Objavljeno: 25.2.2020 | Avtor: Miran Varga | Monitor Marec 2020

3D-tiskalniki za vsako nalogo

3D-tiskalniki so v zadnjem desetletju prehodili dolgo pot. Ogledali smo si, kaj vse je mogoče dobiti na trgu.

Raba 3D-tiskalnikov že dolgo ni omejena več zgolj na industrijo, saj ta predstavlja le še okoli tretjino naročil pri proizvajalcih teh naprav. S tem, ko je sredi preteklega desetletja tehnologija postala dostopnejša, smo 3D-tiskalnike začeli videvati tudi v oblikovalskih studiih, manjših pisarnah in seveda med domačimi uporabniki (kot neke vrste hobi). Razvoj gre nezadržno naprej in v različne smeri. Zmogljivosti tiskalnikov naraščajo, z njimi pa tudi sposobnost tiska vse večjih izdelkov. Močno je napredovala tudi programska oprema, ki uporabnikom še olajša pripravo modelov za tiskanje. Najcenejši 3D-tiskalniki stanejo okoli 200 evrov, medtem ko najdražji brez sramu dosegajo šestmestne številke. Oglejmo si, kateri so nekateri najboljši predstavniki v posameznih segmentih.

Zmogljiv industrijski 3D-tiskalnik

Tiskalnik Stratasys Fortus 450MC si je po izboru ZDNet prislužil naziv najboljši eksotični industrijski tiskalnik plastike. Njegov proizvajalec je dobro znano ime v industrijskem prostoru, omenjeni model pa ponuja zaprt prostor za tiskanje izdelkov dimenzij do 406 x 355 x 406 mm. Njegova odlika je ta, da lahko poleg najrazličnejših plastičnih mas zanesljivo tiska tudi ogljikova vlakna in najlon. In to praktično neprekinjeno. Idealen je za okolja, kjer se izdelujejo prototipi, ki jih uporabniki nameravajo uporabljati in ne samo pokazati. Tiskalnik namreč lahko natisne trpežne komponente z natančnimi tolerancami za uporabo v industrijskih aplikacijah. Edini minus je visoka cena, saj stane več kot sto tisočakov.

Tiskalnik kovinskih delov

Večina 3D-tiskalnikov topi plastično maso in z njo ustvarja 3D-predmete, a ne tiskalnik Desktop Metal Studio System+. Njegova odlika je tiskanje kovinskih delov, saj lahko proizvaja kovinske 3D-dele iz jekla, aluminija, bakra in celo titana. Stroj je lahko povsem samostoječ in deluje kot zaključena celota. Proizvajalec navaja, da so tako natisnjeni kovinski deli po trdnosti in drugih lastnostih enakovredni ulitim komponentam. Tudi ta tiskalnik ima nalepko s ceno, ki se meri s šestimi številkami.

Tiskalnik za podrobnosti

Natančnost je že sicer odlika industrijskih tiskalnikov, a po skrbi za tisk najmanjših podrobnosti izstopa tiskalnik Sindoh 3DWOX 7X. Njegova odlika je možnost natisa tankih slojev debeline vsega 0,5 mm. Delovno področje tiskalnika, ki uporablja tiskalne kartuše z nitkami, omogoča izdelavo predmetov velikosti do 370 x 390 x 450 mm. Cena? Že bolj znosnih slabih 20 tisočakov.

Tiskalnik velikih predmetov

Podjetja in podjetniki, ki želijo v načinu 3D natisniti kar največje predmete, naj pogledajo proti tiskalniku Stacker S4 Industrial. Ta premore kar štiri tiskalniške glave, v kombinaciji z veliko delovno ploščo pa tiskalnik lahko natisne predmete velikosti do 345 x 520 x 650 mm. Tiskanje je mogoče z eno tiskalno glavo, z dvema, s tremi ali z vsemi štirimi. Ob uporabi manjšega številka tiskalniških glav je mogoče skupno površino izdelave še povečati! Tiskalnik s ceno okoli 12 tisočakov je nekakšna večfunkcijska naprava v svetu 3D-tiskalnikov.

Tiskalnik plastičnih materialov

Za sedem tisočakov si lahko omislimo tudi enega najbolj raznovrstnih tiskalnikov plastičnih materialov. To oznako si zasluži tiskalnik BCN3D Epsilon, ki je zasnovan za zahtevno proizvodno uporabo in dodajalno proizvodnjo. Tiskalnik z veliko površino 420 x 300 x 400 mm premore popolnoma zaprto območje za izdelavo, v katerem lahko vzdržuje enakomerno toploto skozi celoten postopek izdelave, kar znatno poveča zanesljivost in predvidljivost tiskanja na večjih delih. Dve tiskalniški glavi lahko tiskata neodvisno ena od druge ali pa se dopolnjujeta. Tiskalnik pozna načina podvajanja in zrcala ter lahko istočasno natisne dva enaka (ali zrcalna) predmeta. Epsilon lahko tiska na široko paleto materialov industrijske kakovosti, opremljen pa je tako s filtrom HEPA kot tudi z ogljičnim, zato ga lahko varno uporabljamo bodisi v pisarniškem prostoru bodisi v proizvodnji.

Barvni 3D-tiskalnik

Večina 3D-tiskalnikov pri svojem delu nalaga sloje enobarvne plastike. Za tri tisočake in pol pa si lahko omislimo celo barvni 3D-tiskalnik. Toliko namreč stane model da Vinci Color proizvajalca XYZprinting, ki nam omogoča enostavno tiskanje barvnih 3D-predmetov. V bistvu gre za kombinacijo dveh tiskalnikov v enem – za klasični filamentni (FDM) 3D-tiskalnik in brizgalni tiskalnik. Po natisu posameznega sloja plastike tiskalnik vrhnjo površino še »obarva«, podobno kot to počnejo navadni brizgalni tiskalniki. Končni rezultat je barvni predmet, ki ne potrebuje barvanja. Pikolovci bi lahko dejali, da so tako natisnjene barve malo izprane, a za omenjeno ceno je možnost izdelave barvnih odtisov neverjetna. Pa še predmetov ni treba dodatno barvati.

Cenovno dostopna alternativa

Izbira cenovno dostopnih 3D-tiskalnikov je iz meseca v mesec bogatejša. A najcenejši modeli pogosto sprejemajo preveč kompromisov in bližnjic, zato trpita tako kakovost izdelave modelov kot tudi samega tiskalnika. Iz množice manjših hobi tiskalnikov izstopa Monoprice MP Select Mini V2. Z njim lahko natisnemo predmete mer do 120 x 120 x 120 mm, a se zato ta na dobrih 200 evrov cenjen tiskalnik odkupi z visoko stopnjo zanesljivosti delovanja in s kakovostnim tiskom.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji