Objavljeno: 10.6.2014 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Posebna 2014 | Teme: računalnik

Najžlahtnejše iz spleta

Dandanašnji preživimo levji delež računalniškega življenja v mejah spletnega brskalnika. Z naslednjimi programi, ki delujejo, ne da bi si jih namestili,  internetnega orodja v prihodnje sploh ne bomo več zapuščali.

Pripomočki

Pregled najboljših spletnih aplikacij začnimo s pripomočki. V primerjavi z namiznimi različicami imajo to prednost, da so vedno na voljo. Zaradi spletne narave so dosegljivi od koderkoli in s čimerkoli. Odjemalna naprava mora imeti le spletni brskalnik in že smo na konju. Pri izboru smo se izogibali očitnih favoritov, kakršna je na primer oblačna pisarna Google Docs/Drive. Prav tako smo pustili ob strani avtomatiko IFTTT, ki skladno s številnimi recepti skuha odlične jedi iz  spletnih storitev, saj smo jo nedavno opisali v redni številki revije. V iskanju manjših, a prav tako pomembnih spletnih aplikacij najprej poiščimo pripomoček za zapisovanje vsakodnevnih opravil in nalog.

Avtomatizacija IFTTT skuha iz spletnih storitev številne nove pripomočke, ki nam lajšajo vsakdan.

Avtomatizacija IFTTT skuha iz spletnih storitev številne nove pripomočke, ki nam lajšajo vsakdan.

Računalnikarji in drugi uporabniki pametnih naprav si že vrsto let znova in znova izmišljamo poti, kako si zapomniti vsakdanja opravila. Med priljubljenimi (domačimi) recepti sta na namizju odprta datoteka sistemske Beležnice ali pošiljanje nalog po elektronski pošti samemu sebi. A na voljo so veliko elegantnejše rešitve. Remember The Milk (brezplačno, različica Pro 25 USD/leto) je spletna storitev z vojsko najrazličnejših odjemalcev in zmožnosti. V osnovi gre za odličen in preprost seznam opravil, ki niti za trenutek ne okoliši. Osrednja akcija je dodajanje novega opravila. Spletna aplikacija uporabnika potisne skoznjo v pravo smer, ga nauči razporejati opravila po kategorijah, jih označevati z barvami, določiti časovni rok za izvedbo, opravila deliti z drugimi spletnimi storitvami (iCalendar, Atom) in še kaj. Dognanost storitve se kaže v podrobnostih, kot sta podčrtavanje zapadlih obveznosti in določanje datuma z govorečimi termini (npr. včeraj – Yesterday), in je navdušujoča. Poleg različic za iOS, Android, Windows Phone, Googlov koledar in Microsoftov Outlook, s katerimi enostavneje dodajamo in izvajamo zadane naloge, si opravila po želji naprtimo tudi po elektronski pošti. Možnost se zdi sprva nerodna, a sčasoma, ko oblikovanje ustreznih sporočil postane rutina, brez nje ne moremo več.

Remember The Milk je dovršen seznam vsakdanjih opravil, ki ga dosežemo z najrazličnejšimi napravami, povezanimi v splet.

Remember The Milk je dovršen seznam vsakdanjih opravil, ki ga dosežemo z najrazličnejšimi napravami, povezanimi v splet.

Naše življenje je pogosto polno opomnikov v oblikah samolepilnih listkov, zaznamkov na telefonu, tablici, koledarju in še kje. Brez njih bi bržkone živeli precej bolj raztreseno. Z njimi se največkrat spomnimo obveznosti, na katere bi najraje pozabili, a ne smemo. Dinamika vsakdana pač terja svoj davek, zato ne čudi veliko število namenskih pripomočkov, ki nam pri opominjanju samega sebe neizmerno pomagajo. Poleg že predstavljenega Ne pozabi mleka je uporabnikom na voljo Re:snooze (brezplačno), opozorilni sistem za obveščanje po elektronski pošti. Najraje ima ponavljajoče se dejavnosti. V ta namen v prvem koraku, takoj po vnosu elektronske pošte, od koder bo storitev pošiljala opozorila, določimo pogostost obveščanja (na dan, teden, mesec). Na voljo imamo tudi naprednejše nastavitve, kjer med drugim določimo uro obveščanja ali izberemo možnost takojšnjega opozorila. Osrednja posebnost spletne aplikacije Re:snooze je dremež prejetih opozoril. Če nas opomnik zmoti v nepravem trenutku, ga zlahka prestavimo na kasnejši čas. Družabnim fanatikom je na voljo tudi povezava z omrežjem Facebook, ki omogoča, da naše dejavnosti spremljajo vsi prijatelji, ki so na zvezi.

Opomnik Re:snooze nas po elektronski pošti obvešča o nalogah, ki jih opravljamo vsak dan, teden ali mesec.

Opomnik Re:snooze nas po elektronski pošti obvešča o nalogah, ki jih opravljamo vsak dan, teden ali mesec.

Projektno delo je zajeten zalogaj, ki nepripravljenega hitro spravi na kolena. Usmerjanje dejavnosti je zahteven, razvejen in težak posel, ki zahteva veliko časa. Spletna storitev Scrumy (brezplačno) nam to delo olajša. Začetek dela z njo je bliskovit. Ker ne zahteva registracije, je dovolj, da vnesemo le ime projekta in že lahko pljunemo v roke. Z aplikacijo spremljamo skupinske cilje, izdelujemo sezname opravil, posameznikom določamo naloge in zadevo nenehno spremljamo s kateregakoli sistema od koderkoli po svetu. Funkcionalnost storitve Scrumy je na prvi pogled morda celo preveč poenostavljena, a se sčasoma izkaže za zelo učinkovito, zato jo mirne vesti priporočamo. Brezplačna različica je precej odprta in zahteva veliko pazljivosti pri deljenju vsebine z drugimi. Večjo varnost, poleg drugih priboljškov, ponuja različica Pro, ki skupino olajša za sedem dolarjev na mesec.

Spletni pripomoček Scrumy nam omogoča projektno delo brez plačila za uporabo spletne aplikacije in brez zahteve po registraciji. Le gumb za začetek vodenja skupinskega dela moramo klikniti.

Spletni pripomoček Scrumy nam omogoča projektno delo brez plačila za uporabo spletne aplikacije in brez zahteve po registraciji. Le gumb za začetek vodenja skupinskega dela moramo klikniti.

Digitalna vsebina je zapisana v najrazličnejših oblikah. To neukemu uporabniku povzroči nemalo preglavic. Kako si ogledati izbrani film, če predvajalnik ne podpira ponujene datoteke, in zakaj se iz zvočnikov ne sliši glasbe, čeprav smo računalniku pokazali, kje je ustrezen paketek z digitalnimi notami, sta le dve izmed številnih vprašanj, ki se na dnevnem redu porajajo vsakomur od nas. Spletna aplikacija Online Converter (brezplačno) ponuja odgovore na večino. Za razliko od drugih podobnih storitev, ki jih je v spletu kot listja in trave in se navadno ukvarjajo s specifično potrebo, je Online Converter celostna rešitev, ki poleg pretvarjanja dokumentov v PDF ponuja tudi orodja za spreminjanje zvočnih datotek, fotografij, video posnetkov in elektronskih knjig. Pri izbranih možnostih ne gre za površinske pripomočke, temveč za zmogljiva orodja, kjer preoblikovalnik slik na primer ponuja kar 11 različnih vrst pretvorbe, elektronski založnik 9 vrst digitalnih knjig in video mojster optimiziranje za točno določene ciljne naprave, med katerimi ne manjkajo posamezni pametni telefoni, tablice ter prenosne in dnevnosobne igralne konzole.

Spletni čarovnik Online Converter je celostna rešitev, ki poleg pretvarjanja dokumentov v PDF ponuja tudi orodja za spreminjanje zvočnih datotek, fotografij, video posnetkov in elektronskih knjig.

Spletni čarovnik Online Converter je celostna rešitev, ki poleg pretvarjanja dokumentov v PDF ponuja tudi orodja za spreminjanje zvočnih datotek, fotografij, video posnetkov in elektronskih knjig.

Tiskanje spletnih strani je tu in tam zares težaško delo. Marsikateri skrbnik se problema niti ne zaveda in na objavljeni strani obiskovalcem ne ponudi za tiskalnik prijazne inačice spletišča. Uporabniki se znajdemo po svoje, to pa velikokrat ni ravno udobno. Kopiranje vsebine v namenske programe in urejanje gradiva za tisk prijazno nadomesti spletna aplikacija PrintWhatYouLike (brezplačno). Storitev nas razbremeni in obenem prihrani preje potrošnega materiala. Z izbiro določenih delov najdene spletne vsebine zlahka natisnemo samo tisto, kar nam je zares pomembno. Aplikacija deluje tako, da na obiskanem spletišču, ki ga želimo natisniti, izberemo zaznamek PrintWhatYouLike. Slednji nam okoli obiskane strani zgradi lasten uporabniški vmesnik, ob pomoči katerega določimo, kaj želimo tiskati in česa ne. Storitev podpira vse priljubljene spletne brskalnike na trgu, med njimi najdemo imena Firefox, Chrome, Internet Explorer, Opera in Safari, ponuja poseben vtičnik za Googlov spletni brskalnik in namenski gumb, ki ga spletni razvijalci po želji dodajo na svoje spletišče.

Spletna aplikacija PrintWhatYouLike nam okoli obiskane strani zgradi lasten uporabniški vmesnik, ob pomoči katerega določimo, kaj želimo tiskati in česa ne.

Spletna aplikacija PrintWhatYouLike nam okoli obiskane strani zgradi lasten uporabniški vmesnik, ob pomoči katerega določimo, kaj želimo tiskati in česa ne.

Googlov spletni brskalnik Chrome izvaja pravo invazijo nad uporabniki. Z istoimenskim operacijskim sistemom, zmogljivimi vtičniki in posebnimi aplikacijami, ki delujejo tudi brez delujočega brskalnika, uporabniki napad povečini sprejmemo odprtih rok. Čeprav se v članku posvečamo predvsem aplikacijam, ki delujejo znotraj spletnega brskalnika, za pokušino predstavimo tudi zgled Googlove vizije spletnih izdelkov prihodnosti. Clipular (brezplačno) je čudovito orodje za izdelavo zaslonskih slik. Dogajanje v spletnem brskalniku shranjujemo z dvojnim pritiskom na tipko Alt, ki nam omogoča izbiro področja zajemanja, ali s kombinacijo Alt + Alt + presledek, ki posname celoten zaslon oziroma brskalnik. Datoteke se shranijo v oblak, tam jih razvrščamo v smiselne skupine, jih prenašamo na svoj disk ali delimo z družabnimi omrežji. Aplikacija je v osnovi povsem zastonj, napredne zmožnosti, ki jih odklene naročnina v višini dolarja (USD) na mesec, pa iz programa med drugim odstranijo reklame v obliki vodnega tiska pri objavljanju v družabnih omrežjih, omejitve pri shranjevanju, iskanju in zajemanju,  omogočijo pa tudi sinhronizacijo z Googlovo oblačno shrambo Drive.

