Objavljeno: 23.12.2008 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Januar 2009 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Samsung GX-20

Samsungov GX-20 je enojajčni dvojček Pentaxovem K20D, ki smo ga pri Monitorju že preizkusili. Gre za naslednika modela GX-10, ki je bil skoraj povsem enak Pentaxovemu K10D. Novi model se od brata iz Pentaxovega tabora loči le po spremenjenih menujih in drugačni obliki tipk (ki so tu pravokotne namesto okrogle).

Sicer gre za aparat srednjega cenovnega in zmogljivostnega razreda. Ko ga vzamemo v roke, takoj opazimo odlično ohišje, ki je skoraj enako kot pri predhodniku, vsekakor dobro sede v roko. Pohvalimo lahko dobro zatesnjenost pred vlago in prahom, tudi sicer je ohišje zelo robustno. Dosegljivost funkcij je dobra, le pogrešali smo kak napis več, denimo pri tipkah za spreminjanja vrednosti ISO ali temperature beline. Sprva se zdi razporeditev tipk nekam raztresena, a nam hitro zleze pod kožo, za hitro spreminjanje nastavitev sta na voljo dve vrtljivi kolesci, eno pod palcem, drugo pod kazalcem oziroma sprožilcem. Na zgornji strani aparata najdemo tudi majhen zaslon LCD, ki nam kaže glavne nastavitve.

Novo je tipalo, ki sta ga skupaj razvila Pentax in Samsung, izdeluje pa ga slednji. Ločljivost ima kar 14 milijonov pik, to je več kot dovolj. Občutljivost gre od ISO 100 pa do 3200, programsko pa tudi do 6400. To je v tem razredu že nekako standard, šuma pa je rahlo več kot pri nekaterih konkurentih. Kljub temu so fotografije po pričakovanju odlične.

Na voljo so vsi programi, ki bi jih pri takem aparatu pričakovali, tako kot pri Pentaxu pa lahko izpostavimo programa Sv in Tav. Pri prvem gre za to, da nastavimo občutljivost ISO, aparat pa prilagaja čas in odprtost zaslonke. Pri drugem programu pa aparat samodejno prilagaja občutljivost glede na naše izbrane vrednosti zaslonke in časa. Menuji so v primerjavi s Pentaxovim spremenjeni, predvsem imajo spremenjeno grafično podobo, po enostavnosti rabe pa ne izstopajo bistveno.

Malce slabši kot pri Pentaxu je priloženi objektiv. Ta pokriva goriščnice od 18 do 55 mm (oziroma 27 do 83 mm v klasičnem formatu). Zaostaja predvsem pri samodejnem ostrenju, ki je malce počasnejše kot pri večini konkurentov, predvsem pa je razmeroma glasno. V primerjavi s konkurenti je tudi malce počasen pri zaporednem zajemanju fotografij. Tri fotografije na sekundo sicer ni slabo, ni pa tudi pretirano dobro.

Če smo pri predhodniku prihranili okoli sto evrov glede na enak Pentaxov model, pa so sedaj cene skoraj povsem enake. Za 1199 evrov dobimo ohišje in osnovni objektiv, to pa je razmeroma poceni glede na bližjo konkurenco. A kaj, ko ima njegov najostrejši tekmec bolj prestižno ime, predvsem pa boljši objektiv in skoraj enako ceno.

Samsung GX-20

Kaj: Zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivosti: Do 4688 × 3120.

Tipalo: Efektivno 14,6 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 23,4 × 15,6 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 1,5.

Izdeluje: Samsung, www.samsung.com.

Prodaja: Eurofoto, www.eurofoto.si.

Cena: 1199 EUR (ohišje in objektiv 18-55).

Za: Kakovost ohišja, ločljivost, cena.

Proti: Počasnejše zajemanje več slik, šum pri višjih vrednostih ISO.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji