Teme - računalnik

 • Prodaja računalnikov raste, telefonov in tablic pa pada

  Osebni računalniki, tako namizni, kot prenosniki morda niso zadnji krik mode ali tehnološki presežki, vendar so se v času epidemije izkazali za zelo koristne, celo nepogrešljive. Ko so se ljudje zavedli, da bo treba delati ali se učiti od doma, so marsikje pohiteli dopolniti ali prenoviti predvsem tovrstno računalniško opremo, medtem ko zamrznili nakupe novih telefonov in tablic.

  Objavljeno: 16.5.2020 05:00več
 • V Slovenskih računalniških trgovinah omejene zaloge

  Koronavirus je med drugim načel tudi logistične povezave, hkrati pa dvignil povpraševanje po določenih artiklih – zaloge tehnične opreme tako kopnijo tudi v naših računalniških trgovinah.

  Objavljeno: 25.3.2020 13:00več
 • Naslednja generacija enot SSD z vmesnikom PCIe 4.0

  Novi procesorji, kot je AMD Ryzen z arhitekturo Zen 2, prinašajo med drugim podporo za hitrejše sistemsko razširitveno vodilo PCIe 4.0. Ta pa odpira pot k precej zmogljivejšim pomnilniškim enotam SSD, kot smo bili doslej vajeni.

  Objavljeno: 6.6.2019 09:00več
 • Apple osvežuje Macbook Air in Mac Mini

  Macbook Air je končno dobil naslednika, prvič z dolgo pričakovanim zaslonom Retina. Po diagonali meri 13,3 palcev in nudi ločljivost 2560 × 1600 pik. Ob tem so za 50% stanjšali robove zaslona, a ohranili kamero FaceTime. Ob vsem tem so prostornino ohišja zmanjšali za 17%, debelino pa za 10%. Prenosnik zdaj tehta le 1,25 kg. Mimogrede, ohišja so zdaj narejena iz 100% recikliranega aluminija, kar najbrž postavlja nov trend v okolijsko ozaveščeni proizvodnji elektronike.

  Objavljeno: 30.10.2018 17:00več
 • Microsoft predstavlja nove strojne izdelke Surface

  Microsoft je na dogodku posvečenemu strojni opremi predstavil nove izdelke pod lastnim tržnim imenom Surface, pri čemer sta v ospredju predvsem nova tablica Surface Pro 6 in prenosnik Surface Laptop 2.

  Objavljeno: 3.10.2018 08:00več
 • Prodaja PCjev narašča, telefonov pada

  Kar nekaj let je veljalo, da se zanimanje za osebne računalnike, v prvi vrsti PC pospešeno zmanjšuje, interes nad pametnimi telefoni pa povečuje. Zato je zelo zanimivo, da se je v zadnjih dveh četrtletjih zgodba, čeprav verjetno za kratek čas, obrnila.

  Objavljeno: 16.7.2018 09:00več
 • 20 let računalnikov Apple iMac, začetnika preobrazbe

  Pisalo se je leto 1998 in Apple je bil v globokih težavah, tako glede financ kot iskanje nove identitete. Soustanovitelj družbe Steve Jobs se je vrnil na krmilo družbe z upanjem, da bo povrnil nekdanji blišč in uspešnost. Prvi rezultat tega novega obdobja je bil osebni računalnik iMac, ki je pripeljal novo oblikovalsko smer in standarde v računalniško industrijo.

  Objavljeno: 7.5.2018 08:00več
 • Pomanjkanje delov vpliva na prodajo računalnikov

  Najnovejše poročilo družbe Gartner kaže na to, da se je prodaja osebnih računalnikov v drugem četrtletju vnovič zmanjšala med 3,3 in 4,3 odstotki. Toda tokrat razlogi menda niso enaki, kot so bili v zadnjih letih, ko je prodaja drugih tipov naprav, predvsem pametnih telefonov, zmanjšala interes kupcev za osebne računalnike.

  Objavljeno: 15.7.2017 01:00več
 • ORWL – prvi računalnik, ki se samodejno uniči ob vdoru

  V današnjih časih, ko se veliki in odmevni vdori v računalniške sisteme vrstijo domala vsakodnevno, je težko zagotoviti ustrezne, kaj šele trajne ukrepe, ki bi nas lahko zaščitili pred najrazličnejšimi zlorabami in izsiljevanji. Če do neke mere to še lahko naredimo na nivoju ustrezne programske opreme, ki nas ščiti z virtualnimi vdori prek internetne povezave, pa je to bistveno težje doseči, če računalnik fizično pride v roke vdiralcem.

  Objavljeno: 12.7.2017več
 • Nov tip predpomnilnika obljublja hitrejše delovanje računalnikov

  Raziskovalci laboratorija CSAIL na univerzi MIT so razvili nov tip oziroma strategijo organizacije predpomnilnikov, ki obljublja precejšnjo pohitritev delovanja programov in hkrati drastično zmanjšanje porabe energije v različnih računalniških sistemih, od strežnikov do mobilnih naprav.

  Objavljeno: 11.7.2017 01:00več