Upad množičnosti dnevnega časopisja in revij prištevamo med zasluge računalnikov. Zlobne bež škatle so bile prve, ki so nam v navezi s spletom ponudile zadostno dozo dnevnega dogajanja, da smo opustili navade prednikov, ki so ob jutranji kavici navadno prebirali dnevni tisk. Splet je priročnejši in hitrejši pri obveščanju naroda, zato ne čudi, da se priljubljenost takega uživanja dogodkov iz dneva v dan veča. Računalnike so v zadnjem času resda nadomestili pametni telefoni in tablice, kljub temu pa nas je še dovolj čudakov, ki novice prebiramo na računalniškem zaslonu, da nam razvijalci programov oziroma aplikacij redno dostavljajo nove pripomočke za naš konjiček. Good Noows (brezplačno) je nališpan zbiralnik novic najrazličnejših tem, zbranih z vseh vetrov, ki dnevni obrok digitalnega tiska dostavi po staromodno, v obliki časopisa. Spletna aplikacija podpira izbran videz posamezne teme in deljenje najdenih zanimivosti s prijatelji v priljubljenih družabnih omrežjih.

Oblačni Clipular nam olajša zajemanje zaslonskih slik znotraj brskalnika.

Oblačni Clipular nam olajša zajemanje zaslonskih slik znotraj brskalnika.

Splet je odličen za druženje. Poleg namenskih omrežij lahko vanj postavimo vrsto vprašanj in nanje razmeroma hitro dobimo odgovore. Tega so veseli študentje pri sestavljanju anket, tržniki pri raziskovanju trga in drugi organizatorji takih in drugačnih dogodkov. Spletna aplikacija Doodle (brezplačno, naprednejše zmožnosti od 29 EUR na leto) omogoča ustvarjanje preprostih spletnih anket, s katerimi stvaritelji udejstvovanja preverijo, koliko ljudi bo prišlo na sestanek, kdaj bo službeni piknik ali kam bomo šli na končni izlet. Osnovno vodilo aplikacije je  preverjanje želja sodelujočih pri napovedanem dogodku. Za ustvarjanje spletnih anket se ni treba registrirati, to je vsekakor pohvalno, je pa registracija priporočljiva za lažje kasnejše urejanje in sledenje rezultatom. Uporaba spletne aplikacije Doodle je brezplačna, plačljiva naročnina slabih trideset evrov na leto je namenjena naprednejšim uporabnikom, ki si izbirajo videz ankete, izmišljujejo dodatna vnosna polja in ne marajo reklam. Demokracijo v spletu ob organizaciji raznovrstnih uredniških dogodkov uporabljamo tudi ustvarjalci vaše in naše revije.

Oblačna shramba CloudKafe je mati vseh oblačnih shramb. Dobesedno! Pod eno streho združi dokumente, fotografije, video posnetke, stike, dogodke in še kaj.

Oblačna shramba CloudKafe je mati vseh oblačnih shramb. Dobesedno! Pod eno streho združi dokumente, fotografije, video posnetke, stike, dogodke in še kaj.

Jutranji časopis nam ob računalniku učinkovito nadomesti spletna aplikacija Good Noows.

Jutranji časopis nam ob računalniku učinkovito nadomesti spletna aplikacija Good Noows.

Oblačne shrambe so priljubljen način shranjevanja dokumentov, fotografij, video posnetkov, stikov, dogodkov in še česa. Zaradi njihovega načina privabljanja strank, brezplačno nam ponudijo samo košček oblačnega prostora, se pridnemu sodobnežu hitro zgodi, da ima datoteke raztrosene po spletu kot najstnik oblačila po stanovanju. CloudKafe je brezplačna aplikacija, ki nam izbrane oblačne shrambe poveže v privlačno in enotno storitev. Podprte so najbolj priljubljene oblačne shrambe ta hip, med njimi najdemo Dropbox, Google Drive, Box, Facebook, Instagram, Evernote, LinkedIn in Youtube. Ko izbrance zvežemo skupaj, po njih brskamo posamezno ali združeno. V slednjem primeru bodo rezultati urejeni po vrsti shranjenih datotek. Zasnova aplikacije je podobna macovskemu programu Found, ki ga je nedavno posvojilo podjetje Hightail, le da gre za spletno storitev, ki je dostopna iz kateregakoli sistema po svetu/spletu.

Fotografija

Digitalna fotografija je zanimiva stvar, poleg najrazličnejših prednosti v primerjavi s klasično ponuja tudi način manipulacije ovekovečenih motivov. Mejo med resničnim in izmišljenim zabrišejo namenski programi, med katerimi je najvidnejši predstavnik namizni (vsemogočni) Photoshop. Nekaj učinkov lahko fotografijam dodamo ob pomoči izbranih spletnih aplikacij. Ena izmed njih je zamik točke ostrenja, tako imenovani tilt shift. Gre za vrsto fotografije, kjer je določen del slike bolj izostren, zato so stvari na sliki videti miniaturne. Take fotografije so navadno narejene s posebnimi lečami ali pa z že omenjenimi programi za obdelavo slik. Slednje priročno nadomesti spletna storitev TiltShiftMaker (brezplačno). Postopek je preprost, izbrano fotografijo naložimo v oddaljeni strežnik, določimo nekaj manjših podrobnosti in območje ostrenja in že smo nared za prenos rezultata na svoj disk. Končni izdelki so povečini posrečeni, zato storitev toplo priporočamo.

Urejanje fotografij je v spletni aplikaciji PicMonkey preprosto in narejeno po vzoru mobilnega operacijskega sistema iOS.

Urejanje fotografij je v spletni aplikaciji PicMonkey preprosto in narejeno po vzoru mobilnega operacijskega sistema iOS.

Spletna aplikacija TiltShiftMaker nam brez posebnih leč ali zmogljivega fotografskega programa na sliki naredi učinek zamika točke ostrenja (tilt shift).

Spletna aplikacija TiltShiftMaker nam brez posebnih leč ali zmogljivega fotografskega programa na sliki naredi učinek zamika točke ostrenja (tilt shift).

Digitalna fotografija se bolj ali manj opira na kasnejšo programsko obdelavo, zato najdemo precej takih programov tudi med spletnimi aplikacijami. Odličen urejevalnik fotografij v spletu je brezplačni Pixlr Editor (brezplačno). Priključna različica Photoshopa omogoča tako ustvarjanje kot kasnejšo obdelavo slik. Ne manjkajo ne filtri ne delo s plastmi. Če ustvarjanja slik ne potrebujemo, oziroma so nam ljubši preprostejši urejevalniki, bo za nas primernejša spletna aplikacija PicMonkey (brezplačno). Ponuja enostavno prilagajanje barv, sposobne filtre in učinke ter celo paleto naprednejših zmožnosti. Slednje lahko še razširimo, če se naročimo na plačljivo različico spletišča, ki nas olajša za pet dolarjev na mesec.

Zabava

Spletno uživanje večpredstavnih vsebin je z razvojem mobilnih in dnevnosobnih naprav postalo vsakdanje. Rodilo se je nepregledno število najrazličnejših storitev, o katerih Slovenci bolj beremo, kot pa jih gledamo ali poslušamo, saj nam je zaradi omejitev, ki so jih postavili strici na čelu (povečini) ameriških multinacionalk, njihova vsebina prepovedana. Uradni razlog, zakaj moramo v deželi pod Alpami vse kupovati po starem in (precej) dražje, je ta, da je Slovenija polna piratov, ki bi tako ali tako vse pokradli. V resnici smo premajhni, da bi se milijarderji ukvarjali z nami. Na srečo ne razmišljajo vsi enako. Nedavno smo skupaj z nekaterimi (večjimi) evropskimi državami dobili glasbeno storitev Rdio (od 3,5 EUR na mesec naprej). Dostop do več kot dvajset milijonov tako domačih kot tujih pesmi je sprva zastonj, po preizkusnem obdobju pa je treba zanj plačati. Paketi so trije, prvi ponuja glasbo zgolj v spletni aplikaciji, drugi tudi na mobilnih napravah, tretji pa je namenjen družinskemu uživanju glasbe, saj vsakemu naslednjemu družinskemu članu nameni poseben popust. Da bi vsi v družinskem krogu uživali na enem samem računu, hitro pozabimo, saj Rdio hkratno predvajanje zazna in ga onemogoči.

Tretja različica navidezne glasbene skupine Incredibox tudi uporabnikom brez posluha in potrebnega znanja omogoča ustvarjanje prijetnih melodij.

Tretja različica navidezne glasbene skupine Incredibox tudi uporabnikom brez posluha in potrebnega znanja omogoča ustvarjanje prijetnih melodij.

Rdio se od podobnih storitev loči po naprednejši družabni integraciji, sorodno izbiro pogojuje okus istomislečih in ni rezultat programskega algoritma. V svet glasbe vstopimo z elektronskim naslovom ali, še bolje, z računom družabnega omrežja Facebook. Pesmi iščemo po lestvicah, predvajalnih seznamih drugih uporabnikov ter po osebnih in strojno določenih radijskih postajah. Najdene posnetke shranimo v osebno zbirko, dodamo na svoj predvajalni seznam ali sinhroniziramo z izbrano mobilno napravo za poslušanje brez spletne povezave. Družabna komponenta storitve se kaže v iskanju prijateljev s podobnim glasbenim okusom ali znancev iz drugih omrežij, ki jim lahko sledimo tudi v aplikaciji Rdio. Izbrano glasbo s prijatelji delimo znotraj same storitve ali v družabnih omrežjih Facebook in Twitter. Predvajalne sezname po želji pokažemo javnosti in omogočimo sodelovanje drugih uporabnikov storitve Rdio. Glasbo iz omrežja predvajamo na več načinov, poleg spletne aplikacije, ki nas trenutno najbolj zanima, so uporabniku/naročniku na voljo še namizni in mobilni odjemalci za večino operacijskih sistemov na trgu. Čeprav ni prikaza besedil, ki ga nekatere konkurenčne storitve imajo, gre za spletno aplikacijo z bogato glasbeno zbirko, kakovostnimi zvočnimi posnetki in alternativnimi načini rabe, ki dodatno osmislijo sprejemljivo mesečno naročnino.

Googlov eksperiment JAM with Chrome ponuja uporabnikom brskalnika Chrome povezano igranje z digitalnimi glasbili.

Googlov eksperiment JAM with Chrome ponuja uporabnikom brskalnika Chrome povezano igranje z digitalnimi glasbili.

Snemanje spletnega videa omogoča aplikacija KeepVid.

Snemanje spletnega videa omogoča aplikacija KeepVid.

Vedno bolj priljubljene spletne storitve, ki ponujajo brezplačne video posnetke vseh vrst, imajo to veliko hibo, da si najdenih posnetkov ne moremo shraniti na disk za kasnejše uživanje brez spletne povezave. Na pomoč priskoči spletna aplikacija KeepVid (brezplačno). Gre za storitev, ki ob pomoči povezave priljubljenih video spletišč, med katerimi sta tudi YouTube in Vimeo, na krajevni disk uporabnika pretoči popolno kopijo želenega posnetka. Po vnosu povezave do video posnetka nam spletna aplikacija ponudi na izbiro vrsto najrazličnejših oblik in kakovosti, med katerimi izberemo s klikom, ki obenem sproži prenos izbranega video posnetka. Čeprav je storitev popolnoma brezplačna, moramo pri uporabi plačati precej visoko ceno, KeepVid je natrpan z reklamami, zato je uporaba vtičnika AdBlock nujna. Dodatno skrb povzroča varnostni vidik storitve, ki zaradi izdatne rabe Jave uporabnika izpostavi številnim nevarnostim. Kljub številnim obtožbam v spletu v tem pogledu ni pravega odgovora. S prepovedjo oglasov (AdBlock), spodobnim protivirusnim programom in aktivnim požarnim zidom ni razloga za skrb.

