Teme - računalnik

 • Programi, aplikacije ali le brskalnik?

  Pred (kar nekaj) leti so bila velika uspešnica CD-ROMi s preizkusnimi programi, ki so bili priloženi revijam, ne nujno le računalniškim. Nato se je zgodil internet in množica programov je v trenutku postala dostopna vsem. Danes se zdi, da nas zanimajo le še mobilni telefoni in aplikacije zanje, vendar v resnici izbira za »prave« računalnike ni nič manjša kot včasih. Prej nasprotno.

  Objavljeno: 10.6.2014 | Kategorija: Veliki preizkusiveč
 • Računalnik piše znanstvene članke in išče prevare

  Ena izmed področij, ki jih računalniki še ne obvladajo prav dobro, so poučevanje, raziskovanje in pisanje. Res obstajajo odlična računalniška orodja za učenje, kot so na primer videoposnetki na Khan Academy, a v principu gre za materiale, ki jih pripravi človek, računalnik pa jih deli. Prav tako tudi matematični dokazi, ki so čedalje pogosteje računalniško podprti, ne sodijo ravno med računalniške umotvore, saj računalnik preprosto preveri primere, ki mu jih dodelimo. Mathematica in sorodna orodja sicer poznajo simbolno računanje in znajo celo pokazati korake pri iskanju nedoločenega integrala, a to so šele prvi koraki. Pisanja pa raje sploh ne omenjajmo, ker so računalniki pri tem početju – obupni. Ali pač?

  Objavljeno: 26.2.2014 06:00več
 • Kakšen računalnik naj kupim?

  Mi vemo. Prepričani smo, da novo leto prinaša nove izzive. Tudi v računalništvu. Zato smo pripravili Monitorjev nakupovalni vodnik za namizne in prenosne računalnike. Želimo namreč, da vstopite v leto 2014 tehnološko pripravljeni.

  Objavljeno: 17.12.2013 | Kategorija: Dosjeveč
 • Računalnik z vonjem po mačjem urinu

  Dellov Ultrabook Latitude 6430u ima nepričakovano lastnost, vonj po mačjem urinu. Ko se je zaradi dotične težave pritožilo večje število kupcev dragega prenosnika, so pri proizvajalcu vzeli stvari v svoje roke. Ugotovili so, da je neprijetnost posledica proizvodnega postopka, ki pa ni škodljiva za zdravje. Način izdelave so medtem spremenili, zato pozivajo oškodovance, da računalnike brezplačno zamenjajo.

  Objavljeno: 31.10.2013 07:00več
 • D-Wave Two prvi resen komercialni kvantni računalnik?

  Kanadsko podjetje D-Wave je v sodelovanju z Googlom in NASO letos predstavilo kvantni računalnik D-Wave Two. Po besedah proizvajalca gre za prvi resnično kvantni komercialni računalnik, ki utira pot kvantnemu računalništvu. Žal še danes ne vemo, ali je D-Wave Two resnično kvantni računalnik v ozkem pomenu besede, saj indici kažejo za in proti.

  Objavljeno: 21.10.2013 06:00več
 • Temeljni kamen

  Potrošniška družba nas uči, da je več izbire bolje kot premalo. Presežek ponudbe nad povpraševanjem je lepo viden v svetu namiznih računalnikov, kjer si uporabniki resnično lahko omislimo sisteme povsem po svojem okusu in potrebah – če nam to le omogoča tudi denarnica. A v skladu z aktualnimi časi in razmerami na trgu bo večina uporabnikov pristala tudi na kak kompromis. S tem vodnikom bomo pripomogli, da bo ta kompromis čim manjši.

  Objavljeno: 11.6.2013 | Kategorija: Fokusveč
 • Kako kupiti računalnik

  Prodaja osebnih računalnikov, še posebej namiznih modelov, v zadnjih letih vidno usiha. A to še ne pomeni, da se namizni računalniki poslavljajo, prav nasprotno, krčevito se bodo še naprej borili za zveste uporabnike. Ne nazadnje znajo kup stvari postoriti precej bolje kot njihovi prenosni in mobilni bratranci. Pa kaj, če jih ne moremo vzeti pod pazduho in stopiti z njimi v bližnjo senco ...

  Objavljeno: 11.6.2013 | Kategorija: Fokusveč
 • Samsung Chromebook z osmimi jedri

  Priljubljeni Samsungov poceni računalnik z (manj priljubljenim) operacijskim sistemom Chrome OS bo v naslednji iteraciji še privlačnejši. Malčka, ki se trenutno prodaja za 250 evrov, bo v prihodnje poganjal procesor z osmimi jedri - Exynos 5 Octa. Gre za identično navezo 4 × 4, ki jo najdemo v nekaterih telefonih Galaxy S4, kjer so štirim glavnim dodana še štiri varčna jedra. Nov prenosnik bo tako hitrejši, obenem pa bo polnjenje baterije zdržalo precej dlje kot doslej. Več o prihajajočem modelu ni znanega, bržkone pa bo podoben Chromebooku serije 3, ki smo si ga v priloženem članku pobliže ogledali tudi mi.

  Objavljeno: 3.6.2013 04:00več
 • Prenosniki z Androidom

  Intel je napovedal prihod poceni prenosnikov, katerih cena ne bo presegala 200 dolarjev. Večina jih bo poganjala Googlov mobilni operacijski sistem Android. Prenosnikov s procesorjem Atom se lahko nadejamo že v prihodnjih nekaj mesecih. Kljub nizki ceni naj bi bili opremljeni z zaslonom, občutljivim za dotik. Novico je potrdil Intelov podpredsednik David Perlmutter, ki je obenem razkril, da se Android ne bo znašel zgolj na strojno podhranjenih računalih, temveč bo svoje mesto našel tudi na računalnikih višjega cenovnega razreda, ki bodo opremljeni z zmogljivejšimi Core procesorji. Botra resnejših namer proizvajalcev z Androidom je seveda cena, ki je njihov največji partner Microsoft, svojemu operacijskemu sistemu (za zdaj) ni pripravljen znižati.

  Objavljeno: 27.4.2013 06:00več
 • Porazna prodaja računalnikov PC

  Prodaja osebnih računalnikov PC je v prvem četrtletju leta 2013 padla za rekordnih 11,2%. Tako vsaj po poročilu družbe Gartner, IDC je še bolj črnogled in poroča, da je prodaja padla kar za 13,9%. Prvič po letu 2009 se je prodaja spustila pod nivo 80 milijonov prodanih enot (Gartner: 79,2 milijonov, IDC: 76,3 milijonov).

  Objavljeno: 12.4.2013 01:00več