Objavljeno: 31.3.2009 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2009 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Panasonic Lumix G1

Zrcalno-refleksne fotoaparate poznamo že dobrih petdeset let. Prihod digitalne tehnologije v sami konstrukciji ni veliko spremenil - namesto filma imamo digitalno tipalo ter nekaj z njim povezane elektronike. Osnova, torej sistem zrcalc ali zrcala in pentaprizme, je ostala povsem enaka. A pred nedavnim je Olympus napovedal nekakšno digitalno dvoživko, ki ni ne čistokrvni SLR, ne povsem kompaktni aparat. Šlo naj bi za aparat, ki nima sistema zrcal oziroma pentaprizme, namesto teh uporablja kar glavno tipalo ter majhen zaslon LCD v okularju, kljub temu pa ima izmenljive objektive in razmeroma veliko svetlobno tipalo. Projekt so poimenovali Micro Four-Thirds, saj naj bi bil delno združljiv z znanim sistemom Four Thirds. Predvsem lahko uporablja vse objektive predhodnika, hkrati je tudi tipalo enako veliko (faktor povečave goriščnice je tako še vedno 2). Že v začetku se je projektu pridružil tudi Panasonic (ki tudi sicer tesno sodeluje z Olympusom), ki pa je prvi na trg poslal tudi aparat.

Ta se imenuje Lumix G1 in na daleč je res videti kot DSLR. A ko ga vzamemo v roke, vidimo, da gre za enega izmed najmanjših (če ne že kar najmanjši) DSLR sploh. Pravzaprav je skoraj enako velik in težek kot zmogljivejši kompaktni aparati (sploh tisti z večjimi zumi). Kljub temu je ohišje trdno in kakovostno, funkcije na njem pa zelo hitro dosegljive. Pohvaliti moramo glavno funkcijsko kolesce, ki je pod prožilcem, ki ga lahko tudi potisnemo noter, torej potrdimo izbiro. Ta kolesca imajo skoraj vsi zmogljivejši aparati, vendar moramo praktično povsod za potrditev izbora uporabiti še dodatno tipko. Ohišje dopolnjuje odličen zaslon, ki je na vrtljivem tečaju, tako kot je to praksa pri večini novejših Olympusovih aparatov. Ko oko približamo okularju, se ta velik zaslon samodejno ugasne, prižge pa se manjši, ki je v samem okularju. Ta se seveda ne more primerjati z okularji pravih SLRjev, kjer svetloba potuje nemoteno skozi objektiv, a je kljub temu razmeroma dober - ločljivost je solidna, uporaben pa je tudi v slabših svetlobnih razmerah (čeprav je frekvenca osveževanja tam že opazno počasna).

Zelo so se potrudili tudi pri samodejnem ostrenju. To se po hitrosti in natančnosti povsem brez težav meri s sistemi cenejših aparatov SLR, seveda kadar so v uporabi cenejši "kit" objektivi. V pomoč mu je tudi majhna rdeča lučka, ki se zlasti v zelo temnih prostorih odlično izkaže. Sama osnova aparata je zelo primerna za snemanje videa, žal pa tega pri Panasonicu še niso dodali. So pa že napovedali naslednika, ki bo lahko snemal video v ločljivosti HD - po našem mnenju bi kaj takega lahko vgradili že v ta model, odločitev pa je po vsej verjetnosti prišla iz oddelka za marketing. Drugo, kar smo pogrešali, pa je tiho (oziroma kar neslišno) zajemanje fotografij. Aparati SLR že na sploh veljajo za razmeroma glasne (tisti, ki se preveč ukvarjamo z njimi, jih že po zvoku ločimo med seboj) in to zna biti tudi moteče. Z digitalnim zajemom, ki ga omogoča G1, bi lahko naredili povsem neslišen aparat, žal pa se tu uporablja fizični zaklop, ki ga seveda ni mogoče ugasniti.

V vsem drugem je aparat praktično enak drugim vstopnim DSLRjem. Kakovost fotografij je odlična, šuma ni preveč (občutljivost ISO se sicer giblje od 100 pa do 3200). Premore vse tipične programe fotografiranja, od povsem ročnega do avtomatike časa in zaslonke ter vseh drugih samodejnih programov (portret, narava, šport ...). Žal pa je tudi cena razmeroma visoka, skoraj 700 evrov je kar veliko za aparat, ki pravzaprav izstopa le po svoji velikosti. Zaradi slednje je tudi prodaja malce drugačna kot sicer - smejo ga prodajati le tiste trgovine, ki ga imajo lahko razstavljenega na policah. Ciljne kupce naj bi torej prepričeval predvsem s svojim videzom.

Panasonic Lumix G1

Kaj: Kompaktni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivosti: Do 4000 × 3000.

Tipalo: Efektivno 12,1 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 17,3 × 13,0 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 2.

Izdeluje: Panasonic, www.panasonic.com.

Prodaja: Technomarket, www.technomarket.si.

Cena: 698 EUR (ohišje in objektiv 14-45 mm F3,5-5,6 G Vario).

Za: Velikost in teža, dostopnost funkcij na ohišju, kakovost fotografij, hitrost in kakovost ostrenja.

Proti: Cena, ni snemanja videa, ni tihega zajema fotografij.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji