Testi - Digitalni fotoaparati / Avtor - Jure Forstnerič

  • Panasonic Lumix G1

    Zrcalno-refleksne fotoaparate poznamo že dobrih petdeset let. Prihod digitalne tehnologije v sami konstrukciji ni veliko spremenil - namesto filma imamo digitalno tipalo ter nekaj z njim povezane elektronike. Osnova, torej sistem zrcalc ali zrcala in pentaprizme, je ostala povsem enaka. A pred nedavnim je Olympus napovedal nekakšno digitalno dvoživko, ki ni ne čistokrvni SLR, ne povsem kompaktni aparat. Šlo naj bi za aparat, ki nima sistema zrcal oziroma pentaprizme, namesto teh uporablja kar glavno tipalo ter majhen zaslon LCD v okularju, kljub temu pa ima izmenljive objektive in razmeroma veliko svetlobno tipalo. Projekt so poimenovali Micro Four-Thirds, saj naj bi bil delno združljiv z znanim sistemom Four Thirds. Predvsem lahko uporablja vse objektive predhodnika, hkrati je tudi tipalo enako veliko (faktor povečave goriščnice je tako še vedno 2). Že v začetku se je projektu pridružil tudi Panasonic (ki tudi sicer tesno sodeluje z Olympusom), ki pa je prvi na trg poslal tudi aparat.

  • Samsung i85

    Kompaktni digitalni fotoaparati se po kakovosti fotografij med seboj skorajda ne ločijo. Izdelovalci pri aparatih tako vse bolj poudarjajo druge funkcije, ki so nekatere bolj, druge manj uporabne. Samsung je v svoj i85 vgradil kar predvajalnik večpredstavnih vsebin. Tu so v ospredju seveda glasbene datoteke MP3, predvajamo pa lahko tudi video, ki ga moramo najprej konvertirati s priloženim programom. Aparat seveda premore izhod za slušalke, vgrajene pa ima tudi stereo zvočnike - čeprav iz njih ne moremo pričakovati čudeža.

  • Casio Exilim EX-20FH

    Pred letom dni je Casio dvignil kar nekaj prahu z napovedanim fotoaparatom, ki je obljubljal snemanje videa s kar 1200 slik na sekundo, modelom Exilim EX-F1. Pred nekaj meseci smo ga preizkusili tudi v Monitorju in bili navdušeni - največja težava je bila razmeroma visoka cena. Tega se očitno zavedajo tudi v Casiu in predstavili so manjšo in rahlo okleščeno različico, imenovano Exilim EX-20FH.

  • Nikon Coolpix S610 in S610c

    Nikonova dvojčka S610 in S610c spadata v srednji rang žepnih in modno ozaveščenih kompaktnih aparatov. Edina razlika med modeloma je ta, da je S610c dodan tudi brezžični vmesnik WLAN, prek katerega lahko fotografije prenesemo v računalnik. Sicer sta aparata tanka in elegantna, ohišji posnemata brušeni aluminij, žal pa se njiju hitro poznajo prstni odtisi.

  • Samsung GX-20

    Samsungov GX-20 je enojajčni dvojček Pentaxovem K20D, ki smo ga pri Monitorju že preizkusili. Gre za naslednika modela GX-10, ki je bil skoraj povsem enak Pentaxovemu K10D. Novi model se od brata iz Pentaxovega tabora loči le po spremenjenih menujih in drugačni obliki tipk (ki so tu pravokotne namesto okrogle).

    Objavljeno: 23.12.2008 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Januar 2009 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi
  • Canon Powershot A2000 IS

    Zmogljivejši Canonovi kompaktni fotoaparati iz serije Powershot A so praviloma sorazmerno plastični, a kljub temu zmogljivi in po kakovosti fotografij med boljšimi digitalnimi aparati. Novi A2000 IS pa je vsaj pri ohišju naredil opazen korak naprej. Če ga primerjamo s predhodnikom A720 IS takoj vidimo boljšo kakovost izdelave, v roki deluje trše in bolj kompaktno. Kot pri drugih modelih te serije uporablja navadne baterije AA - to bo všeč predvsem popotnikom, saj take baterija najdemo tako rekoč povsod.

  • Canon EOS 1000D

    Najcenejši digitalni aparati SLR marsikoga vpeljejo v svet zahtevnejše fotografije, kjer pa se največ denarja porabi predvsem za dodatno opremo. Marsikdaj se tako ne pogovarjamo o konkretnih aparatih, temveč o celotnem sistemu neke znamke, torej o različnih objektivih in bliskavicah. Ko si uporabnik nabere nekaj kosov (razmeroma drage) opreme, bo le stežka presedlal h konkurenci. Tako pa bijejo izdelovalci v najnižjem razredu pravo cenovno vojno za nove kupce. Začel jo je Nikon z zelo ugodnim aparatom D40, kasneje pa nadaljeval še z D40x in D60. Canonov edini odgovor je bil model EOS 400D oziroma njegov naslednik 450D, a sta oba dražja od omenjenih Nikonovih modelov. Čas je torej pravšnji za naslednji korak, ki se imenuje EOS 1000D.

  • Sony H-50

    Sony je pri prihodu modela H-50 nekoliko prilagodil oznake v svojem razredu "H", v katerega uvršča modele z veliko povečavo (zumom), nove oznake pa bi znale marsikoga malce zmesti. Naslednik znanega modela H-9 tako ni H-10 (ta je cenejši in manj zmogljiv aparat), temveč model H-50. Na prvi pogled je podoben svojemu predhodniku, ko pa primerjamo oba, vidimo, da je H-50 opazno tanjši in lažji. Tudi oblikovno se je malce spremenil, zdaj je elektronsko iskalo na sredini zaslona LCD, torej poravnano s središčem objektiva. Tako je aparat na videz bolj podoben manjšim DSLRjem.

    Objavljeno: 17.11.2008 16:11 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2008 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi
  • Nikon Coolpix L16 in Coolpix L18

    Včasih smo najpreprostejšim fotoaparatom rekli pogovorno "trotlzihr", tako lahko na hitro opišemo tudi nova Nikonova aparata serije Coolpix, modela L16 in L18. Dejansko gre za enak aparata, le da ima številčno višja naprava malce zmogljivejše tipalo in (to je pomembneje) večji zaslon. Vse druge lastnosti so povsem enake, na videz ju je skoraj nemogoče ločiti. Aparata sta kompaktna žepna modela, namenjena pa sta nezahtevnim uporabnikom, ki jih tehnične podrobnosti ne zanimajo.

    Objavljeno: 17.11.2008 16:11 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2008 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi
  • Olympus E-520

    H gneči v cenejšem razredu digitalnih zrcalnorefleksnih fotoaparatov so prispevali tudi v Olympusu, od koder smo dobili na preizkus model E-520, ki je naslednik lani predstavljenega modela E-510. Gre za cenovno ugoden aparat, ki predstavlja zlato sredino v Olympusovi ponudbi. Korak nad njim je profesionalni aparat E-3, pod njim pa model E-420, katerega bistvene prednosti sta nizka teža in ugodne mere, ima pa zato E-520 boljšo ergonomijo ter vgrajen sistem za stabilizacijo slike. Vsi aparati sodijo v Olympusov tako imenovani sistem štirih tretjin, ki ima malo manjše tipalo kot pri aparatih DSLR drugih izdelovalcev in zato višji faktor povečave goriščnice - te se pri Olympusu podvojijo.

    Objavljeno: 20.10.2008 00:16 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2008 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji