Objavljeno: 24.2.2009 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Februar 2009 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, brizgalnik, nenehni testi

Epson Stylus SX105

V decembrski reviji smo že preizkusili Epsonovo večnamensko napravo Stylus SX205, tokrat pa smo imeli priložnost preizkusiti najosnovnejšo različico, Epson Stylus SX105. Da je osnovna, je razvidno že na prvi pogled. Zaman bomo iskali raznorazne zaslone LCD, zelo veliko menujskih tipk, bralnik pomnilniških kartic in podobno. Gre zgolj za osnovni tiskalnik s štirimi ločenimi kartušami z najvišjo ločljivostjo 5760 × 1440 pik na palec. Zraven sodi še optični bralnik, ki v kombinaciji s tiskalnikom deluje kot izredno preprosta fotokopirna naprava.

Priznati je treba, da se vseh bleščečih dodatkov na večnamenskih napravah redkeje poslužujemo, zatorej bi moral Stylus SX105 povsem zadovoljiti nezahtevne uporabnike.

Optični bralnik premore ločljivost zgolj 600 x 1200 pik na palec. Ta ločljivost je v tem cenovnem razredu povsem običajna in zadovoljiva za splošno rabo. Ročna nastavitev povečav sicer ni na voljo, možno je le barvno ali črno-belo fotokopiranje in pomanjšanje dokumenta ali slike na velikost 10 ¤ 15 centimetrov ali povečava na velikost A4. Kakovost fotokopij je razmeroma dobra, le barvna pravilnost nekoliko šepa. Žal hitrost ni njegova vrlina, saj za pet črno-belih fotokopij porabi štiri minute in dvainštirideset sekund, podobno velja tudi za barvno fotokopiranje.

Izkaže se, da tudi samo tiskanje ne poteka bistveno hitreje kot fotokopiranje. Precej slaba poteza s strani Epsona, saj cenovno podobni konkurenti ne varčujejo pri hitrosti. Za nameček počasnosti pa so vgradili še posebej glasen pogon valja. Dobra stran tega je, da bomo vedno vedeli, kdaj je tiskalnik končal tiskanje ... V dokaz počasnosti smo izmerili, da pet strani dokumenta natisne v dveh minutah in sedemnajstih sekundah. Začuda v hitrem načinu pet strani izpljune v tridesetih sekundah, seveda na ves glas. Najbolj pa ga zaustavi tiskanje fotografij na svetleči papir. Za fotografijo velikosti A4 bomo primorani počakati slabih dvanajst minut, za fotografijo velikosti 10 × 15 centimetrov pa štiri minute in štirideset sekund.

Kljub počasnosti kakovost tiska ne trpi. Nasprotno velja za tiskanje v hitrem načinu, kjer je besedilo izredno bledo in pogojno uporabno. Priznati moramo, da so fotografije natisnjene na navaden papir dobre kakovosti in barvno lepo pravilne. Nekoliko slabše se poznajo na svetlečem papirju, še posebej temni odtenki. Najbolj opazna je črna, ki je videti nekoliko rjavkasto.

Poleg nizke cene se Epson Stylus Photo SX105 lahko pohvali tudi s poceni črno-belim izpisom, žal pa je barvni izpis precej dražji od drugih konkurentov.

Epson Stylus Photo SX105

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, piezo brizgalnik.

Tiskanje: 7.

Fotokopiranje: 5.

Optično branje: 6.

Cena izpisa: 7.

Vmesniki: USB.

Cena: 87,52 EUR.

Izmerjena cena ČB strani: 9 centov.

Izmerjena cena barvne strani: 56 centov.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Za: Kakovost tiska na navaden papir, cena črno-belega tiska.

Proti: Hrup, hitrost izpisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji