Teme - računalnik

 • Američani ne želijo kitajskega superračunalnika

  Kitajski superračunalnik Tianhe-2, ki ga poganja 80.000 Xeon procesorjev, je v zadnjem letu in pol po podatkih organizacije Top 500 najmočnejši računski stroj na svetu. Kljub temu so ga Kitajci letos nameravali nadgraditi. Načrte, da bi vanj dodatno vgradili več desettisoč kosov integriranih vezij, jim je preprečila ameriška vlada. Ko je podjetje Intel zaprosilo za izvozno dovoljenje, je vlada ZDA prošnjo zavrnila. Glavni razlog za negativen odgovor je bojazen, da bi Kitajci superračunalnik uporabili za atomske raziskave. Rezultat? Intelu so domači ponudili izgradnjo 200 milijonov ameriških dolarjev vrednega superračunalnika, medtem ko Kitajci pospešeno vlagajo v razvoj lastnih silicijevih ploščic. 

  Objavljeno: 14.4.2015 09:00več
 • Meegopad - Intelov odgovor na Chromecast

  Intel je nekoliko presenetljivo predstavil svojo vizijo HDMI ključka, ki televizorju ali projektorju doda računalniške zmogljivosti. Izdelek se imenuje Meegopad T01 in, verjeli ali ne, na njem lahko teče poln različica operacijskega sistema Windows 8.1.

  Objavljeno: 21.10.2014 01:00več
 • Najboljši za Applove računalnike

  Noben nasvet izmed trikov, ki jih zadnja tri leta objavljamo za uporabnike računalnikov Mac, ne odtehta dobrega programskega pripomočka. Dovolj je le en, pa postane Applov računalnik nepogrešljiv del tehnološko obarvanega arzenala  vsakdana prav vsakogar od nas.

  Objavljeno: 10.6.2014 | Kategorija: Veliki preizkusiveč
 • Igričarski PC z veliko začetnico

  Igričarska veja proizvajalca računalnikov Dell, Alienware, je predstavila svoj najmočnejši stroj v popolnoma novi preobleki. Računalnik z novimi Intelovimi procesorji Haswell-E ter tremi režami za grafične kartice največje debelosti ter dolžine in pomnilnikom RAM DDR4 se ponaša z vesoljsko obliko. Area-51, kakor se raj za navijanje strojnih komponent imenuje, je namenoma videti kot izdelek tuje inteligence. Čudna, trikotna oblika mu omogoča učinkovitejše hlajenje, lažje prilagajanje videza ter udobnejše prenašanje naokoli. Mokre sanje slehernega igričarja na svetu bodo za precejšen kupček denarja na voljo še letos.

  Objavljeno: 1.9.2014 07:00več
 • Še ena blagajna

  Področje namiznih računalnikov je še kar v  fazi eksperimentiranja, saj toliko poizkusov v smeri zaslonov na dotik, pa takih in drugačnih kombinacij naprav vse-v-enem prej nismo videli. V zadnjih nekaj letih smo tako nenehno priča napravam, ki imajo zelo nišno uporabno vrednost.

  Objavljeno: 24.6.2014 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Dodatna moč spletnih brskalnikov

  Spletni brskalniki so postali več kot le orodje za pohajkovanje po spletu. V njih se družimo s prijatelji, igramo igre, pišemo knjige, poslušamo glasbo in gledamo filme. Ker brskalnika praktično ne zapuščamo več, mar sploh še potrebujemo operacijski sistem? Google pravi, da ne. Z nekaj naslednjimi razširitvami mu nemara kmalu pritrdimo.

  Objavljeno: 10.6.2014 | Kategorija: Veliki preizkusiveč
 • Najžlahtnejše iz spleta

  Dandanašnji preživimo levji delež računalniškega življenja v mejah spletnega brskalnika. Z naslednjimi programi, ki delujejo, ne da bi si jih namestili,  internetnega orodja v prihodnje sploh ne bomo več zapuščali.

  Objavljeno: 10.6.2014 | Kategorija: Veliki preizkusiveč
 • Brezplačno je najboljše

  V časih, ko je vse več ljudi prisiljenih gledati na življenje skozi denarnico, je dobro vedeti, da je kup stvari v računalništvu brezplačnih. To še posebej velja za programsko opremo, kjer se skušajo avtorji in razvijalci dokazati s svojimi zamislimi, temu pa sledijo celo nekatera podjetja. Pripravili smo seznam skoraj sto zelo uporabnih programov za okolje operacijskega sistema Microsoft Windows, ki so za povrh še brezplačni.

  Objavljeno: 10.6.2014 | Kategorija: Veliki preizkusiveč
 • Programi, aplikacije ali le brskalnik?

  Pred (kar nekaj) leti so bila velika uspešnica CD-ROMi s preizkusnimi programi, ki so bili priloženi revijam, ne nujno le računalniškim. Nato se je zgodil internet in množica programov je v trenutku postala dostopna vsem. Danes se zdi, da nas zanimajo le še mobilni telefoni in aplikacije zanje, vendar v resnici izbira za »prave« računalnike ni nič manjša kot včasih. Prej nasprotno.

  Objavljeno: 10.6.2014 | Kategorija: Veliki preizkusiveč
 • Računalnik piše znanstvene članke in išče prevare

  Ena izmed področij, ki jih računalniki še ne obvladajo prav dobro, so poučevanje, raziskovanje in pisanje. Res obstajajo odlična računalniška orodja za učenje, kot so na primer videoposnetki na Khan Academy, a v principu gre za materiale, ki jih pripravi človek, računalnik pa jih deli. Prav tako tudi matematični dokazi, ki so čedalje pogosteje računalniško podprti, ne sodijo ravno med računalniške umotvore, saj računalnik preprosto preveri primere, ki mu jih dodelimo. Mathematica in sorodna orodja sicer poznajo simbolno računanje in znajo celo pokazati korake pri iskanju nedoločenega integrala, a to so šele prvi koraki. Pisanja pa raje sploh ne omenjajmo, ker so računalniki pri tem početju – obupni. Ali pač?

  Objavljeno: 26.2.2014 06:00več