Objavljeno: 24.2.2009 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2009 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Casio Exilim EX-20FH

Pred letom dni je Casio dvignil kar nekaj prahu z napovedanim fotoaparatom, ki je obljubljal snemanje videa s kar 1200 slik na sekundo, modelom Exilim EX-F1. Pred nekaj meseci smo ga preizkusili tudi v Monitorju in bili navdušeni - največja težava je bila razmeroma visoka cena. Tega se očitno zavedajo tudi v Casiu in predstavili so manjšo in rahlo okleščeno različico, imenovano Exilim EX-20FH.

Brutalna hitrost se je sicer nekoliko ohranila - najvišja številka je z 1200 slik na sekundo zdrknila na 1000, pri tem pa se je ločljivost zmanjšala z že tako nizkih 336 × 96 na 224 × 56 pik. Naslednja stopnja je 420 slik na sekundo (pri zmogljivejšem bratu je 600 FPS), ločljivost se v tem primeru dvigne na le rahlo bolj prebavljivih 224 × 168 (EX-F1 je pri 600 FPS snemal pri 432 × 192). Pri statični fotografiji je najvišja hitrost štirideset slik na sekundo pri ločljivosti 3072 x 2304 (oziroma dobrih 7 milijonov pik). Skratka, vse hitrosti in ločljivosti so v primerjavi z zmogljivejšim EX-F1 nižje, kljub temu pa gre še vedno gre za posebnost v svetu amaterske fotografije.

Bolj kot malce nižje ločljivosti in hitrosti zajema aparatu zamerimo slabšo dosegljivost funkcij na ohišju. To je sicer res opazno manjše kot pri EX-F1, kljub temu pa bi si želeli še kakšno tipko ali funkcijsko kolesce več. Za vse preveč nastavitev je potreben izlet na menuje - ti povrhu niso ravno vrhunec prijaznosti in preglednosti. Je pa ohišje zelo kakovostno in kljub kompaktnejšim meram dobro leži v roki. Za slabo odločitev lahko štejemo tudi uporabo nestandardnega priključka na aparatu, raje bi videli navadni priključek miniUSB.

Ima pa aparat tudi nekaj opaznih prednosti pred večjim bratom. Najpomembnejša je vsekakor novi objektiv, ki zdaj premore bistveno širši kot, kar 26 mm (namesto le 36 mm), seveda v klasičnem formatu Leica. Tudi na daljšem koncu je kar nekaj pridobil, iztegne se vse do 520 mm (namesto 432 mm); povedano drugače, aparat premore dvajsetkratni zum. Žal pa zum krmilimo le prek vrtljive tipke okrog sprožilca, obroček okrog objektiva je le še za okras. Tipalo je nekaj malega pridobilo, premore 9 milijonov pik, medtem ko je EX-F1 imel le 6 MP.

Novi dodatek v družini Exilim je vsekakor odličen aparat. Fotografije so dobre, možnost snemanja izredno hitrih filmov pa ponuja silno veliko ustvarjalnih možnosti (za ideje priporočamo ogled oddaje Monitor TV iz septembra 2008, ki je tudi na naši spletni strani). Žal je cena še vedno razmeroma visoka, zaradi manjših mer pa trpi dosegljivost funkcij, saj jih vse preveč iščemo po menujih.

Casio Exilim EX-20FH

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 9 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 26-520 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,5 ostrenje 0,5 m-neskončno (1 cm makro); domet bliskavice 7 m; ISO: samodejno (100-1600) ali ročno.

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 7.

Prodaja: Tobos, www.tobos.si.

Cena: 576 EUR.

Za: Hitrost snemanja filmov, hitrost zaporednih fotografij, kakovost ohišja, razpon objektiva.

Proti: Nestandardni priključek, dosegljivost funkcij na ohišju, zgradba menujev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji