Testi - Digitalni fotoaparati / Avtor - Jure Forstnerič

  • Olympus E-620

    Olympus se zadnje čase omenja predvsem v zvezi z novim formatom, imenovanim Micro Four-Thirds. Kljub novim sistemom pa še naprej razvijajo klasične DSLR aparate, njihov najnovejši model je E-620. Po oznaki sodeč, gre za naslednik modela E-520, a takoj, ko ga vzamemo v roke, vidimo, da gre v resnici za zmogljivejšo različico modela E-420. Da pojasnimo - slednji je najmanjši in najlažji DSLR aparat na trgu ta hip, saj praktično nima držala za desno roko. Model E-520 pa je bolj klasičen aparat nižjega cenovnega razreda. Majhen E-420 nam je kot aparat načeloma všeč, žal pa ima tudi pomanjkljivosti. Očitno nameravajo te popraviti s novim E-620.

  • Nikon CoolPix S640

    Nikon CoolPix S640 spada v skupino izdelkov, ki naj bi bili predvsem stilsko dovršeni (od tod tudi črka "S", torej "Style"). Načeloma je res lep aparat, a hkrati je na videz povsem tipičen predstavnik žepnih modelov - nikakor ne izstopa iz povprečja, kar bi si od stilskega aparata načeloma želeli. Kakorkoli že, njegovo ohišje je kakovostno in elegantno. Tipk ni preveč ne premalo, zelo uporabna pa je vrtljiva tipka zadaj, ki pohitri skakanje med posnetimi fotografijami ter delo s (povprečnimi) menuji.

  • Nikon D3000

    Nikonov model D40 je nekaj let nazaj postavil nove meje pri enostavnosti rabe in ceni digitalnih SLR aparatov. Zaradi uspešnosti je tudi ostal v prodaji razmeroma dolgo, njegov naslednik pa je model D3000. Gre za majhen in lahek aparat, namenjen predvsem tistim, ki šele vstopajo v svet digitalne SLR fotografije. Na to opozarja predvsem novi način fotografiranja, imenovan "Intelligent guide mode", pri katerem nam aparat sproti razlaga, kako doseči želeni učinek. Zgled je uporaba odprte zaslonke in dolge goriščne razdalje pri portretih ali hitrega časa pri zamrznitvi akcijskih posnetkih. Vsi, ki se na fotografijo že spoznajo, bodo nad tem vihali nosove, a zna biti ta vodič zelo uporaben za manj vešče uporabnike.

  • Pentax Optio W80

    V začetku leta smo preizkusili Pentaxov kompaktni digitalni fotoaparat, model Optio W60. Njegova posebnost je odpornost proti vodi in mehanskim poškodbam, podobno kot pri nekaterih Olympusovih modelih iz serije Mju. Zdaj smo dobili na preizkus še njegovega zmogljivejšega brata, imenovanega Optio W80.

  • Pentax K-7

    Čeprav je Pentax v svetu DSLRjev znan predvsem po zelo konkurenčnih cenah, je visoko na seznamu njegovih prednosti tudi kakovost izdelave. Predvsem po teh dveh ključih pripadata prvi dve mesti v naši tabeli cenejših DSLRjev njegovima modeloma K-M in K-200D. Novi K-7 je opazno više na cenovni lestvici, za kakovost pa se ni treba bati.

  • Olympus E-P1

    Olympus že od samega začetka svojega sistema digitalne fotografije, imenovanega sistem štirih tretjin (ki hkrati določa tako velikost kot obliko tipala), obljublja majhne fotoaparate in majhne objektive. To jim je tudi resda uspevalo, čeprav so bile razlike v velikosti (ter teži) v primerjavi s konkurenco razmeroma majhne. A so pred časom predstavili še korak dlje, sistem štirih tretjin je tako dobil še oznako "mikro". Pri tem sodelujejo s Panasonicom, ki je svoj aparat predstavil že pred časom (model Lumix G1, ki smo ga v Monitorju preizkusili v letošnji aprilski številki). Zdaj je tudi Olympus le splavil svoj aparat - model E-P1.

  • Samsung IT100

    Samsung je pred nedavnim napovedal prenovo svoje palete kompaktnih digitalnih aparatov, počasi pa dobivamo nove aparate na preizkus. IT100 naj bi se uvrščal med njihove zmogljivejše kompaktne aparate, saj ima tipalo 12 milijonov pik, objektiv pa petkratni zum. Ta gre od 28 do 140 mm (35 mm. ekvivalent), kar je dokaj široko (čeprav je tu še vedno razred zase Samsungov WB500, ki smo ga preizkusili prejšnji mesec in ima široki kot do 24 mm).

  • Samsung WB500

    Izdelovalci kompaktnih digitalnih fotoaparatov so, kot kaže, končno prešli z boja za megapike na nekaj bolj uporabnega. Odličen zgled je Samsungov pred kratkim predstavljeni model WB500.

    Objavljeno: 3.7.2009 11:57 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Junij 2009 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi
  • Pentax K-m

    Digitalni aparati SLR so po ceni že pred časom postali povsem primerljivi s kompaktnimi aparati zgornjega kakovostnega razreda (predvsem takimi z velikim razponom goriščnic - zumom). Pentax se je že kar nekajkrat lahko pohvalil z najcenejšim aparatom DSLR na trgu, v zadnjem letu pa jih je nekaj konkurentov prehitelo. Z novim aparatom K-m se želijo spet zavihteti na prestol najugodnejšega aparata DSLR na trgu.

  • Canon EOS 50D

    Canonovi digitalni aparati SLR srednjega ranga nekako z vsako drugo različico opazno napredujejo, vmes pa dobimo le manjše posodobitve. Tako je med modeloma Eos 20D in 30D zelo malo razlik, lani predstavljeni 40D pa je dodal kar nekaj novosti (zmogljivejše tipalo, sistem za živi predogled slike itd.). Po tej logiki je tokrat preizkušeni 50D le nadgraditev tega predhodnika. Po preizkusu lahko to trditev le potrdimo - čeprav je na papirju morda videti drugače.

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji