Teme - umetna inteligenca

 • Prva smrtna nesreča samovozečega avtomobila Tesla

  Kljub temu, da strokovnjaki menijo, da so samovozeči avtomobili varnejši od ljudi za volanom, tehnologija računalniško vodenih vozil še zdaleč ni popolna. Žal je bilo najbrž neizbežno, da se bi prej ali slej tudi v tej nastajajoči kategoriji vozil zgodila nesreča s tragičnim izidom.

  Objavljeno: 1.7.2016 01:00več
 • Google bo v Zurichu stroje učil zdrave pameti

  Google je v Zurichu odprl največji center za razvoj umetne inteligence izven meja Združenih držav Amerike. Raziskovalci v največjem mestu Švice se bodo osredotočali predvsem na strojno učenje, razumevanje naravnega jezika ter računalniško dojemanje. Emmanuel Mogenet, vodja ekipe pravi, da bodo stroje učili zdrave pameti. Medtem ko je strojno učenje in razmišljanje že danes sestavina mnogih Googlovih storitev, na primer iskalnika, poštnega filtra in prevajalnika, bo v prihodnosti za podjetje še pomembnejše, saj se ameriški velikan seli na mnoga nova področja, med katerimi so tudi avtonomna vozila. Google bi rad računalnike učil razmišljanja, da bi vedeli, kot štiriletni otrok, da krave ne letajo, ne da bi jim kdo prej to povedal. Ključna točka za dosego zastavljenega cilja bo izboljšanje dialoga med strojem in človekom. Računalnik bo moral zares razumeti, kaj mu ljudje govorijo.

  Objavljeno: 19.6.2016 09:00več
 • Umetna inteligenca napisala film

  Sunspring je kratek desetminutni znanstvenofantastičen film o treh ljudeh, ki živijo v prihodnosti na nekakšni vesoljski postaji in se zapletejo v nekakšen čuden ljubezenski trikotnik. V filmu H nosi zlat telovnik, H2 se ukvarja z računalniki, C pa »gre do lobanje«, karkoli že to pomeni. Precej nenavaden, mestoma nesmiseln film. Ki ga je napisala umetna inteligenca, zato si ga le poglejte.

  Objavljeno: 10.6.2016 07:00več
 • ReachIt for Cortana

  Napovedi strokovnjakov, da bodo digitalne pomočnice kmalu začele dobivati dodatke in programe s strani tretjih proizvajalcev, začenjajo dajati prve rezultate. Lenovo je tako javno objavil dodatek za Microsoftovo pomočnico Cortana, s katerim lahko iščemo in pregledujemo datoteke na lokalnih diskih ali v oblaku zgolj z uporabo naravnega jezika.

  Objavljeno: 4.6.2016 01:00več
 • Facebook DeepText za razumevanje pogovorov

  Facebook je razkril še eno tehnologijo s področja strojnega učenja, s katero nameravajo bolje razumeti, o čem se pogovarjajo uporabniki v družabnih omrežjih in klepetalnicah. DeepText je nova programska rešitev, ki sloni na metodah strojnega učenja, sposobna pa je prebirati več tisoč besedil na sekundo.

  Objavljeno: 3.6.2016 01:00več
 • Zbogom Siri, prihaja Viv

  Osebni mobilni pomočniki so stalnica delovnega vsakdana od leta 2011, ko se je na Applovem telefonu iPhone pojavila Siri. Obljuba umetne inteligence, ki bi se prilagajala uporabniku je bila preveč privlačna, da je ne bi posnemali tudi drugi izdelovalci. Danes najdemo tovrsten AI v najrazličnejših napravah, od že omenjenih telefonov, do računalnikov, televizorjev in avtomobilov. Kljub relativno dolgemu staležu gre še vedno za dokaj primitivne programske pripomočke, katerih pogled ne seže (veliko) dlje od preprostega spletnega iskanja. Stvari se znajo hitro spremeniti.

  Objavljeno: 10.5.2016 09:00več
 • Umetna inteligenca na ključku USB

  Strojno učenje je trenutno ena najbolj vznemirljivih tehnologij prihodnosti, s katero se ukvarjajo tako računalniški velikani, kot mladi startupi. Tehnologijo uporabljajo na številnih področjih, kot so računalniški vid, razpoznava govora in napredni algoritmi za napovedovanje dogodkov na osnovi procesiranja velikanske količine podatkov.

  Objavljeno: 3.5.2016 01:00več
 • Rembrandtova umetnija z umetno inteligenco in 3D tiskalnikom

  Kaj vse je mogoče narediti s pomočjo sodobnih tehnologij, so nedavno prikazali nizozemski strokovnjaki, ki so uspeli s pomočjo algoritmov za razpoznavo obrazov, umetno inteligenco in 3D tiskalniki ustvariti povsem novo sliko, ki je v celoti narejena v stilu znamenitega slikarja Rembrandta. Poznavalci trdijo, da je podobnost osupljiva.

  Objavljeno: 8.4.2016 01:00več
 • Googlova umetna inteligenca je premagala človeštvo

  Vsaj pri igranju na daljnem vzhodu izredno priljubljene igre Go. Program AlphaGo, ki so ga razvili pri Googlovem hčerinskem podjetju DeepMind, je presenetljivo gladko, z rezultatom 3:0 (igrali so na najboljši rezultat petih iger) premagal veljavnega svetovnega prva, južnega Korejca Lee Se-dola.

  Objavljeno: 14.3.2016več
 • Googlovo prevajanje s pomočjo umetne inteligence

  Google svoje dosežke na področju umetne inteligence čedalje hitreje prenaša v izdelke in storitve za širše množice. V bližnji prihodnosti bomo kot kaže dobili novo generacijo spletne storitve Translate za prevajanje med različnimi jeziki.

  Objavljeno: 12.3.2016 01:00več