Teme - računalnik

 • Računalnik z ločljivostjo 4K za 25 dolarjev

  Podjetje Pine64, ki ponuja konkurente znamenitim mikroračunalnikom Raspberry Pi je najavil novo generacijo elektronike, ki bo po zmogljivosti presegla vse, kar je trenutno na voljo na tem področju. Novi računalniki z imenom Rock64 Media Board Computer ponujao 64-bitni procesor Rockchip RK3328 s štirimi jedri ARM, do 4 GB RAM (DDR3 s taktom 1,6 GHz) in grafiko Mali-450MP2, ki zmore prikazati video posnetke v ločljivosti 4K in s tehniko HDR10.

  Objavljeno: 10.7.2017 01:00več
 • Pametno ogledalo Duo

  Umetna inteligenca, pametni pomočniki, razpoznava govora in povezava z internetnimi stvarmi (IoT) omogočajo razvoj novih tipov računalniških naprav, kot jih doslej še nismo poznali. Mladi startup Duo Computer (ni povezan z istoimenskim programom za kramljanje, ki ga je lani predstavil Google) ponuja pametno ogledalo, oziroma računalnik, ki je kamufliran v na videz navadno ogledalo, krmilimo pa ga pretežno z govorjenimi ukazi.

  Objavljeno: 10.4.2017 01:00več
 • Vizija pomnilniško usmerjenega računalnika bližje realnosti

  Hewlett Packard Enterprise, dedič nekdanje korporacije HP, ki se je usmeril v poslovne rešitve, je pred časom javno predstavil koncept računalniške arhitekture MDC (Memory-Driven Computing), kjer so pomnilniki in pretakanje podatkov v ospredju, celo pred samimi procesnimi elementi ali vozlišči, kot jih imenuje nova arhitektura.

  Objavljeno: 7.12.2016 01:00več
 • Biohibridi, organizmi v računalnikih

  Če gre verjeti raziskovalcem ameriškega vojaškega inštituta US Army Research Laboratory (ARL), bomo v roku desetih let doživeli prihod elektronskih naprav, ki bodo vsebovale žive organizme. Umetno ustvarjeni biološki organizmi bodo širili zmožnosti naprav na področjih, kjer polprevodniški elementi in klasična tipala niso primerni.

  Objavljeno: 5.12.2016 01:00več
 • HP Omen X in Omen 17 za najzahtevnejše uporabnike

  V ZDA se je prodaja osebnih računalnikov in prenosnikov po dolgih sušnih četrtletjih končno rahlo povzdignila. Videti je, da vsaj nekateri proizvajalci z več navdušenja načrtujejo in predstavljajo nove izdelke. Med njimi je zlasti HP, ki je poskrbel za nove namizne in prenosne računalnike za ljubitelje iger, ki so obenem njegovi nedražji osebni računalniki doslej, če izvzamemo profesionalne delovne postaje. Paradoksalno se dragi izdelki bolje prodajajo kot tisti ceneni.

  Objavljeno: 18.8.2016 01:00več
 • Računalniki v nahrbtniku

  Ko govorimo o trenutno najbolj vročih prikazovalnikih navidezne resničnosti ta hip, kot sta Oclulus Rift in HTC Vive, se malo navdušencev zaveda ene izmed resnih omejitev, ki kvari uporabniško izkušnjo. Prikazovalniki morajo biti na računalnike priključeni prek hitre kabelske povezave. Brezžične tehnologije ta hip ne pridejo v poštev.

  Objavljeno: 30.5.2016 01:00več
 • Lenovo vadi z novimi Yogami

  Po tem, ko je Microsoft predstavil svoj Surface Book, je kmalu postajo jasno, da tekmeci ne bodo stali križem rok. Lenovo je tako predstavil svoj doslej najzmogljivejši prenosnik iz družine hibridov Yoga, ki se ponaša s precej izboljšano elektroniko in zelo izvirnimi oblikovnimi podrobnostmi.

  Objavljeno: 20.10.2015 01:00več
 • Zaprta borza in prizemljena letala

  Računalniške napake so botrovale za kar dva velika izpada v enem samem dnevu. Največja svetovna borza v New Yorku (NYSE) je bila prisljena zapreti vrata kar za tri ure, po tem ko je prišlo do večje (največje v zadnjih desetih letih) napake računalniškega sistema.

  Objavljeno: 9.7.2015 01:00več
 • BBC Micro Bit za angleške šolarje

  Angleška medijska hiša BBC je predstavila miniaturni računalnik z imenom Micro Bit, ki ga bodo vsako leto brezplačno razdelili vsem sedmošolcem v Veliki Britaniji, kar znaša približno milijon kosov. Cilj projekta je predvsem popularizacija računalniške tehnologije in spodbujanje ustvarjalnosti otrok v rani mladosti. BBC upa, da bo Micro Bit postal priljubljen med mladino, tako kot igrača, kot tudi v vlogi temelja za razvoj novih zamisli.

  Objavljeno: 8.7.2015 01:00več
 • Računalnik za osem evrov

  Po velikem uspehu poceni računalnika Raspberry Pi na trg prihaja še cenejša različica. Gre za projekt s spletnega inkubatorja Kickstarter, ki bo stal vsega osem evrov. Popolnoma delujoč računalnik z imenom CHIP bo imel 1 GHz procesor, 512 MB pomnilnika RAM in 4 GB shrambe, kar je med drugim dovolj za poganjanje operacijskega sistema Linux. Za nameček kanijo razvijalci vezju dodati še brezžično WiFi in Bluetooth povezljivost. Začetni cilj 50.000 ameriških dolarjev so snovalci z zanimivo kampanjo presegli že desetkratno, zato o udejanjenju smele ideje nihče več ne dvomi.

  Objavljeno: 12.5.2015 01:00več