Avtor - Tadej Beravs

  • Kyocera FS-C5200DN

    Dvojka v imenu tiskalnika pomeni, da gre za zlato sredino serije 5000, čeprav se od najosnovnejšega modela, FS-C5100DN, zelo malo razlikuje. V FS-C5100DN ne moremo vgraditi brvil večje zmogljivosti modela 5200, šibkejši model pa ima tudi le kaseto za 250 listov namesto 500. Razlika v ceni med modeloma pa je kar precejšnja.

  • Toshiba Portege R600-10W

    V januarski številki Monitorja smo preizkusili Toshibin ultra lahki prenosnik Portege R600. Že takrat smo omenili, da sta dve različici tega prenosnika. Tokrat smo si podrobneje ogledali dražji model, Portege R600-10W. Osrčje prenosnika je povsem enako kot pri "cenejšem" modelu, ki ga sestavlja Intelov procesor Core 2 Duo SU9300 s taktom 1,2 GHz ter 2 GB pomnilnika. Razlika je le v disku. Tokrat je namesto navadnega 160 GB diska vgrajen 128 GB disk SSD (solid state disk).

  • Toshiba Qosmio G50-12K

    Toshibin razred Qosmio je znan predvsem po tem, da ponuja računalnike na steroidih, ki so zaradi svojih mer in teže prej namizni računalniki kot pa prenosni. Komur se je v januarski številki prenosni računalnik Qosmio X300 zdel velik, bo novi Qosmio G50 ocenil kot gromozanski.

  • Nadzor nad videom

    Prav ste prebrali - "nadzor nad videom" in ne bolj običajni "video nadzor". Video posnetki, video kamere, spletne kamere, vse to je danes že zelo običajno, pa vendar se vsi strinjamo, da delo z videom v vseh oblikah še vedno zahteva zelo močno strojno in programsko opremo. Toshiba svojim najzmogljivejšim prenosnikom v ta namen dodaja poseben štirijedrni procesor in s tem omogoča nekaj zanimivih, skorajda futurističnih zmogljivosti.

    Objavljeno: 31.3.2009 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Marec 2009
  • Epson Stylus SX600FW

    Na sam vrh Epsonovih večnamenskih naprav se je uvrstil model Stylus SX600FW. V primerjavi z drugimi modeli precej odstopa od povprečja. Že na videz gre za precej večjo napravo, takoj pa opazimo tudi avtomatski podajalnik na optičnem bralniku. V kombinaciji s številčnico na čelni plošči nam je takoj jasno, da gre obenem tudi za faksirno napravo. Velik zaslon LCD in stilno oblikovane tipke nakazujejo, da gre za bolj "luksuzno" različico, pri kateri bomo našli tono dodatne opreme.

  • Epson Stylus SX105

    V decembrski reviji smo že preizkusili Epsonovo večnamensko napravo Stylus SX205, tokrat pa smo imeli priložnost preizkusiti najosnovnejšo različico, Epson Stylus SX105. Da je osnovna, je razvidno že na prvi pogled. Zaman bomo iskali raznorazne zaslone LCD, zelo veliko menujskih tipk, bralnik pomnilniških kartic in podobno. Gre zgolj za osnovni tiskalnik s štirimi ločenimi kartušami z najvišjo ločljivostjo 5760 × 1440 pik na palec. Zraven sodi še optični bralnik, ki v kombinaciji s tiskalnikom deluje kot izredno preprosta fotokopirna naprava.

  • Canon Pixma iP3600 in iP4600

    Jesenska Canonova osvežitev se je dotaknila tudi klasičnih tiskalnikov. Tako sta predhodna modela Pixma iP3500 in iP4500 dobila naslednika s stotico višjim imenom.

  • Xerox Phaser 8860

    Xerox Phaser 8860 se glede na zmogljivost in vrsto rabe uvršča med laserske tiskalnike, čeprav delovanje precej odstopa od klasičnih laserskih tiskalnikov. Gre za rahlo posodobitev "voščenkarja" Xeroxa Phaser 8400, ki smo ga pred leti imeli na preizkusu. Namesto praha, ki se s pomočjo toplote oprime papirja je tokrat uporabljen vosek, ki se po posebnem postopku tali na papir. Za razliko od dragih tonerjev, ki se ponavadi držijo še valjev, je tukaj edini potrošni material posebej oblikovana kocka voska (ustrezne barve), brez kakršne koli plastike. Vsakih 30.000 kopij je potrebno zamenjati čistilno enoto, ki nekako spominja na zvito toaletno brisačo ter vsake toliko časa iz posebnega predalčka odstraniti odvečno stopljeni vosek.

  • Xerox Phaser 6280DN

    Iz precej pestre Xeroxove ponudbe barvnih laserskih tiskalnikov smo imeli možnost preizkusiti model Phaser 6280DN. Nekako zlata sredina ponudbe, ki naj bi zadostovala za potrebe klasičnih pisarn. Že sam videz naprave nam da vedeti, da si ga najverjetneje ne želimo imeti v bližini oz. na pisalni mizi. Z merami tokrat niso skoparili, saj gre le za spodobno zmogljiv tiskalnik z dovolj dodatne opreme. Sicer gre za nadgradnjo že preizkušenega Xerox Phaserja 6180DN, ki so mu tokrat dodali še za ščepec hitrosti in pomnilnika. Poganja ga 400 Mhz mlinček z 256 MB pomnilnika, ki ponuja pravo podporo jeziku PostScript 3. Seveda je na voljo tudi posnemanje PLC6.

  • Xerox Phaser 3250V/DN

    Preizkusili smo najosnovnejši Xeroxov črno-beli laserski tiskalnik Phaser 3250. Tiskalnik je zaradi precej kompaktnih mer razmeroma nemoteč na pisarniški mizi, čeprav oblikovno ne izkazuje neke umetniške dovršenosti. Na splošno vizualno ne pritegne posebne pozornosti. Navsezadnje to sploh ni pomembno, saj na koncu šteje le, kaj se skriva pod pokrovom. In na naše presenečenje Phaser 3250 skriva marsikaterega aduta. Na voljo smo imeli različico, ki ima vgrajeni omrežni vmesnik - to je za tako osnovni tiskalnik nekoliko nad povprečjem.

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji