Objavljeno: 30.5.2006 03:21 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Maj 2006

30 palcev na mizi

Veliki monitorji LCD so na trgu na voljo že precej časa. Prve 30-palčne modele smo tako preizkusili že pred nekaj leti. Dellov novinec, 3007WFP, pa je vendarle nekaj povsem novega.

Pri velikih zaslonih smo bili vajeni, da so namenjeni predvsem predstavitvam in predvajanju videa, ne pa neposredno računalniškemu delu. Tako je imela večina monitorjev z veliko diagonalo dokaj nizko ločljivost, primerljivo z ločljivostmi televizorjev LCD. Dellov novinec, 3007WFP, se lahko za razliko od konkurentov s podobno veliko diagonalo pohvali tudi z ločljivostjo, ki je primerna tako velikemu računalniškemu zaslonu. Prikaže namreč kar 2560 × 1600 pik.

Monitor se tudi sicer lahko pohvali s precej zmogljivim zaslonom: kontrastno razmerje je 700 : 1, svetlost zaslona pa 400 cd/m2. Odzivni čas je 11 ms (med dvema sivinama). Monitor priključimo na vmesnik DVI, opremljen pa je tudi z razdelilnikom USB, ki ima štiri priključke USB. S priklopom kabla USB med računalnikom in monitorjem pridobimo tudi bralnik kartic, ki je vgrajen ob strani.

Kakovost slike je za tako velik zaslon zelo dobra. Pohvalili bi enakomerno osvetlitev zaslona: tudi pri povsem beli zaslonski sliki nismo opazili večjih odstopanj. To je pri tako velikih zaslonih prej izjema kot pravilo. Kotna vidljivost je odlična, prikazane barve pa žive.

Tako zmogljiv monitor lahko do konca izkoristimo šele, ko ga priključimo na primerno grafično kartico. Monitor smo najprej preizkusili v navezi s kartico GeForce 7800GT. Kartica sicer podpira ločljivost monitorja, vendar ne omogoča npr. hkratnega priklopa dveh zmogljivih monitorjev - če smo na en izhod DVI priključili 3007WFP, smo na drugem izhodu lahko prikazovali sliko z ločljivostjo največ 1600 × 1200 pik. Monitor smo zato preizkusili še v navezi z grafično kartico 3DLabs Wildcat Realizm 800.

Gre za trenutno najzmogljivejšo grafično kartico podjetja 3DLabs z dvema procesorjema, 512 MB pomnilnikom in vodilom PCI Express. Podpira ločljivost največ 3840 × 2400 pik, torej je več kot dovolj zmogljiva za Dellovega novinca. Na kartico smo tako priključili dva Dellova 30-palčnika in oba nam je uspelo (po nekaj telovadbe z gonilniki, ki drugega zaslona najprej niso hoteli prepoznati) poganjati pri najvišji podprti ločljivosti, se pravi, da smo imeli namizje veliko 5120 × 1600 pik. Še bolj zanimiva (in nekoliko cenejša) je rešitev, pri kateri postavimo monitorju ob bok dva 20-palčnika v pokončnem položaju zaslona. Trije monitorji skupaj sestavljajo sliko, veliko 4960 × 1600 pik. Za to seveda potrebujemo dve grafični kartici, saj za priklop treh monitorjev potrebujemo tudi tri izhode VGA ali DVI. Zadostuje že kartica, ki je v sistemskem naboru in jo dopolnimo z dodatno grafično kartico.

Komu je tako velik monitor namenjen? Verjetno bo našel svoje mesto pri uporabnikih, ki se ukvarjajo z večpredstavnimi vsebinami in obdelavo fotografij. Tudi velikih, sivinskih, kot jih zahtevajo v medicini. Površina, ki jo ponuja, je namreč kakor nalašč za večstezno obdelavo zvoka ali za delo z videom. Nekoliko manj primeren je za DTP - tam se 24-palčniki izkažejo bolje, saj moramo pri 30-palčnem zaslonu vendarle sedeti predaleč stran, da bi lahko obdelovali besedilo, ne da bi napenjali oči. Seveda pa bo treba tako za monitor kot za grafično kartico ob nakupu seči globoko v žep - oba staneta skoraj 500 tisočakov (vsak). Gre torej za naprave, namenjene profesionalcem, ki si bodo omenjeno naložbo z delom tudi povrnili.

Dell 3007WFP

Kaj: 30-palčni monitor LCD.

Izdeluje: Dell, www.dell.com.

Prodaja: Alldea, www.alldea.si; FMC, www.fmc.si.

Cena: 479.880 tolarjev.

Za: Velikost, ločljivost.

Proti: Visoka cena.

3DLabs Wildcat Realizm 800

Kaj: Grafična kartica.

Izdeluje: 3DLabs, www.3dlabs.com.

Prodaja: Eventus, www.eventus.si.

Cena: 475.000 tolarjev.

Za: Zmogljivost, podpora dvema zaslonoma visoke ločljivosti.

Proti: Visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji