Objavljeno: 27.5.2008 15:17 | Avtor: Miran Varga | Monitor Maj 2008

4.096.000 pik

Izdelovalci računalniških monitorjev so nas začeli razvajati z zasloni na tekoče kristale, ki premorejo vse večje diagonale in ločljivosti. Na tokratni preizkus smo dobili LGjevega 30-palčneža, ki je zaenkrat eden redkih predstavnikov v tem razredu velikanov, pa čeprav smo prve take primere preizkušali že pred leti.

Začnimo pri zunanji podobi. Matrika iz tekočih kristalov in s 30 palci (76 centimetrov) diagonale je vpeta v masivno črno ohišje, zato LGjev velikan bolj spominja na televizor LCD kot računalniški monitor. Zunanjost je precej pusta, poleg gumba za vklop na prednji strani najdemo le še gumba za nastavitev svetlosti zaslona ter vklop oziroma izklop (precej nadležnih) zvočnih učinkov ob pritisku gumbov. Že takoj velja izpostaviti to, da monitor ne premore klasičnih zaslonskih menujev, kot smo jih vajeni pri praktično vseh monitorjih. LG je očitno varčeval na napačnih področjih in je model W3000H opremil tudi le z enim samim vmesnikom DVI. To je krepko manj od (tudi manjše) konkurence (ta neredko ponuja tudi tri vmesnike in več). S tem je tudi nerazumljivo omejil samo funkcionalnost monitorja. Za nameček to pomeni, da gre za t. i. vmesnik dual-link DVI, ki od uporabnika zahteva, da s priloženim kablom dual-link DVI monitor povežemo, da, uganili ste, z grafično kartico, ki podpira dual-link DVI. Tak vmesnik namreč podvoji pasovno širino signala, ki je potrebna za prikaz štirih milijonov zaslonskih pik. K sreči večina današnjih grafičnih kartic srednjega in visokega razreda to podpira - hiter prelet pokaže, da si morate lastiti vsaj AMD/ATI Radeona X1600 ali kaj zmogljivejšega, če želite iz monitorja iztisniti ločljivost 2560 × 1600 pik (WQXGA). V nasprotnem primeru boste obsojeni na ločljivost 1280 × 800 pik. Vmesnik DVI podpira tudi zaščito digitalnih vsebin HDCP, združljivo z operacijskim sistemom Windows Vista. Ko smo že pri vmesnikih, omenimo, da je monitor opremljen še s štirimi priključki USB 2.0 - dva izmed njih sta na spodnji strani zaslona, dva pa ob levi strani.

Posvetimo se ključnemu delu monitorja, prikazani sliki. LG W3000H razvaja z veliko delovno površino, ki ob privzeti ločljivosti 2560 × 1600 pik (velikost posamezne pike je vsega 0,25 mm) omogoča kar se da udobno delo. Monitor, ki je nastavljiv po višini in naklonu ter omogoča stensko montažo, postreže s kontrastno sliko (kontrastno razmerje je 3000 : 1). Tudi barve so žive in tople, tako da (k sreči) od uporabnika ne bodo zahtevale veliko popravkov v gonilnikih grafične kartice. Svetilnost zaslona je po tehničnih podatkih sodeč (330 cd/m2) zgolj povprečna, a se v praksi izkaže za več kot zadostno. Uporabnika zmoti le neenakomerna osvetlitev ozadja zaslona, ki k sreči ni pretirano očitna, a kaže na tehnološke izzive pri gradnji monitorjev z velikimi diagonalami. Višja svetlost robov slike je še posebej opazna ob gledanju video vsebin (DVD), pri običajnem poslovnem delu pa ne. Seveda gre za tehnično omejitev, ki je z nastavitvami na nadzorni plošči gonilnikov grafične kartice ni moč odpraviti.

Razkošje velike diagonale ponuja več delovne površine kot dva monitorja z ločljivostjo 1600 × 1200 pik, zato lahko na zaslon razporedimo kopico urejevalnikov dokumentov ter tabel, brskalnikov in drugih programov, pa nam ne bo zmanjkalo prostora. Takega monitorja se bodo razveselili tudi vsi, ki se ukvarjajo z urejanjem video posnetkov. Ker je monitor res velik (predstavljajte si, da bi zrli v televizor), smo občasno občutili, kako je gledalcu tenisa - za pregled nad celotnim delom zaslona smo morali premakniti glavo. In še - igranje računalniških iger na takem monitorju od uporabnika zahteva eno zmogljivejših grafičnih kartic, a postreže z odlično izkušnjo, tudi zahvaljujoč hitremu odzivnemu času (izdelovalec navaja 5 ms), s katerim nima nobenih težav tudi predvajanje večpredstavnih vsebin. Pohvalimo lahko tudi zelo dobro kotno vidljivost.

Na koncu se seveda pomudimo še pri nalepki s ceno. 1581 evrov ni malo denarja, še posebej v svetu računalniških monitorjev. Soliden 30-palčnik se tako kaj hitro znajde na tehtnici med dvema odličnima 24-palčnežema, ki ponujata več delovne površine za manjši skupni znesek. In ga, vsaj v našem primeru, tudi premagata.

LG W3000H

Kaj: Monitor LCD z diagonalo zaslona 30 palcev.

Izdeluje: LG, www.lge.com.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 1581 EUR.

Za: Velika delovna površina, visoka ločljivost.

Proti: Samo en vmesnik DVI, neenakomerna osvetlitev, cena.

Monitor ima t. i. vmesnik dual-link DVI, ki od uporabnika zahteva, da s priloženim kablom dual-link DVI monitor povežemo, da, uganili ste, z grafično kartico, ki podpira dual-link DVI.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji