Objavljeno: 11.6.2013 | Avtor: Miran Varga | Monitor Posebna 2013 | Teme: računalnik

Kako kupiti računalnik

Prodaja osebnih računalnikov, še posebej namiznih modelov, v zadnjih letih vidno usiha. A to še ne pomeni, da se namizni računalniki poslavljajo, prav nasprotno, krčevito se bodo še naprej borili za zveste uporabnike. Ne nazadnje znajo kup stvari postoriti precej bolje kot njihovi prenosni in mobilni bratranci. Pa kaj, če jih ne moremo vzeti pod pazduho in stopiti z njimi v bližnjo senco ...

Bodimo brez skrbi, osebni računalnik še zdaleč ni rekel zadnje besede. Je pa res, da se ta kategorija naprav v zadnjih letih poskuša »na novo izumiti«. In to precej uspešno, naj dodamo. Medtem ko  konkurenti, predvsem prenosni računalniki in tablice, v en glas vpijejo, kako bolj prilagodljivi in priročni so zavoljo svoje oblike in zasnove, vsi pozabljajo na eno: tudi osebni računalniki v svoji namizni različici so še kako prilagodljivi. Prilagodljivi na področjih, ki v očeh določenih skupin uporabnikov štejejo dvojno ali trojno. PCji, denimo, praktično niso omejeni glede procesorske moči ali količine pomnilnika. Odvisno od potreb si lahko omislimo miniaturen sistem, ki bo tiho čepel na hrbtni strani računalniškega monitorja, da bomo kar pozabili nanj, ali pa si na delovno mizo postavimo podatkovni center v malem. Če radi igramo najnovejše računalniške igre na dveh ali treh zaslonih v polni visoki ločljivosti ali pa, če menimo, da je koristno, da k sebi pretočimo čim večji del medmrežja, nam praktično ostane ena sama prava izbira – osebni računalnik. Pa tudi med tema skrajnostma je cel spekter uporabnikov, ki imajo namizne računalnike raje od prenosnih.

Računalniki se tudi starajo. Skladno s tehnološkim napredkom se znaki staranja pri njih navadno začno kazati že po dveh letih, manj zahtevni uporabniki pa lahko njihov življenjski cikel tudi podvojijo. Tako se uporabniki v povprečju vsakih nekaj let spoprimemo z izbiro in nakupom novega računalnika. Izbor ni lahek, zlasti če vemo, da so nam osebni računalniki dostopni v vseh mogočih vrstah in oblikah. Izbiramo lahko med že sestavljenimi računalniki priznanih znamk ali pa si pri računalniškem trgovcu naročimo sistem, sestavljen po meri (in našem okusu). Izbira komponent, ki jih danes lahko vgradimo v osebni računalnik, je naravnost osupljiva. Izbiramo lahko med tisoči ohišij in pomnilniških modulov, na stotine ploščami, procesorji, grafičnimi karticami ter desetinami diskov ali pogonov SSD. Da računalniške zunanje opreme, ki dopolni videz in funkcionalnost slehernega računalnika, niti ne omenjamo. Preprosto povedano, izberemo si lahko osebni računalnik najrazličnejših oblik, barv in velikosti, pa še celo vrsto domiselnih kratic in imen komponent dobimo z njim. Še vedno menite, da so drugi izdelki bolj prilagodljivi od osebnega računalnika? Premislite.

Seveda vsak osebni računalnik ni primeren za vsakega uporabnika. V nakupovalnem vodniku si bomo zato okvirno ogledali, kakšne vrste računalniki so nam na voljo, in na koncu oblikovali groba priporočila, upoštevaje potrebe in zahteve različnih skupin uporabnikov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji