Teme - umetna inteligenca

 • Digitalni asistent kitajskega podjetja Linglong Dingdong

  Na kitajskem se pospešeno razvija trg pametnih domačih naprav, najnovejša je digitalni asistent v maniri Amazonovega Echo. Nova naprava se imenuje Linglong Dingdong, omogoča pa urejanje koledarjev, igranje glasbe, podajanje različnih podatkov, itd. Na voljo je v dveh različicah – ena za mandarinščino in ena za kantonščino, bojda sta jezika preveč kompleksna, da bi ju hkrati podpirala ena naprava, imata pa obe tudi osnovno podporo za angleščino. Cena je nekaj čez sto dolarjev, na voljo je (seveda le na kitajskem) preko spletnega trgovca www.jd.com, ki ima v lasti tudi omenjeno podjetje Beijing Linglong.

  Objavljeno: 25.11.2016 08:00več
 • Googlova umetna inteligenca se uči branja iz ustnic

  Raziskovalci iz univerze v Oxfordu in iz Googlove skupine za razvoj umetne inteligence so naredili najnatančnejšo programsko opremo za branje iz ustnic do sedaj. Program so izučili s pomočjo na tisoče ur oddaj iz BBCja, trenutno se približuje 50 odstotni natančnosti. To se morda ne sliši veliko, vendar je bila človeška natančnost pri istih posnetkih le nekaj čez deset odstotna. Na isti univerzi so sicer predstavili tudi program, ki se hvali z nekaj čez 90 odstotno natančnostjo, a gre pri tem za namensko narejene posnetke, kjer govorci govorijo pravilno tvorjene stavke.

  Objavljeno: 24.11.2016 12:00več
 • DeepMindova nevronska mreža

  Googlova londonska podružnica DeepMind je eden izmed vodilnih laboratorijev za razvoj umetne inteligence, ki se lahko pohvali s svojim AlphaGo, ki je v goju premagal najboljšega človeškega igralca na svetu. Sedaj so dosegli še en pomemben mejnik, saj so uspeli izdelati diferenčni nevronski računalnik (DNC), v katerem so združili nevronsko mrežo in dostop do podatkov na zunanjih nosilcih.

  Objavljeno: 18.10.2016 05:00več
 • Google DeepMind omogoča boljšo sintezo govora

  Google je našel še eno zanimivo in nadvse koristno uporabo svoje platforme za umetno inteligenco DeepMind. S pomočjo tehnologij nevronskih mrež in strojnega učenja so razvili novo tehnološko ogrodje imenovano WaveNet, s katerim uspejo pričarati računalniško generirano sintezo govora, ki zveni bistveno bolj naravno, kot dosedanje tehnologije na tem področju. Google trdi, da je po njihovih ocenah WaveNet 50% bližje človeškemu govoru, kot karkoli drugega doslej.

  Objavljeno: 12.9.2016 01:00več
 • Intel vlaga v računalniški vid

  Že dolgo ni več skrivnost, da ameriški gigant, podjetje Intel, prihodnost računalništva vidi v internetu stvari. V slednjem bo osrednjo vlogo bržkone igral računalniški vid, zato zadnji nakup največjega proizvajalca procesorjev ni presenečenje. Prevzem podjetja Movidius s strani Intela bo Američanom prinesel uveljavljeno tehnologijo hitrih in varčnih procesorjev, specializiranih za umetno inteligenco ter računalniški vid. Z njimi bodo lahko opremili najrazličnejše naprave, kakršne so kamere RealSense, ki morajo med delovanjem opazovati in razumeti svet okoli sebe. Movidius se je doslej proslavil s čipovjem za drone in termalne kamere, medtem ko se bo skupaj z Intelom predvidoma lotil še drugih naraščajočih tržnih segmentov, med katerimi prevladujeta pametni dom in robotika. Cena prevzema (za zdaj) ostaja skrivnost.

  Objavljeno: 6.9.2016 10:00več
 • Umetna inteligenca je premagala pilota

  V preizkusih sposobnosti med ljudmi in umetno inteligenco, torej računalniki, čedalje bolj pogosto zmagujejo slednji. V zadnjem od tovrstnih testov je dvoboj izgubil izkušeni pilot ameriških vojaških sil, eden od vrhunskih inštruktorjev, ki se je soočil v računalniški simulaciji letalskega dvoboja.

  Objavljeno: 3.7.2016 01:00več
 • BMW in Intel za samovozeča vozila

  BMW, Intel in izraelsko podjetje MobilEye so na posebni konferenci napovedali, da bodo tesno sodelovali pri razvoju tehnologij za samovozeče avtomobile. Cilj novega partnerstva sta razvoj in začetek prodaje povsem samovozozečih vozil do leta 2021.

  Objavljeno: 2.7.2016 01:00več
 • Prva smrtna nesreča samovozečega avtomobila Tesla

  Kljub temu, da strokovnjaki menijo, da so samovozeči avtomobili varnejši od ljudi za volanom, tehnologija računalniško vodenih vozil še zdaleč ni popolna. Žal je bilo najbrž neizbežno, da se bi prej ali slej tudi v tej nastajajoči kategoriji vozil zgodila nesreča s tragičnim izidom.

  Objavljeno: 1.7.2016 01:00več
 • Google bo v Zurichu stroje učil zdrave pameti

  Google je v Zurichu odprl največji center za razvoj umetne inteligence izven meja Združenih držav Amerike. Raziskovalci v največjem mestu Švice se bodo osredotočali predvsem na strojno učenje, razumevanje naravnega jezika ter računalniško dojemanje. Emmanuel Mogenet, vodja ekipe pravi, da bodo stroje učili zdrave pameti. Medtem ko je strojno učenje in razmišljanje že danes sestavina mnogih Googlovih storitev, na primer iskalnika, poštnega filtra in prevajalnika, bo v prihodnosti za podjetje še pomembnejše, saj se ameriški velikan seli na mnoga nova področja, med katerimi so tudi avtonomna vozila. Google bi rad računalnike učil razmišljanja, da bi vedeli, kot štiriletni otrok, da krave ne letajo, ne da bi jim kdo prej to povedal. Ključna točka za dosego zastavljenega cilja bo izboljšanje dialoga med strojem in človekom. Računalnik bo moral zares razumeti, kaj mu ljudje govorijo.

  Objavljeno: 19.6.2016 09:00več
 • Umetna inteligenca napisala film

  Sunspring je kratek desetminutni znanstvenofantastičen film o treh ljudeh, ki živijo v prihodnosti na nekakšni vesoljski postaji in se zapletejo v nekakšen čuden ljubezenski trikotnik. V filmu H nosi zlat telovnik, H2 se ukvarja z računalniki, C pa »gre do lobanje«, karkoli že to pomeni. Precej nenavaden, mestoma nesmiseln film. Ki ga je napisala umetna inteligenca, zato si ga le poglejte.

  Objavljeno: 10.6.2016 07:00več