Vsakdo potrebuje nekaj, ob čemer se sprosti. Glasba je vsekakor blagodejna za človekovo duševnost, ob njej se prebujamo, zvečer sproščamo, tolaži nas tudi ob ljubezenskih tegobah in drugih težjih življenjskih trenutkih. Skratka, okrepi nam občutek sreče. Že samo poslušanje je terapevtskega pomena, ustvarjanje melodij pa je sploh balzam na kvadrat. Ker nismo vsi rojeni glasbeniki, druga možnost za ljudi brez posluha odpade. Ni nujno, pravijo razvijalci spletne aplikacije Incredibox (brezplačno). Globalno priznana storitev predstavlja že tretjo generacijo ustvarjanja zvokov in melodij, za katere ne potrebujemo posebnega glasbenega znanja ali posluha. Digitalno narisani osebki nam pomagajo ustvarjati skladbe z različnimi zvoki, ki so razdeljeni v pet skupin. Vsaka skupina je obarvana drugače in vsebuje od dva do pet možnih slogov petja. Vsak učinek je opremljen s prepoznavno sličico. V velikem sivem polju čaka na nas pevec, ki je videti precej ravnodušen, dokler mu ne dodelimo sloga petja v glasbeni skupini, ki jo bomo ustvarili. To storimo s klikom poljubne sličice (učinek) v vrsti pod njim in jo povlečemo na katerikoli del njegovega telesa. Ko aktiviramo prvega člana, da začne migati z usti, že čaka na nas drugi in tudi pri njem postopek ponovimo. Tako ustvarimo skupino največ sedmih članov, vsakemu pa lahko spreminjamo slog, dokler ne ustvarimo glasbe, ki nam gre v uho. Končen rezultat je elektronska skladba po našem okusu, popolnoma primerna času, v katerem živimo. Takole zlahka ubijemo nekaj delovnega časa v pisarni.

Podobno zmožnost glasbene terapije ob ustvarjanju melodij z računalnikom nam ponuja spletna aplikacija JAM with Chrome (brezplačno). Za razliko od tako imenovanih beatboxerjev v aplikaciji Incredibox nam mladostniške sanje obvladovanja sanjskega glasbila in sodelovanja v garažni glasbeni skupini JAM with Chrome omogoči precej kompleksneje. Če so Incredibox in njej sorodne aplikacije z glasbenega vidika povsem neuporabne, tega za Googlov eksperiment JAM with Chrome ne bi mogli trditi. Za uporabo kljub naprednim rezultatom ne potrebujemo posebnega glasbenega znanja. JAM with Chrome je zadel zlato sredino. Aplikacija nam omogoča, da povabimo do tri prijatelje prek Twiterja, Facebooka in Google+ ter z njimi ustvarjamo glasbo. Na voljo imamo devetnajst različnih glasbil, izbiramo lahko med tremi bas kitarami, štirimi električnimi kitarami, dvema akustičnima kitarama, petimi sklopi bobnov in petimi sklopi klaviatur. Izberemo instrument in začnemo igrati. Če smo poznavalec izbranega glasbila, nastavimo način igranja na Pro, drugače pustimo privzet izbor preprostega načina Pro. Za igranje z digitalnimi glasbili je zgolj en predpogoj, brskalnik Chrome. Google je aplikacijo razvil kot demonstracijo najrazličnejših sodobnih tehnologij, z naprednimi zmožnostmi spletnega jezika HTML5 vred, med katerimi ne manjkajo spletni Audio API, WebSockets, Cancas in CSS3. Če imamo ta brskalnik, ne čakamo niti sekundo, takoj poiščemo prijatelje in zaigramo z njimi.

Igre

Ob naštevanju najrazličnejših opravil sposobnih spletnih aplikacij smo se hitro prepričali, da priključne različice orodij ne zaostajajo za namiznimi. V spletnem brskalniku zlahka pišemo članke, poslušamo in ustvarjamo glasbo, gledamo filme, urejamo fotografije, se družimo s prijatelji in z nekaj sreče tudi igramo. Poiskali smo dve kratkočasnici za tisti dolgi dan v službi, ki mu povečini pravijo ponedeljek.

Če nam manjka zabave, je Fantastic Contraption pravi naslov. Igra je ena izmed prijetnejših, čeprav gre v njej za fiziko. Avtor, Colin Northway, je poskrbel za to, da nam telovadbe za možgane ne bo zmanjkalo. V bistvu gre za iskanje načina, kako predmet privesti od začetne točke do določenega cilja. Da cilj dosežemo, moramo ob pomoči različnih orodij na vsaki ravni zgraditi svojevrsten izum. Na začetku imamo rožnato kolo, ki je najpomembnejši gradnik. Dodatke nanj pritrdimo tako, da se izum premakne od začetnega (modrega) do ciljnega (rožnatega) kvadrata. Med orodji najdemo dodatna kolesa, ki se premikajo v različne smeri, vodni tok, ki vozilo/izum poganja, in lesene palice, ki ga držijo skupaj. Nekatere stopnje zahtevajo kombinacijo naštetega, kako gradnike povezati, moramo ugotoviti sami.

Kontrole so enostavne, za dodajanje koles moramo izbrati želeno ikono in izbrati prostor znotraj našega delovnega kvadrata. Kolesa združimo z vodnim tokom ali palicami tako, da jih povežemo z izbranim orodjem. Igra se najlažje igra z izdatno pomočjo tipkovnice. Bližnjice nam olajšajo premikanje (Shift + klik) in brisanje (Ctrl + klik) gradnikov. Delovanje izuma preverimo z ikono Start v zgornjem levem kotu in ga enako tudi ustavimo. Pomaga nam tudi možnost za povečavo. Preden se lotimo sestavljanja, moramo biti pozorni na okolico in si ustvariti načrt za izdelavo premikajoče se konstrukcije. Ob tem smo deležni lepih pastelnih barv in pomirjajoče glasbe.

Spletna aplikacija Fantastic Contraption je odlična miselna igra, ob kateri bo dolgčas za vedno pozabljen.

Spletna aplikacija Fantastic Contraption je odlična miselna igra, ob kateri bo dolgčas za vedno pozabljen.

Drugo igro vsi dobro poznamo. Izpostavljamo jo predvsem zato, ker je na voljo brezplačno in v celoti znotraj spletnega brskalnika. Če smo prebivalec planeta Zemlja in imamo računalnik, pa še nismo usklajevali draguljev po barvah, smo na izgubi. Bejeweled 2 (brezplačno) je že po videzu podobna drogi in hitro uvidimo, da smo pečeni. Resda je v spletu veliko podobnih iger, ki se igrajo podobno, a je izdelek podjetja PopCap daleč najbolj dovršen, zato ga toplo priporočamo.

Igralna površina je mreža lesketajočih se draguljev. Pravila so preprosta in jasna. Uskladiti je treba najmanj tri ali več draguljev s sosednjimi tako, da dobimo vodoravno ali navpično zaporedje draguljev iste barve in oblike. Ko to storimo, sestavljena vrstica izgine. Postopek ponovimo. Čim več jih združimo, tem več škode povzročimo, to je tudi namen. Razvijalci so nam omogočili dva načina igranja. V klasičnem načinu usklajujemo dragulje, dokler ne napredujemo na naslednjo stopnjo, v akcijskem pa se borimo proti uri, torej poizkušamo poiskati kar največ kombinacij, dokler nam ne zmanjka časa. Precej enostavno in brez razburjanja. Grafika je odlična, prav tako zvočni učinki. Barvitost, očarljivost in enostavnost pa so zmagovita kombinacija, ki je zasvojila že milijone po svetu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji