boste v hipu ugotovili, ali je film res tako zanič , kot se vam zdi, ali pa samo ne razumete visoke umetnosti.

TVsporedi

In ko po televiziji zmanjka programa, si lahko s tablico ogledate kak filmček na YouTubu, to pa bo najlaže in najudobneje narediti kar z izvirno Googlovo aplikacijo. Za ogled "domačih" filmov v raznih formatih, ki ste jih prenesli, bo najbrž povsem dovolj izvirna aplikacija, ki je del Androida, ali, še bolje, aplikacija, ki jo je dodatno razvil in namestil izdelovalec. Če nobena od teh ne zmore predvajati želene datoteke, lahko poskusite srečo z enim izmed številnih predvajalnikov, ki so na voljo na tržnici, bodite pozorni na to, da bo za marsikaterega treba odšteti kak evro. Eden takih, ki je uporaben tudi v brezplačni različici, je arcMedia, nikakor pa se ne moremo znebiti občutka, da bo treba počakati na prenos aplikacije VLC na Android, da bomo dobili zares dober predvajalnik. Če filme raje gledate na velikem zaslonu televizorja kakor na tablici in uporabljate medijski strežnik, poiščite zanj daljinski upravljalnik za Android. Eden najbolj priljubljenih je XBMC remote, enakovredne aplikacije pa so na voljo tudi za konkurenčne izdelke.

Pri predvajalnikih glasbe je izbira zares pestra. Ker veliko damo na tradicijo, smo za predvajanje glasbe izbrali WinAmp. Poleg predvajanja glasbe, shranjene na pomnilniški kartici, zna predvajati spletne radijske postaje, sodelovati z zbirko iTunes ali pa sinhronizirati zbirko z zbirko na računalniku.

WinAmp

In končno, če ste bolj ustvarjalne sorte, lahko uporabite tablični računalnik kot glasbilo. Da je tablica uporabna kot klaviatura, je najbrž kar očitno. Eden boljših programov, ki to omogoča, je xPiano. Malo manj očitno pa je, da je lahko tablica tudi enostavna kitara, če namestimo Guitar : Solo Lite. Če boste letos poleti tako orkestrirali ob tabornem ognju, se priporočamo za fotografijo!

Branje

Po rezultatih Googlove raziskave, ki jo omenjamo v posebnem okvirčku, presenetljivo malo uporabnikov tabličnih računalnikov te uporablja kot bralnike knjig. Resda je branje na namenskem bralniku, kot je, recimo, Amazon Kindle, udobnejše, a gre tudi s tablico, sploh če je manjšega formata. Tega se zaveda tudi knjižni gigant Amazon, ki za Android ponuja aplikacijo Kindle. Ta omogoča, da na tablicah prebiramo knjige, ki smo jih kupili v istoimenski trgovini. Povezanost je tako tesna, da se med različnimi napravami, za katere je na voljo bralnik Kindle, prenesejo ne samo knjige, temveč tudi podatek, na kateri strani posamezne knjige ste ostali.

Bolj odprte glave si bodo raje omislile Aldiko Book Reader, ki zna prikazovati elektronske knjige v oblikah ePub in PDF in navduši s svojim brezhibnim videzom, ki posnema knjižne police iPada. Če prav zares morate, si lahko namestite tudi uradni prebiralnik datotek PDF Adobe Reader.

Tablice se izkažejo tudi kot zelo priročni bralniki stripov. Za splošno branje in brskanje po stripih priporočamo Droid Comic Viewer, na voljo pa je tudi cela vrsta namenskih aplikacij za posamezne stripe. xkcdViewer je tako le eden izmed številnih programčkov, namenjenih zgolj prebiranju zbirke stripa xkcd.

xkcdViewer

Orodja

Tablica je lahko nadvse primerna za jutranjo budilko. Če vam vgrajeni alarmi niso dovolj, lahko poskusite z AlarmDroid [Alarm Clock], ki vas lahko zbudi s poljubno pesmijo, shranjeno na tablici, ali pa celo s spletnim radiem.

Če uporabljate tablico z vgrajenim sprejemnikom GPS, pa boste hitro ugotovili, da je navigacija na tablici bistveno udobnejša kot na telefonu in je najlaže začeti z Google Maps. Če raje gledate v nebo kot na cesto, si omislite še Google Sky Map, ki bo marsikoga prevzel s svojim delovanjem. Deluje namreč tako, da tablico obrnete proti izbranemu delu neba, program pa izriše vidne in manj vidne zvezde in izpiše njihove podatke.

Google Sky Map

Tudi velikanski kalkulator bo marsikomu prišel prav ali pa vam bo samo všeč. Nam je simpatičen RealCalc Scrientific Calculator. Vsi računalniški navdušenci, ki upravljajo več kot le svoj računalnik, bodo veseli programov za dostop do oddaljenih namizij. Če dostopate do namizij okolij Windows, si vsekakor oglejte program 2X client, ki bo na tablici že z nekaj kliki pričaral oddaljeno namizje.

Za zadnjo kategorijo smo prihranili tudi vse programčke, ki ne sodijo v kalup. Za enostavnejše prenose datotek na tablico in z nje priporočamo priročni SwiFTP FTP Server. Za dostop do datotek, shranjenih v oblakih, je zelo priročen DropBox. Tam lahko hranite elektronske knjige, priljubljena zvonjenja ali najpomembnejše slike in dokumente, pa vam bodo vedno na voljo, ne glede na to, katero napravo trenutno uporabljate. Za hrambo beležk v oblaku lahko uporabite Evernote, ki bo prav tako povezan s spletno aplikacijo in namenskim programom na navadnem računalniku.

Za prenovo namizja bodo zahtevnejši posegli po LauncherPro, tisti, ki bi radi iz tablice iztisnili kar največ hitrosti in ne potrebujejo nepotrebnih okraskov, pa po Zeam Launcher. Oba nadomeščata osnovni program za namizje in zagon programov, pa naj bo to izvirni androidni program ali pa od izdelovalca tablice predelana aplikacija. Dodatno si lahko namizje okrasite s katero izmed oblikovalsko dovršenih ur, recimo Retro Clock Widget, ali pa na namizje pripnete uporabno informacijo, recimo število dni do pomembnega datuma, kar omogoča Days Left.

In končno, tablični računalnik je lahko tudi samo navadna tabla. Se spomnite tistih tabel, ki jih imajo športni trenerji in na katerih ob prekinitvah igralcem razlagajo svoje taktične zamisli? Pozabite na plastične tablice in flomastre, s tabličnim računalnikom in SportsBoard boste na dvorišču ob treniranju sosedske nogometne ekipe videti veliko bolj resni!

SportsBoard

Za konec

Čeprav smo v uvodu zapisali, da je ponudba programčkov za tablice z Androidom pestra, po pregledu dodajamo, da se še ne more primerjati s ponudbo za Applov iPad. Pričakujemo, da se bo z drugo generacijo tablic in s prvo pravo različico Androida za tablice polje vsaj nekoliko izenačilo, tako po številu aplikacij kot tudi po kakovosti. Do takrat pa bomo morali izbirati nekoliko bolj previdno.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji