Objavljeno: 24.2.2009 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Februar 2009 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, brizgalnik, nenehni testi

Epson Stylus SX600FW

Na sam vrh Epsonovih večnamenskih naprav se je uvrstil model Stylus SX600FW. V primerjavi z drugimi modeli precej odstopa od povprečja. Že na videz gre za precej večjo napravo, takoj pa opazimo tudi avtomatski podajalnik na optičnem bralniku. V kombinaciji s številčnico na čelni plošči nam je takoj jasno, da gre obenem tudi za faksirno napravo. Velik zaslon LCD in stilno oblikovane tipke nakazujejo, da gre za bolj "luksuzno" različico, pri kateri bomo našli tono dodatne opreme.

Uporabniški vmesnik je razumno in pregledno narejen. Vgrajeni bralnik pomnilniških kartic nam omogoča poleg pregleda fotografij še izdelovanje varnostnih kopij podatkov na zunanji disk, ki ga priklopimo na tiskalnik. Dodana je tudi nepomembna, vendar zanimiva funkcija izdelave razglednic. Na papir, ki nam ga pripravi tiskalnik, napišemo sporočilo, papir položimo na optični bralnik, pred tem izberemo fotografijo in tiskalnik nam natisne razglednico skupaj z našim sporočilom. Da bi sledili konkurentom, so Stylus-u SX600FW vgradili tudi brezžični omrežni vmesnik (na voljo je tudi klasični). Pri vsem tem pa so pozabili na nekatere bolj uporabne dodatke, kot so na primer tiskanje na obe strani in branje ter samodejno zaznavanje tipa papirja oz. samodejna kalibracija.

Optični bralnik ima nekoliko nižjo ločljivost, kot bi jo pričakovali pri najzmogljivejšem modelu. Ta je dobrih 1200 × 2400 pik na palec. Kakovost zaradi tega nič ne šepa, tudi fotokopije so zelo dobre, brez poudarjanja barv. Tiskalniški del se od šibkejših modelov nekoliko razlikuje. Predvsem po hitrosti in manjšem volumnu pike, ki je 2 pikolitra. Ločljivost 5760 x 1440 pik na palec ostaja enaka, tako kot uporaba štiri ločenih kartuš.

Kakovost odtisa je zelo dobra. Tudi v hitrem načinu izpis ni tako bled kot pri šibkejših modelih. Izpis na navaden papir je po pričakovanjih dober, tako kot pri večini Epsonovih modelov, saj vsi iz serije SX uporabljajo iste barvne kartuše. Na svetlečem papirju se prav tako dobro odreže, zmotil nas je le nekoliko viden raster ter zopet težave s črno barvno, ki je kljub najdražjemu papirju še vedno nekoliko rjavkasta.

Hitrost pri Stylus SX600 FW ne bi smela biti vprašljiva. Izkaže se, da gre za presenetljivo hiter tiskalnik. Za pet strani dokumenta porabi zgolj šestindvajset sekund. Poudariti pa je treba, da je tiskalniku higiena tuja in nam na srečo ne utruja z dolgotrajnim čiščenjem in pripravo na tiskanje. Za tiskanje fotografije na najboljši svetleč papir si sicer vzame dobrih pet minut, z izbiro slabšega papirja pa se ta čas razpolovi.

Prav tako uren je tudi pri fotokopiranju, saj za pet črno-belih fotokopij potrebuje le triinštirideset sekund ter slabo minuto in pol za barvne fotokopije. V primerjavi s konkurenti lahko rečemo, da gre za najhitrejšo večnamensko napravo na našem preizkusu.

Glede na zmogljivost cena tiskalnika ni pretirana, enako velja tudi za ceno črno-belega izpisa, za barvni izpis pa bomo odšteli precej več.

Epson Stylus SX600FW

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, piezo brizgalnik, bralnik pomnilniških kartic, faksirna naprava.

Tiskanje: 8.

Fotokopiranje: 8.

Optično branje: 8.

Cena izpisa: 7.

Vmesniki: USB, LAN, WLAN.

Cena: 237,34 EUR.

Izmerjena cena ČB strani: 0,09 EUR.

Izmerjena cena barvne strani: 0,56 EUR.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Za: Brezžična povezava, hitrost tiska.

Proti: Cena barvnega izpisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji