Teme - umetna inteligenca

 • Intel vlaga v računalniški vid

  Že dolgo ni več skrivnost, da ameriški gigant, podjetje Intel, prihodnost računalništva vidi v internetu stvari. V slednjem bo osrednjo vlogo bržkone igral računalniški vid, zato zadnji nakup največjega proizvajalca procesorjev ni presenečenje. Prevzem podjetja Movidius s strani Intela bo Američanom prinesel uveljavljeno tehnologijo hitrih in varčnih procesorjev, specializiranih za umetno inteligenco ter računalniški vid. Z njimi bodo lahko opremili najrazličnejše naprave, kakršne so kamere RealSense, ki morajo med delovanjem opazovati in razumeti svet okoli sebe. Movidius se je doslej proslavil s čipovjem za drone in termalne kamere, medtem ko se bo skupaj z Intelom predvidoma lotil še drugih naraščajočih tržnih segmentov, med katerimi prevladujeta pametni dom in robotika. Cena prevzema (za zdaj) ostaja skrivnost.

  Objavljeno: 6.9.2016 10:00več
 • Umetna inteligenca je premagala pilota

  V preizkusih sposobnosti med ljudmi in umetno inteligenco, torej računalniki, čedalje bolj pogosto zmagujejo slednji. V zadnjem od tovrstnih testov je dvoboj izgubil izkušeni pilot ameriških vojaških sil, eden od vrhunskih inštruktorjev, ki se je soočil v računalniški simulaciji letalskega dvoboja.

  Objavljeno: 3.7.2016 01:00več
 • BMW in Intel za samovozeča vozila

  BMW, Intel in izraelsko podjetje MobilEye so na posebni konferenci napovedali, da bodo tesno sodelovali pri razvoju tehnologij za samovozeče avtomobile. Cilj novega partnerstva sta razvoj in začetek prodaje povsem samovozozečih vozil do leta 2021.

  Objavljeno: 2.7.2016 01:00več
 • Prva smrtna nesreča samovozečega avtomobila Tesla

  Kljub temu, da strokovnjaki menijo, da so samovozeči avtomobili varnejši od ljudi za volanom, tehnologija računalniško vodenih vozil še zdaleč ni popolna. Žal je bilo najbrž neizbežno, da se bi prej ali slej tudi v tej nastajajoči kategoriji vozil zgodila nesreča s tragičnim izidom.

  Objavljeno: 1.7.2016 01:00več
 • Google bo v Zurichu stroje učil zdrave pameti

  Google je v Zurichu odprl največji center za razvoj umetne inteligence izven meja Združenih držav Amerike. Raziskovalci v največjem mestu Švice se bodo osredotočali predvsem na strojno učenje, razumevanje naravnega jezika ter računalniško dojemanje. Emmanuel Mogenet, vodja ekipe pravi, da bodo stroje učili zdrave pameti. Medtem ko je strojno učenje in razmišljanje že danes sestavina mnogih Googlovih storitev, na primer iskalnika, poštnega filtra in prevajalnika, bo v prihodnosti za podjetje še pomembnejše, saj se ameriški velikan seli na mnoga nova področja, med katerimi so tudi avtonomna vozila. Google bi rad računalnike učil razmišljanja, da bi vedeli, kot štiriletni otrok, da krave ne letajo, ne da bi jim kdo prej to povedal. Ključna točka za dosego zastavljenega cilja bo izboljšanje dialoga med strojem in človekom. Računalnik bo moral zares razumeti, kaj mu ljudje govorijo.

  Objavljeno: 19.6.2016 09:00več
 • Umetna inteligenca napisala film

  Sunspring je kratek desetminutni znanstvenofantastičen film o treh ljudeh, ki živijo v prihodnosti na nekakšni vesoljski postaji in se zapletejo v nekakšen čuden ljubezenski trikotnik. V filmu H nosi zlat telovnik, H2 se ukvarja z računalniki, C pa »gre do lobanje«, karkoli že to pomeni. Precej nenavaden, mestoma nesmiseln film. Ki ga je napisala umetna inteligenca, zato si ga le poglejte.

  Objavljeno: 10.6.2016 07:00več
 • ReachIt for Cortana

  Napovedi strokovnjakov, da bodo digitalne pomočnice kmalu začele dobivati dodatke in programe s strani tretjih proizvajalcev, začenjajo dajati prve rezultate. Lenovo je tako javno objavil dodatek za Microsoftovo pomočnico Cortana, s katerim lahko iščemo in pregledujemo datoteke na lokalnih diskih ali v oblaku zgolj z uporabo naravnega jezika.

  Objavljeno: 4.6.2016 01:00več
 • Facebook DeepText za razumevanje pogovorov

  Facebook je razkril še eno tehnologijo s področja strojnega učenja, s katero nameravajo bolje razumeti, o čem se pogovarjajo uporabniki v družabnih omrežjih in klepetalnicah. DeepText je nova programska rešitev, ki sloni na metodah strojnega učenja, sposobna pa je prebirati več tisoč besedil na sekundo.

  Objavljeno: 3.6.2016 01:00več
 • Zbogom Siri, prihaja Viv

  Osebni mobilni pomočniki so stalnica delovnega vsakdana od leta 2011, ko se je na Applovem telefonu iPhone pojavila Siri. Obljuba umetne inteligence, ki bi se prilagajala uporabniku je bila preveč privlačna, da je ne bi posnemali tudi drugi izdelovalci. Danes najdemo tovrsten AI v najrazličnejših napravah, od že omenjenih telefonov, do računalnikov, televizorjev in avtomobilov. Kljub relativno dolgemu staležu gre še vedno za dokaj primitivne programske pripomočke, katerih pogled ne seže (veliko) dlje od preprostega spletnega iskanja. Stvari se znajo hitro spremeniti.

  Objavljeno: 10.5.2016 09:00več
 • Umetna inteligenca na ključku USB

  Strojno učenje je trenutno ena najbolj vznemirljivih tehnologij prihodnosti, s katero se ukvarjajo tako računalniški velikani, kot mladi startupi. Tehnologijo uporabljajo na številnih področjih, kot so računalniški vid, razpoznava govora in napredni algoritmi za napovedovanje dogodkov na osnovi procesiranja velikanske količine podatkov.

  Objavljeno: 3.5.2016 01:00več
ph